Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μέρα που ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ διαβάζει για πρώτη φορά το «Ουρλιαχτό»

Η μέρα που ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ διαβάζει για πρώτη φορά το «Ουρλιαχτό»

Στις 7 Οκτωβρίου του 1955 ακούστηκε το «Ουρλιαχτό» σε μια ποιητική ανάγνωση στη Six Gallery στο Σαν Φρανσίσκο. Το ποίημα σημείωσε άμεση επιτυχία, συγκλόνισε τον λογοτεχνικό κόσμο των Beat και έδωσε τον τόνο στην εξομολογητική ποίηση της δεκαετίας του 1960 και αργότερα.

Ο Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε το 1926 από πατέρα καθηγητή αγγλικών στο γυμνάσιο και μητέρα μαρξίστρια, η οποία αργότερα υπέστη ψυχική κατάρρευση. Η ψυχική ασθένεια και ο θάνατός της αποτέλεσαν το θέμα του ποιήματος «Kaddish» του Γκίνσμπεργκ.

Ο πατέρας του Γκίνσμπεργκ μεγάλωσε τον Άλεν και τον μεγαλύτερο αδελφό του απαγγέλλοντας ποίηση των Πόε, Ντίκενς, Κητς, Σέλεϊ και Μίλτον. Ο Γκίνσμπεργκ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με σκοπό να σπουδάσει νομικά. Στο Κολούμπια γνώρισε τον Τζακ Κέρουακ, τον Γουίλιαμ Μπάροουζ και τον Νιλ Κάσαντι, οι οποίοι θα γίνονταν κεντρικές μορφές του κινήματος των Μπιτ. Ο Γκίνσμπεργκ αποβλήθηκε από το Κολούμπια το 1945 για μια σειρά μικροπαραβάσεων και στη συνέχεια έμεινε άστεγος, δουλεύοντας ως εμπορικός ναυτικός, λαντζιέρης και ηλεκτροσυγκολλητής. Τελικά τελείωσε το Κολούμπια το 1948 με καλούς βαθμούς, αλλά συνελήφθη όταν ένας φίλος του, εθισμένος στα ναρκωτικά, αποθήκευσε προμήθειες στο διαμέρισμά του. Επικαλέστηκε με επιτυχία την αθωότητά του λόγω παραφροσύνης και πέρασε οκτώ μήνες στο ψυχιατρείο του Κολούμπια.

Photo: Wikimedia Commons

Μετά τη σύλληψη και τη δίκη του, ο Γκίνσμπεργκ πέρασε μια «καθαρή» περίοδο, εργαζόμενος ως επιτυχημένος ερευνητής αγοράς και βοηθώντας στην ανάπτυξη μιας επιτυχημένης διαφημιστικής καμπάνιας για οδοντόκρεμα. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και σύντομα ξαναμπήκε στο πλήθος των Beat. Το 1955, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, έγραψε το θεμελιώδες έργο του «Ουρλιαχτό».

Το «Howl» τυπώθηκε στην Αγγλία, αλλά η δεύτερη έκδοσή του κατασχέθηκε από τελωνειακούς υπαλλήλους κατά την είσοδό του στη χώρα. Το City Lights, ένα προοδευτικό βιβλιοπωλείο του Σαν Φρανσίσκο, εξέδωσε το βιβλίο για να αποφύγει τα προβλήματα με το τελωνείο, και ο εκδότης Lawrence Ferlinghetti συνελήφθη και δικάστηκε για αισχροκέρδεια, αλλά υπερασπίστηκε από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών. Έπειτα από την κατάθεση εννέα λογοτεχνικών προσωπικοτήτων σχετικά με την αξία του βιβλίου, ο Ferlinghetti κρίθηκε αθώος.

Ο Γκίνσμπεργκ βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών εκδηλώσεων ορόσημο της αντικουλτούρας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και 1960. Το όνομά του μπήκε στη λίστα του J. Edgar Hoover με τους επικίνδυνους ανατρεπτικούς. Έγραψε για τις δικές του εμπειρίες ως ομοφυλόφιλος, πειραματίστηκε με ναρκωτικά, διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, χτυπήθηκε με κλομπ και γκαζάκια στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 1968 στο Σικάγο, σπούδασε βουδισμό, περιόδευσε με τον Bob Dylan και ηχογράφησε ποίηση και μουσική με τον Paul McCartney και τον Philip Glass. Έγινε δημοφιλής δάσκαλος και ομιλητής σε πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1973 και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Πούλιτζερ ποίησης το 1995. Έγραφε και διάβαζε ποίηση στη Νέα Υόρκη μέχρι το θάνατό του από καρκίνο του ήπατος το 1997.

Το «Ουρλιαχτό», μέσα από μια πρωτοφανή γλωσσική μεγαλοπρέπεια, μελοδραματικές καταγραφές, άσεμνες αναφορές και παρεκτροπές, υποδηλώνει με τόλμη και ως ουρλιαχτό/κραυγή τη διαμαρτυρία για κάθε είδους εκμετάλλευση, καταστολή και υποταγή. Ο ανήσυχος και αντισυμβατικός ποιητής παρουσιάζει μια εικόνα ενός κόσμου εφιάλτη που διακατέχεται από την απελπισία, την απόρριψη και την προκατάληψη και εναποθέτει στους φωτισμένους της γενιάς του, την αναζήτηση μιας υπερβατικής πραγματικότητας. Την αναζήτηση αυτή που γίνεται μέσω της χρήσης των ναρκωτικών – που τους βοηθούν να ξεχάσουν τον πόνο και την αμφισβήτηση – της άσεμνης τέχνης, της χυδαίας ποίησης. Κι αυτοί, υπακούοντας, αφήνουν τον αυθορμητισμό τους να τους κυριεύσει και γράφουν ελεύθερα για τα ναρκωτικά, το σεξ, την ομοφυλοφιλία και οτιδήποτε άλλο αποτελεί ταμπού στην εποχή τους, χρησιμοποιώντας γλώσσα ωμή και προκλητική.

Είδα τα μεγαλύτερα κεφάλια της γενιάς µου ρημαγμένα

από την τρέλα υστερικά, γυμνά, ξελιγωµένα,

σερνάμενα  χαράματα, σε δρόμους νέγρικους,

ζητώντας µια άγρια δύση,

χίπστερς αγγελοπρόσωπους, κορωμένους µε τα πανάρχαια βαποράκια

για την αστρική γεννήτρια στη µηχανή της νύχτας,

λέτσους, µπατίρηδες, κοµµένους, να καπνίζουν µαστούρηδες

στο µεταφυσικό σκοτάδι ξυλιασµένων ορόφων,

να πλέουν στις κορυφές των πόλεων, να µελετούν τζαζ

[…]

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024