Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χανιά, για να γνωρίσεις μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας

Χανιά, για να γνωρίσεις μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας

Ανεξαρτήτως εποχής, η πανέμορφη πόλη περιμένει να σου αποκαλύψει τα μυστικά της

Με πάνω από 2.500 εκθέματα όπως μινιατούρες πλοίων, ναυτικά όργανα, πίνακες και γκραβούρες καθώς κι ένα μοντέλο μινωικού πλοίου με θέσεις για 24 κωπηλάτες. Κατά πολλούς η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, τα Χανιά επιφυλάσσουν μια έκπληξη για τον επισκέπτη σε κάθε στροφή. Βενετσιάνικα κτίρια απαράμιλλης ομορφιάς, αρχιτεκτονικά στολίδια από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αρχαιολογικός πλούτος που προκύπτει από τα 4.000 χρόνια διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή και η διάσημη κρητική κουζίνα και φιλοξενία, συνθέτουν έναν τόπο που κρύβει κάτι για τον καθένα. Μήπως έφτασε η στιγμή να αφήσεις τα Χανιά να σε γοητεύσουν; Κλείσε τώρα θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Αμάλγαμα πολιτισμών

Ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείς τη μοναδική ενέργεια των Χανίων, είναι ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη. Πίσω από τα ενετικά τείχη, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις τα σημάδια που άφησαν στην πόλη πολιτισμοί εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους: η Οβραϊκή συνοικία, η Τοπανά και η Σπλάντζια – ο τουρκομαχαλάς – αφηγούνται την ιστορία των Χανίων καλύτερα από οποιοδήποτε βιβλίο, και καθιστούν σαφείς τους λόγους που ολόκληρη η Παλιά Πόλη έχει κριθεί διατηρητέα.

Μη χάσεις: Στο Σαντριβάνι (πλατεία Ελ. Βενιζέλου), εκεί που κάποτε έστεκε ενετική κρήνη διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές, ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνήθιζε να απευθύνει τους λόγους του στους συμπατριώτες του. Όπως τότε, έτσι και τώρα, εδώ χτυπά η καρδιά της χανιώτικης ζωής. Λίγο πιο κάτω, το Γιαλί Τζαμί ή Τζαμί των Γενιτσάρων είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονικά ορόσημα της πόλης κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης.

Βόλτα σε ένα από τα γραφικότερα λιμάνια της Ελλάδας

Το κομψό ενετικό λιμάνι σε προκαλεί για έναν περίπατο. Σύντομα, τα βήματά σου θα σε φέρουν σε μια σειρά από υπόστεγα θολωτά κτίσματα: πρόκειται για μεσαιωνικά νεώρια (ναυπηγία), στα οποία κάποτε ξεχειμώνιαζε ο βενετσιάνικος στόλος. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το Μεγάλο Αρσενάλι, τόσο για τον όγκο του, όσο και για το στυλ του. Κατασκευασμένο αρχικά τον 16ο αιώνα ως νεώριο, άρχισε τελικά να χρησιμοποιείται συστηματικά στη διάρκεια του 19ου για να στεγάσει το Χριστιανικό Σχολείο. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε νοσοκομείο και αργότερα σε δημαρχείο, για να υποστεί σοβαρές ζημιές στη διάρκεια της Γερμανικής Εισβολής. Πλέον, μετά την ανάπλασή του, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης της πόλης.

Μη χάσεις: Σήμα κατατεθέν της πόλης, ο «Αιγυπτιακός Φάρος» ξεχωρίζει όχι μόνο για την ομορφιά, αλλά και για την παλαιότητά του, αφού είναι ένας από τους αρχαιότερους που σώζονται… οπουδήποτε στον πλανήτη. Κατασκευασμένος αρχικά από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα, αναστηλώθηκε εντέλει από τον αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί  το 1859, όταν το νησί βρισκόταν υπό τον έλεγχό του. Στο γεγονός αυτό οφείλει το όνομά του, αλλά και την ιδιαίτερη όψη του που παραπέμπει σε μιναρέ. Το ηλιοβασίλεμα είναι η τέλεια ώρα για να τον επισκεφθείς – ειδικά αν είσαι στα Χανιά με το άλλο σου μισό.

Στο μεγαλειώδες παρελθόν της Κρήτης

Υπερσύγχρονο και γεμάτο θησαυρούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων πρέπει να βρει μια θέση στο πρόγραμμά σου. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ολόκληρη την πορεία της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, μέσα από ερείπια οικισμών, έπιπλα, σκεύη και ευρήματα που αποκαλύπτουν τα ταφικά έθιμα και τις πεποιθήσεις που επικρατούσαν απέναντι στον θάνατο – ενώ, όπως είναι φυσικό, πολλά είναι και τα εκθέματα από τη μυκηναϊκή και τη μινωική περίοδο του νησιού. Το Ναυτικό Μουσείο, στο εσωτερικό του εντυπωσιακού κόκκινου κτιρίου, αξίζει επίσης μια επίσκεψη, καθώς στεγάζει περισσότερα από 2.500 εκθέματα όπως μινιατούρες πλοίων, ναυτικά όργανα, πίνακες και γκραβούρες καθώς κι ένα μοντέλο μινωικού πλοίου με θέσεις για 24 κωπηλάτες.

Μη χάσεις: Η συνοικία της Χαλέπας, όπου και βρίσκεται το μουσείο, είναι μια από τις ιστορικότερες της πόλης. Εκεί έχτιζαν τα αρχοντικά τους οι εύποροι Χανιώτες από τις αρχές του 19ου αιώνα, δημιουργώντας ένα προάστιο εξόχως αριστοκρατικό. Ανάμεσά τους, θα αναγνωρίσεις το πατρικό σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Ο συνδυασμός της κρητικής παράδοσης (στο εσωτερικό του διασώζονται πολλά αυθεντικά αντικείμενα, και μάλιστα στην αρχική τους θέση), με τα σύγχρονα, διαδραστικά εκθέματα, καθιστά την επίσκεψη μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Ακαταμάχητες κρητικές γεύσεις

Αναπόφευκτα, στη διάρκεια της παραμονής σου θα βρεθείς μπροστά στη Δημοτική Αγορά Χανίων, που θα σε εντυπωσιάσει με τον τεράστιο όγκο της (απλώνεται σε 4.000 τ.μ.) και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της. Κάποτε, στη θέση της έστεκε ο κύριος προμαχώνας των ενετικών οχυρώσεων, όμως το 1913 ανεγέρθηκε η σκεπαστή αγορά που λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι και σήμερα, σχεδιασμένη στα πρότυπα της αντίστοιχης αγοράς της Μασσαλίας. Από το 1980 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα – και στο εσωτερικό της θα συναντήσεις τα ασύγκριτα κρητικά προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το ταξίδι στη μνήμη σου για πολύ ακόμη καιρό. Προμηθεύσου οπωσδήποτε τοπικά τυριά και βότανα, αλλά και κάποιο όμορφο, παραδοσιακό αναμνηστικό.

Μη χάσεις: Άλλος ένας λόγος για να επισκεφτείς τα Χανιά το Φθινόπωρο είναι τα περίφημα «ρακοκάζανα» στα γύρω χωριά, τα οποία κρατάνε μέχρι και το Δεκέμβριο, με γλέντια, ξακουστά τοπικά φαγητά και – φυσικά – άφθονη ρακή. Στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου ίσως πετύχεις και τη Γιορτή του Κάστανου στα χωριά Έλος και Πρασές – μια από τις πλέον αξιοσημείωτες εκδηλώσεις της περιοχής.

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Οι αρχές του φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή για να εξερευνήσεις με την άνεσή σου και το παγκοσμίου φήμης Φαράγγι της Σαμαριάς, που παραμένει επισκέψιμο μέχρι και τον Οκτώβριο. Για πολλούς, είναι ο κυριότερος λόγος να επισκεφθούν τα Χανιά – και όχι άδικα, αφού στο εσωτερικό του μπορείς να συναντήσεις χλωρίδα και πανίδα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη. Από το διάσημο Κρι-Κρι, μέχρι γυπαετούς, χρυσαετούς και αμέτρητα μικρότερα πτηνά, οι μόνιμοι κάτοικοι των βράχων και των σπηλιών του φαραγγιού δεν έχουν τελειωμό – ενώ στο εσωτερικό του θα συναντήσεις και δυο ερειπωμένα χωριά, που εγκαταλείφθηκαν όταν η περιοχή χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός, αλλά και τον μικρό βυζαντινό ναό της Οσίας Μαρίας, που οικοδομήθηκε το 1379 και έδωσε στη Σαμαριά το όνομά της.

Μη χάσεις: Αν θέλεις να θαυμάσεις τον απίστευτο πλούτο της κρητικής φύσης και σου αρέσει το περπάτημα η κατάβαση στο φαράγγι της Σαμαριάς θα σε ανταμείψει  (μήκος 18 χιλιόμετρα και διαρκεί από 4 έως 7 ώρες). Για κάτι πιο εύκολο όχι όμως λιγότερο όμορφο κι εντυπωσιακό ένα ακόμη φαράγγι, σε πολύ μικρότερη απόσταση από τα Χανιά, σε περιμένει… για να το διασχίσεις με αυτοκίνητο. Πρόκειται για το Φαράγγι του Θερίσου, ένα από τα γραφικότερα της Κρήτης και έδρα του επαναστατικού κινήματος του 1905 που οδήγησε στην ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Δεν βλέπεις την ώρα να περιπλανηθείς σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας; Κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024