Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος, για περιήγηση στα χνάρια των ιπποτών

Ρόδος, για περιήγηση στα χνάρια των ιπποτών

Κοσμοπολίτικη, μεσαιωνική, απολύτως σύγχρονη και γεμάτη μνημεία που καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική ιστορία, η Ρόδος γοητεύει κάθε εποχή του χρόνου

Το καλοκαίρι θα σε παρασύρει στις αμέτρητες χρυσαφένιες παραλίες της και την πολύβουη νυχτερινή ζωή της. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όμως, είναι που θα σου επιτρέψει να την εξερευνήσεις πραγματικά, να επισκεφθείς τα αμέτρητα αξιοθέατά της, να γευτείς – κυριολεκτικά και μεταφορικά – τις παραδόσεις της και να θαυμάσεις τη συναρπαστική ιστορία της. Ένα είναι το σίγουρο: σε κάθε εποχή του χρόνου, η Ρόδος παραμένει εξίσου γοητευτική. Για να την εξερευνήσεις, κλείσε τώρα θέση σε μια απευθείας πτήση της AEGEAN.

.

Στα βήματα των ιπποτών

Το μεσαιωνικό παρελθόν της απλώνεται σε όλο του το μεγαλείο στην Παλιά Πόλη, χαρακτηρισμένη ολόκληρη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Όμως ανάμεσα στα εντυπωσιακά ιπποτικά κτίσματα, που δημιουργήθηκαν από τον 13ο αιώνα από το Τάγμα των Ιωαννιτών, που έφτασε στο νησί μετά την εκδίωξή του από τους Αγίους Τόπους, θα βρεις και απομεινάρια της αρχαίας πόλης που ιδρύθηκε το 408 π.Χ., όπως επίσης και εντυπωσιακά κτίσματα της οθωμανικής περιόδου. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζει το τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, με τον πανύψηλο μιναρέ του (ανεγέρθηκε το 1523), αλλά και το Τζαμί του Μουσταφά Πασά και τα όμορφα Τουρκικά Λουτρά του 16ου αιώνα.

Μη χάσεις: Δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού είναι το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Παλατιού των Μεγάλων Μαγίστρων – γνωστό ως «Καστέλλο». Λέγεται πως το αρχικό βυζαντινό οικοδόμημα είχε οικοδομηθεί επάνω στα θεμέλια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον θεό Ήλιο, προστάτη του νησιού, ενώ τον 14ο αιώνα δημιουργήθηκε το σημερινό εντυπωσιακό κτίσμα. Στο εσωτερικό του, θα θαυμάσεις τη βυζαντινή συλλογή της Ρόδου.

.

Ένα νησί με ιστορία

Η Ρόδος είναι πραγματικά σπαρμένη με καλοδιατηρημένα αρχαία ερείπια, που προδίδουν το μακρύ παρελθόν της. Διαθέτει και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μουσεία που θα συναντήσεις σε νησί, με ένα πλήθος ευρημάτων που καλύπτουν την ελληνική ιστορία από τη μυκηναϊκή περίοδο μέχρι και τον Μεσαίωνα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Αιδουμένης Αφροδίτης και το κολοσσικό κεφάλι του θεού Ήλιου.

Μη χάσεις: Στην πόλη της Ρόδου θα συναντήσεις και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, με εκτεταμένες συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής, αλλά και σημαντικά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός δημιουργίας του μουσείου είναι η περιήγηση στην ιστορική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας όπως την αποτύπωσαν στα έργα τους σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Μαλέας, Παρθένης, Θεόφιλος, Γουναρόπουλος, Λύτρας, Μπουζιάνης, Εγγονόπουλος, Μόραλης, Τσαρούχης, Κεσσανλής και Τέτσης.

Θαλασσινές εκπλήξεις

Μια βόλτα στο γραφικό Μανδράκι, το πιο όμορφο από τα τρία λιμάνια του νησιού, κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη. Εκεί θα θαυμάσεις του τρεις μεσαιωνικούς πέτρινους μύλους και τα χάλκινα ελαφάκια-σήμα κατατεθέν του νησιού, στη θέση των οποίων ο θρύλος λέει ότι κάποτε έστεκαν τα πόδια του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου. Βάλε στο πρόγραμμά σου μια επίσκεψη στο κατάστημα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Ναυτικού, στο εσωτερικό ενός από τους Μύλους, όπου θα συναντήσεις έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθεσιακό χώρο με πλούσιο μουσικό, υδρογραφικό, ωκεανογραφικό και φωτογραφικό υλικό, από υδρογραφικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα.

Μη χάσεις: Στο υπόγειο του ιστορικού κτιρίου του Υδροβιολογικού Σταθμού θα βρεις εντυπωσιακό Ενυδρείο, γεμάτο με μια απίθανη ποικιλία θαλασσίων ειδών, μέσα σε μεγάλες δεξαμενές. Έχοντας ολοκληρωθεί το 1936, το Ενυδρείο είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να θυμίζει υποθαλάσσια σπηλιά, με βράχια, κοχύλια και χαμηλό φωτισμό, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει ότι περνά σε ένα άλλο σύμπαν.

Πράσινο και πεταλούδες

Η περίφημη Κοιλάδα των Πεταλούδων, ένα καταπράσινο φαράγγι που απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, γεμίζει με εκατομμύρια πεταλούδες στη διάρκεια του καλοκαιριού – όμως παραμένει καταπράσινο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ροδιακή φύση γνωρίζει εδώ το απόγειό της, με εκπληκτικά φυτά, καταρράκτες και πανύψηλα δέντρα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο ιταλικό σπίτι της δεκαετίας του ’30, συμπληρώνει την απολαυστική βόλτα στο πράσινο, με αμέτρητες πληροφορίες για την Κοιλάδα και ένα εκκολαπτήριο πεταλούδων που αναπαράγονται στην προστατευόμενη περιοχή.

Μη χάσεις: Ακόμη πιο κοντά στην πόλη της Ρόδου (μόλις στα 3 χιλιόμετρα), το Πάρκο του Ροδινιού σε περιμένει με μαγευτικά μονοπάτια, κρυστάλλινα ρυάκια, ρομαντικά ξύλινα γεφύρια, γραφικά κιόσκια, λιμνούλες με νούφαρα και μικρούς καταρράκτες. Το κομψό πάρκο, που λέγεται ότι ανήκει στα αρχαιότερα του πλανήτη, είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις για έναν ρομαντικό περίπατο.

Ροδιακές εξορμήσεις

Εάν μείνεις αρκετές ημέρες στο νησί, αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου μικρές και μεγαλύτερες εκδρομές στα γοητευτικά χωριά ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας. Πρώτη στη λίστα είναι αναμφίβολα η κυκλαδίτισα Λίνδος, με τις πλακόστρωτες αυλές, τα καπετανόσπιτα και την επιβλητική της Ακρόπολη. Μεσαιωνικά τείχη, αρχαία ερείπια, και ψηλοί μαντρότοιχοι με αψιδωτές εισόδους, συνθέτουν ένα τοπίο που πραγματικά δεν μοιάζει με τίποτα. Άλλες επιλογές που αξίζουν επίσκεψη, είναι ο μεσαιωνικός Αρχάγγελος, η ημιορεινή Ψίνθος, η καταπράσινη Ελεούσα και ο παραδοσιακός Μεσαναγρός.

Μη χάσεις: Σιγουρέψου ότι κατά την παραμονή σου στο νησί θα δοκιμάσεις το τοπικό κρασί «Αθήρι», αλλά και τις λαχταριστές και ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ. Ξεχωρίζουμε τις αβρανιές, τα πιταρούδια με ρεβύθια, τα πουγκιά με χόρτα και τα ροδίτικα γλυκά, μελεκούνι, κατημέρια (λουκουμάδες) και μοσχοπούγκια. Φυσικά, το ψάρι έχει επίσης την τιμητική του.

Ήρθε η στιγμή να περιπλανηθείς στο νησί των ιπποτών; Κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024