Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρας στους Times: Το Brexit δεν σήμαινε την απομάκρυνση της Βρετανίας από το ρόλο της στην περιοχή

Τρας στους Times: Το Brexit δεν σήμαινε την απομάκρυνση της Βρετανίας από το ρόλο της στην περιοχή

«Η μετά-Brexit Βρετανία, ως μια ανεξάρτητη χώρα εκτός ΕΕ, οφείλει να συμμετέχει σε συζητήσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την ήπειρο αλλά και όλους εμάς» σημειώνει η Τρας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Πράγας

Σε άρθρο της στην εφημερίδα THE TIMES, την Πέμπτη, ημέρα έναρξης της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στην Πράγα η Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Λιζ Τρας υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής της για συνεργασία βάσει αρχών σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και μετανάστευσης.

Η Τρας στο άρθρο της ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί ούτε κατασκεύασμα της ΕΕ ούτε εναλλακτική της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Το πρώιμο «ναυάγιο» της Λιζ Τρας

«Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση είναι τρεις από τις πλέον επείγουσες προτεραιότητες για τους Βρετανούς πολίτες. Συνεπώς βρίσκονται στην κορυφή και της δικής μου ατζέντας, καθώς βρίσκομαι στην Πράγα για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών» σημειώνει η Τρας.

Τονίζει ότι «τα ζωτικά αυτά θέματα επηρεάζουν όλη μας την ήπειρο. Είναι λοιπόν πρέπον, να βάλουμε κοινούς στόχους με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας. Είναι επίσης ο λόγος που θέλουμε χώρες μη μέλη της ΕΕ, όπως η Ουκρανία, η Νορβηγία και η Ελβετία, να έχουν ισχυρή φωνή».

Δεν είναι εναλλακτική της ΕΕ η Πράγα

Όπως υπογραμμίζει «η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί ούτε κατασκεύασμα της ΕΕ ούτε εναλλακτική της ΕΕ και είμαι ξεκάθαρη σ’ αυτό. Σε αυτή συμμετέχουν κυβερνήσεις από όλη την Ευρώπη, το ένα τρίτο των οποίων εκτός ΕΕ. Η μετά-Brexit Βρετανία, ως μια ανεξάρτητη χώρα εκτός ΕΕ, οφείλει να συμμετέχει σε συζητήσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την ήπειρο αλλά και όλους εμάς στην Βρετανία. Συμμετέχουμε ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και ως τέτοιο θα δράσουμε».

Σημειώνει επίσης ότι «το Brexit ουδέποτε σήμαινε την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ιστορικό του ρόλο στην περιοχή και ευρύτερα. Πάντα πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε νέους τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι να αντανακλούν τις κοινές μας αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα».

«Οι δράσεις μας στην Ουκρανία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.  Η Βρετανία έχει βοηθήσει τους Ουκρανούς στον αγώνα τους για ελευθερία και έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, όσο λίγες χώρες. Και φυσικά, οι κινήσεις μας είναι πιο αποτελεσματικές λόγω ακριβώς της συνεργασίας μας με τους Ευρωπαίους φίλους μας» αναφέρει στο άρθρο.

Και συνεχίζει λέγοντας: «έχουμε εργαστεί με την ΕΕ μέσω των G7 και βοηθήσαμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει ο θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας άμυνας. Συνεργαζόμαστε στρατιωτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μέσω της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης. Εκπαιδεύουμε μαζί τους Ουκρανούς στρατιώτες. Και ενισχύουμε τις συνέργειες με άλλους Ευρωπαίους φίλους, περιλαμβανομένης της Νορβηγίας, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, και την Ελβετία στην επιστήμη και την έρευνα».

Απεξάρτηση από ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Η Τρας υπογραμμίζει ότι «πρέπει να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Οφείλουμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως προς τη συλλογική επίτευξη αυτού του στόχου».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει επίσης στην προστασία των βασικών ενεργειακών υποδομών. Αυτές τις μέρες, τα πλοία HMS Enterprise και HMS Somerset βρίσκονται σε αποστολή του Βασιλικού Ναυτικού ώστε να εργαστούν με τη Νορβηγία και άλλους εταίρους μας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα της Νορβηγίας. Μαζί θα αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή σε υποθαλάσσιους αγωγούς» σημειώνει η Τρας.

Σημειώνει δε ότι είναι υποχρέωση «να δράσουμε άμεσα για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα ξαναβρεθούμε σε παρόμοια θέση. Πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, επιταχύνοντας την παραγωγή από δικούς μας πόρους. Σήμερα θα συζητήσω εμβάθυνση της διμερούς πυρηνικής συνεργασίας με τον Πρόεδρο Μακρόν, περιλαμβανομένης της προόδου στον σταθμό Sizewell C. Εκφράζουμε ετοιμότητα να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας για την ανάπτυξη καλωδίων διασύνδεσης νέας γενιάς στη Βόρεια Θάλασσα. Και ελπίζω να καταγράψουμε πρόοδο για νέες συνεργασίες στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ο συνδυασμός των πιο πάνω έργων θα συνδράμει στο να γίνει το ΗΒ καθαρός εξαγωγέας ενέργειας μέχρι το 2040».

Καταλήγοντας η Τρας σημειώνει ότι «πρέπει, επίσης, να συζητήσουμε το μεταναστευτικό. Είμαστε περήφανοι που ανοίξαμε τα σπίτια μας σε 130,000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε ωστόσο ισχυρότερη απάντηση στις εγκληματικές συμμορίες που εκμεταλλεύονται ανθρώπους. Σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τη Γαλλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές οδούς, ώστε να ενισχύσουμε τη συλλογική μας απάντηση σε αυτή τη διεθνή τραγωδία».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024