Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Ρόι Κιν «έκοψε» την καριέρα του πατέρα του Χάαλαντ

Όταν ο Ρόι Κιν «έκοψε» την καριέρα του πατέρα του Χάαλαντ

Η ιστορία ενός εκ των πιο σκληρών φάουλ που έχουν γίνει ποτέ, με «θύμα» τον πατέρα του νορβηγού επιθετικού της Μάντσεστερ Σίτι, Άλφι Χάαλαντ, και «θύτη» τον σκληροτράχηλο Ρόι Κιν

Εδώ και αρκετόν καιρό όλοι και όλα στην Premier League γυρίζουν γύρω από τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ο νορβηγός επιθετικός έκανε πάρτι στο πρόσφατο ματς με τη Γιουνάιτεντ, μέχρι όμως να κάνει το ξεπέταγμά του και να αρχίσει να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα, όταν αναφερόταν κανείς στα ντέρμπι του Μάντσεστερ και στο όνομα Χάαλαντ, στο μυαλό των περισσοτέρων ερχόταν ο πατέρας του φορ της Σίτι, Άλφι, αλλά και ο Ρόι Κιν. Κι αυτό επειδή οι δυο τους ήταν πρωταγωνιστές σε ένα από τα πιο σκληρά φάουλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η προϊστορία

Πίσω στο 1997 ο Άλφι Χάαλαντ αγωνιζόταν με τη φανέλα της Λιντς και αντιμετώπιζε τη Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Κιν, σε μια προσπάθειά του να «πατήσει» στην περιοχή, βρέθηκε στο έδαφος ύστερα από μαρκάρισμα του Νορβηγού. Αμέσως ο Χάαλαντ στάθηκε πάνω από τον πεσμένο Ιρλανδό θεωρώντας ότι κάνει θέατρο και ζητώντας του να σηκωθεί. Το περιστατικό αυτό εκ πρώτης όψεως έμοιαζε ως κάτι φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε δύο ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και κανείς δεν περίμενε πως θα αποτελούσε το έναυσμα για μια στιγμή που θα ήταν επί πολλά χρόνια σήμα κατατεθέν των ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Το «δολοφονικό» μαρκάρισμα

Απρίλιος του 2001 και η Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Σίτι για την Premier League. Ο Άλφι Χάαλαντ αγωνίζεται πλέον με τους Πολίτες και ο Ρόι Κιν είναι αρχηγός των Κόκκινων Διαβόλων. Πέντε λεπτά πριν από τη συμπλήρωση των 90′ και με το σκορ να είναι στο 1-1 η μπάλα βρίσκεται κοντά στη γραμμή του πλαγίου και οι δύο παίκτες πάνε στη διεκδίκηση, με τον Νορβηγό να προλαβαίνει και τον μέσο της Γιουνάιτεντ να πηγαίνει με το πόδι απλωμένο, σημαδεύοντας απευθείας το γόνατο του αντιπάλου του. Το θέαμα ήταν πραγματικά σοκαριστικό, ο Κιν αποβλήθηκε, αλλά πρώτα στάθηκε πάνω από τον Χάαλαντ που σφάδαζε στο έδαφος και κάτι του είπε.

«Ήταν πράξη εκδίκησης»

Ένα χρόνο αργότερα ο Κιν ανέφερε στην αυτοβιογραφία του για το περιστατικό τα εξής: «Περίμενα πολύν καιρό γι’ αυτό. Τον χτύπησα δυνατά. Του είπα, άρπα την και μην ξανασταθείς ποτέ από πάνω μου να μου πεις πως προσποιούμαι τραυματισμούς». Αρχικά για την πράξη του αυτήν τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 λιρών, αλλά τα σχόλια στο βιβλίο του τού επέφεραν επιπλέον ποινή 150.000 λιρών και ένα διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης. «Δεν το μετανιώνω, αλλά δεν ήθελα να τον τραυματίσω σοβαρά. Ήταν κάτι μέσα στο ποδόσφαιρο».

Ο απόηχος

Η αλήθεια είναι πως το μαρκάρισμα του Κιν ήταν τόσο φρικιαστικό, που είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο Χάαλαντ συνέχισε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Ο ίδιος ο Νορβηγός έχει αφήσει να εννοηθεί πως αυτός ήταν και ο λόγος που η καριέρα του έλαβε άδοξο τέλος. Παρ’ όλα αυτά, αγωνίστηκε κάποια χρόνια ακόμα, ενώ υποβλήθηκε σε ένα χειρουργείο στο άλλο όμως γόνατο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024