Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανελλαδικές: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό

Πανελλαδικές: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό

Το μέτρο, που θεσμοθετήθηκε πριν από δύο έτη αλλά δεν εφαρμόστηκε, καταργεί το υπ. Παιδείας με νέα πολυτροπολογία.

Τέλος το διπλό μηχανογραφικό στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό εξήγγειλε χθες το υπουργείο Παιδείας, αναφερόμενο σε μια διάταξη, η οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την περίοδο που θεσμοθετήθηκε.

Συγκεκριμένα, είχε θεσπιστεί πριν από δύο έτη μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ωστόσο, έμεινε ανενεργή, καθώς εκφράστηκαν προβληματισμοί για πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή της.

Ετσι, σε νέα πολυτροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι των πεναλλαδικών, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών τους, συμπληρώνουν αποκλειστικά ένα μηχανογραφικό δελτίο σε μία μόνο φάση, «δεδομένου ότι, μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διάταξη για το εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε προ διετίας, προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν στο πρώτο μηχανογραφικό τους μόνο το 10% των σχολών κάθε επιστημονικού πεδίου, ενώ σε δεύτερη φάση δεν θα υπήρχε περιορισμός επιλογών.

Ωστόσο, τα επόμενα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονταν μόνο από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην α’ φάση και θα περιείχαν μόνο τις θέσεις τμημάτων που απέμεναν κενές.

Το πρόγραμμα

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινώνεται κάθε χρονιά, όπως έγινε και φέτος, στην αρχή της σχολικής περιόδου και συγκεκριμένα «την 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις».

Τέλος, με άλλη διάταξή του, το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τη μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση ελλήνων φοιτητών από την Ουκρανία.

Οπως αναφέρεται σε αυτή, «λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην εμπόλεμη Ουκρανία, έλληνες φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε πανεπιστήμια της χώρας και συνεχίζουν να φοιτούν κατά το έτος 2022-2023, μπορούν να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο ή με συναφές αντικείμενο – σε περίπτωση μη αντιστοιχίας – τμήμα ελληνικού ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά τμήμα».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024