Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χοιροτροφία: Στα 25 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την ευζωία των χοίρων

Χοιροτροφία: Στα 25 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για την ευζωία των χοίρων

Το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής, οι αιτήσεις, οι ενισχύσεις, οι δικαιούχοι

Με περίοδο εφαρμογής τα 2 έτη και προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ, η δράση για την «Καλή μεταχείριση των χοίρων», η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος των χοιροτρόφων της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας.

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό κανονισμό που στοχεύει στη «προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία» για την αγροτική ανάπτυξη. Συνεισφέροντας ταυτόχρονα, τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και την αύξηση της αξίας τους.

Διαβάστε επίσης: EFSA: 15+1 συστάσεις για την ευημερία των εκτρεφόμενων χοίρων

Σύμφωνα με την υπουργική απόφσση, η εφαρμογή της αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών της Ελληνικής εκτροφής στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας, οι οποίες έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων.

Η πρόσκληση της δράσης είναι προγραμματισμένη να δημοσιευθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2022.

Ποιους αφορά

Αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
  • είναι κάτοχοι χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων του ζωικού κεφαλαίου τους

Ενισχύσεις

Οι ενισχύσεις του υπομέτρου αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, που προωθούν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς: νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων.

Οι ενισχύσεις ανέρχονται ανάλογα τη κατηγορία του ζώου:

  • Χοιρομητέρες: 55 ευρώ/έτος
  • Λοιπά χοιρινά: 8 ευρώ/έτος

Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ€/έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

Δεν είναι επιλέξιμες κατά την ένταξη:

– οι εκμεταλλεύσεις κάτω των 50 χοιρομητέρων,

– οι μεικτές ή/και αγελαίες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις,

– οι αιτήσεις στήριξης που αφορούν σε τμήμα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι, όσοι είναι ενταγμένοι με ζωικό κεφάλαιο χοιρινών στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», για την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Αιτήσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, για την ένταξη στη παραπάνω δράση ενίσχυσης, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή μέσω του ΟΠΣ-Κτηνιατρικής.

«Η συγκεκριμένη δράση εφαρμόζεται για πρώτη φορά, σε όλη τη χώρα. Οι ενισχύσεις αφορούν την υιοθέτηση συγκεκριμένων ενεργειών για την καλή μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται και στη χώρα μας η εφαρμογή αναβαθμισμένων προτύπων παραγωγής στη διατροφή. Το ζήτημα της ευζωίας των ζώων στην κτηνοτροφική παραγωγή τίθεται από την επιστημονική κοινότητα, αποτελώντας προτεραιότητα της Ε.Ε. Στόχος μας και στην Ελλάδα, είναι η παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών και ασφαλών για τον καταναλωτή κτηνοτροφικών τροφίμων. Με υψηλή προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό», επισήμανε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024