Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Nord Stream: Το σαμποτάζ τους θέτει εκτός λειτουργίας για τον επόμενο χειμώνα

Nord Stream: Το σαμποτάζ τους θέτει εκτός λειτουργίας για τον επόμενο χειμώνα

Ο Δημήτρης Καρδοματέας, πρώην γενικός διευθυντής ΔΕΣΦΑ, μίλησε για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγωγοί Nord Stream

Για μεγάλη ζημιά που δεν πρόκειται να επιδιορθωθεί γρήγορα έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΣΦΑ, αναφορικά με τους αγωγούς του Nord Stream που παρουσίασαν διαρροή τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι αξιωματούχοι που αποδίδουν τη ζημιά σε σαμποτάζ, πληθαίνουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά.

Μιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Καρδοματέας επεσήμανε ότι «η δολιοφθορά αυτή στους αγωγούς φυσικού αερίου ουσιαστικά βγάζει εκτός λειτουργίας για τον επόμενο χειμώνα και τον Nord Stream1 και τον Nord Stream2 του οποίου ούτως ή άλλως είχε παγώσει η έναρξη λειτουργίας του».

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από την δολιοφθορά, εκείνο το οποίο με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι αυτό δημιουργεί μεγάλη ζημιά και στην Ρωσία και την Ευρώπη, διότι αυτός ο αγωγός ήταν ιδιοκτησία της Ρωσίας, δηλαδή στην ουσία προκάλεσε ζημιά στην ίδια της την περιουσία και αφετέρου έχει μεγάλο οικονομικό όφελος από τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επομένως γιατί να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα; Μέχρι και η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία θα υποστεί μεγάλη ζημιά από αυτή την πράξη, επομένως με μια πρώτη λογική ανάλυση δεν φαίνεται να ωφελεί αυτό ούτε την Ρωσία ούτε η Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Καρδοματέας.

Ποιος θα μπορούσε να είχε όφελος από μια τέτοια ενέργεια

Ερωτηθείς ποιος θα μπορούσε να έχει όφελος από μια τέτοια ενέργεια, ο κ. Καρδοματέας υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει κέρδος. «Αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρήσεις όταν υπάρχει ένας πόλεμος που λένε ότι αν προκαλέσεις ζημιά στον αντίπαλο με κάθε τρόπο εγώ θα κερδίσω. Αν κάποιοι το έκαναν για να προκαλέσουν ζημιά στον αντίπαλο, που είναι η ρωσική πλευρά θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι πλήττουν και τους συμμάχους τους που είναι η Ευρώπη» τόνισε.

Πόσο σοβαρή είναι η ζημιά;

Η ζημιά είναι μεγάλη, σημείωσε ο κ. Καρδοματέας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον επόμενο χειμώνα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο αγωγός. «Αυτό είναι μεγάλη ζημία που θα υποστεί κυρίως η Γερμανία αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη δεόντως. Γιατί ο Nord Stream1 μετέφερε τα 2/3 της ποσότητας που εισάγει η Γερμανία, τα 2/3 της αγοράς φυσικού αερίου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιπροσωπεύει το 15%, ήταν μεγάλος αγωγός» ανέφερε.

Ο Nord Stream δούλευε στο 20% της δυναμικότητάς του, σύμφωνα με τον κ. Καρδοματέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αυξανόταν η ροή τον χειμώνα με την αύξηση της ζήτησης, εφόσον υπήρχε η τεχνική δυνατότητα. «Τώρα που υπάρχει ρήγμα στον αγωγό δεν υπάρχει πια η δυνατότητα. Δεν είναι μια ζημιά η οποία επισκευάζεται σε μερικές εβδομάδες, απαιτεί μήνες, επομένως εκτιμώ ότι δεν θα λειτουργήσει τον χειμώνα που μας έρχεται» είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Λιθουανία: Με Γκριγκόνις και Κουζμίνσκας στο Προολυμπιακό τουρνουά (pic)

Γνωστή έγινε η 12άδα της Λιθουανίας για το Προολυμπιακό τουρνουά, με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας να είναι εκτός, όχι όμως και οι «Έλληνες», Μάριους Γκριγκόνις, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024