Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάιλς Ντέιβις και Ζυλιέτ Γκρεκό: Ένας έρωτας που καταστράφηκε από τον ρατσισμό

Μάιλς Ντέιβις και Ζυλιέτ Γκρεκό: Ένας έρωτας που καταστράφηκε από τον ρατσισμό

Ο τρομπετίστας της τζαζ και η τραγουδίστρια της παρισινής σκηνής της εποχής συναντήθηκαν σε κάποια παρασκήνια και -παρά το γλωσσικό τους εμπόδιο- βρέθηκαν εντελώς ερωτευμένοι μέχρι το τέλος του δείπνου που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Ο νεαρός Μάιλς Ντέιβις πήγε στο Παρίσι το 1949 με το συγκρότημα του Tadd Dameron και ερωτεύτηκε δύο γυναίκες: Τη Λα Μπελ Φρανς και τη Ζυλιέτ Γκρεκό. Ο μοναδικός αυτός μουσικός και μαγικός τρομπετίστας της τζαζ προερχόταν από μια σταθερή, εύπορη οικογένεια, φοίτησε στη σχολή Juilliard και ήταν ένας μοντέρνος, εκλεπτυσμένος μουσικός της εποχής. Οι διανοούμενοι του Παρισιού λάτρευαν υπερβολικά το νέο μεταπολεμικό στυλ bebop και αντιμετώπιζαν τους μουσικούς της τζαζ με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό.

Η Ζυλιέτ Γκρεκό, όπως και ο Mάιλς, ήταν τότε μόλις 22 ετών. Μια νεαρή, αριστερή μποέμ καλλονή και επίδοξη ηθοποιός, είχε επιβιώσει από τον πόλεμο αφού είχε συλληφθεί και κρατηθεί σε ηλικία 16 ετών από τη Γκεστάπο επειδή η μητέρα της ήταν ρεζισταντέ. Με τη σαγηνευτική γοητεία της και την αγάπη της για την υπαρξιακή ποίηση, η Γκρεκό έγινε μούσα για πολλούς, όπως ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ και ο ποιητής Ζακ Πρεβέρ -και οι δύο έγραψαν γι’ αυτήν τραγούδια-, οι φωτογράφοι Ρόμπερτ Ντουανό και Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, μεταξύ άλλων.

Photo: YouTube

Αλλά ήταν πριν από την άνοδο της Γκρεκό ως τραγουδίστριας που εκείνη και ο Mάιλς γνωρίστηκαν μετά την εμφάνισή του με το συγκρότημα Dameron στη Salle Pleyel. Μη μπορώντας να αγοράσει εισιτήριο για την παράσταση, έφερε την Γκρεκό στα παρασκήνια ο συγγραφέας, φίλος του Γάλλου τρομπετίστα, Μπορίς Βιάν. Εκεί, αυτή και ο Μάιλς συναντήθηκαν για πρώτη φορά και -παρά το γλωσσικό τους εμπόδιο- βρέθηκαν εντελώς ερωτευμένοι μέχρι το τέλος του δείπνου που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Ήταν η αρχή μιας παθιασμένης ερωτικής σχέσης που θα διαρκούσε μέχρι το τέλος της ζωής του Μάιλς. Βέβαια ο Μάιλς ήταν παντρεμένος και είχε ήδη αποκτήσει ένα παιδί σε ηλικία μόλις 17 ετών. Αυτό δε στάθηκε εμπόδιο μεταξύ των δύο ερωτευμένων. Η Γκρέκο τον θαύμαζε ως καλλιτέχνη και γοητεύτηκε από τη φιγούρα του, που έμοιαζε με άγαλμα του Τζιακομέτι. Αυτός και άλλοι, όπως ο Ντίζι Γκιλέσπι, έφεραν το νέο στυλ της bebop jazz στο μεταπολεμικό Παρίσι και μεταμόρφωσαν τη μουσική σκηνή.

Οι Γάλλοι έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ του εγχώριου υπαρξισμού τους και του αμερικανικού νέου ήχου, με τις πιο χαλαρές λούπες της και την καλλιτεχνική ελευθερία που επέτρεπε. Ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο μεγάλος Γάλλος διανοούμενος και υπαρξιστής φιλόσοφος, ρώτησε κάποτε τον Mάιλς (ήταν θαυμαστής τόσο της Γκρεκό όσο και του Mάιλς) γιατί δεν την παντρεύτηκε ποτέ. Κι ο Mάιλς απάντησε ότι την αγαπούσε πολύ για να την κάνει δυστυχισμένη.

Photo: YouTube

Η ιστορία επιβεβαίωσε σωστά τη στάση του Μάιλς απέναντι στον σκληρό ρατσισμό που επικρατούσε στην Αμερική. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν και οι δύο τους είχαν γίνει διάσημοι, η Γκρέκο βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για μια μεγάλη παράσταση και κάλεσε τον Μάιλς στο Waldorf Astoria για δείπνο. Ο μετρ δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει την αποδοκιμασία του. Ποιος ξέρει, ίσως να μην ήξερε καν ότι επρόκειτο για τη διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια, Ζυλιέτ Γκρέκο, αλλά για ακόμα μια λευκή γυναίκα με έναν μαύρο άντρα.

Ο σερβιτόρος δεν έφερε ποτέ την παραγγελία τους ώσπου δύο ώρες μάζεψε τελικά τα άδεια πιάτα τους από το τραπέζι. Ήταν βασανιστικό και για τους δύο. Ο Mάιλς της τηλεφώνησε αργότερα κλαίγοντας, λέγοντας ότι δεν θα την ξανάβλεπε ποτέ στην Αμερική εξαιτίας αυτού που συνέβη. Αναπολώντας το περιστατικό σε ένα άρθρο που έγραψε για την Guardian, η Γκρέκο είπε: «Ξαφνικά κατάλαβα ότι είχα κάνει ένα τρομερό λάθος, από το οποίο προήλθε ένα περίεργο αίσθημα ταπείνωσης που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Στην Αμερική, το χρώμα του μου έγινε ολοφάνερα εμφανές, ενώ στο Παρίσι δεν πρόσεξα καν ότι ήταν μαύρος».

To 2015  η Ζυλιέτ Γκρεκό, 88 ετών τότε, έδωσε συνέντευξη στον βετεράνο Γάλλο δημοσιογράφο της τζαζ Φίλιπ Καρλς στην εφημερίδα The Guardian. «Μεταξύ του Mάιλς και εμού υπήρξε μια μεγάλη ερωτική σχέση, από αυτές που θα ήθελες να ζήσουν όλοι» είπε. Απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, στο Σαιν-Τροπέ.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024