Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η «πρώτη αγκαλιά» αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού, αλλά και εκείνου που θα την δώσει

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η «πρώτη αγκαλιά» αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού, αλλά και εκείνου που θα την δώσει

Ομιλίας στην ημερίδα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής-Παράρτημα Αναρρωτηρίου Πεντέλης και ο δήμος Βριλησσίων.

Στη σπουδαιότητα της αναδοχής και στην αξία της πρώτης αγκαλιάς στη ζωή ενός παιδιού αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ημερίδα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής-Παράρτημα Αναρρωτηρίου Πεντέλης και ο δήμος Βριλησσίων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, «η προστασία και η φροντίδα κάθε παιδιού ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας. Εργαζόμαστε εντατικά, όχι μόνο για την πλήρη αποϊδρυματοποίηση, αλλά και για την πρόληψή της, γιατί η ιδρυματική φροντίδα, σίγουρα, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες των παιδιών. Γι’ αυτό, ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της αναδοχής, για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να μεγαλώσει σε μια οικογένεια, αυτή που θα νιώθει δική του, γιατί η αναδοχή και η πρώτη αγκαλιά αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού, αλλά και εκείνου που θα την δώσει».

Υιοθεσία και αναδοχή σε αριθμούς

Σύμφωνα με την υφυπουργό, 1.477 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα σε δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, τα 111 προορίζονται για υιοθεσία, ενώ για έναν αριθμό παιδιών η επανασύνδεση με τη βιολογική οικογένεια ή η αποκατάστασή τους σε εναλλακτικές μορφές διαβίωσης αποτελεί προτιμότερη επιλογή. Αντίστροφα, 576 παιδιά όλων των ηλικιών προορίζονται για αναδοχή, «κάνοντας έτσι την αναδοχή το μέσο οικογενειακής αποκατάστασης για την πλειονότητα των παιδιών των ιδρυμάτων».

Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας

Η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο και για τις παρεμβάσεις της Πολιτείας αυτά τα τρία χρόνια που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε:

– Στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο εθνικό μητρώο υποψήφιων γονέων.

– Στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομικής ενίσχυσης προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, το οποίο κυμαίνεται από 325 ευρώ έως και 1.200 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών.

– Στη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 ετών έως 60 ετών, που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 ετών έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου τα 50 έτη.

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» και τη θετική επίδρασή του στην ανάπτυξη κάθε παιδιού, η κ. Μιχαηλίδου, υπογράμμισε: «Σημαντικός αριθμός ερευνών μας έχει δείξει ότι τα παιδιά ιδιαίτερα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, επηρεάζονται σε επίπεδο σωματικής ανάπτυξης, ανάπτυξης συναισθηματικών δεσμών και ανάπτυξης του εγκεφάλου τους. Συγκεκριμένα, παρατηρείται καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη, αλλά και σε σημαντικούς δείκτες ανάπτυξης, όπως το βάρος, το ύψος και η περίμετρος του κεφαλιού. Γι’ αυτό, για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάδοχη πρώτη αγκαλιά, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά, λαμβάνοντας τη φροντίδα που του αξίζει, ακόμα και αν την έχει στερηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον. Στόχος μας να κινητοποιούμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, ώστε να προσφέρουν στα πιο ευάλωτα παιδιά την πρώτη αγκαλιά, που τόσο έχουν ανάγκη».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024