Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία εβδομάδα πριν το Σούπερ Καπ: Τι έδειξαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (Vids)

Μία εβδομάδα πριν το Σούπερ Καπ: Τι έδειξαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (Vids)

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους και μπαίνουν στην τελική ευθεία για το Σούπερ Καπ. Τα θετικά και τα αρνητικά των «αιωνίων» και η πιθανή αλλαγή…

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός την Κυριακή έδωσαν τις τελευταίες φιλικές αναμετρήσεις τους πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν.

Οι δυο «αιώνιοι» εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κοντραριστούν την επόμενη Κυριακή στον τελικό του Σούπερ Καπ (παίζουν ημιτελικούς με Κολοσσό Ρόδου και Προμηθέα αντίστοιχα), στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι, που θα κρίνει και τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Οι ερυθρόλευκοι προέρχονται από μια μαγική σεζόν, όπου έκαναν το νταμπλ, έφτασαν στο Final Four και έχουν σερί 7-0 έναντι των πράσινων, που είχαν μόνο την κατάκτηση του περσινού Σούπερ Καπ.

Το καλοκαίρι που πέρασε οι δυο «αιώνιοι» ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στον σχεδιασμό τους, αφού ο Ολυμπιακός ορθώς προτίμησε να διατηρήσει τον βασικό του κορμό, τον προπονητή του, Γιώργο Μπαρτζώκα και να ψάξει μερικές «πινελιές» που θα τον «εκτοξεύσουν».

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός μετά την περσινή αποτυχημένη χρονιά προχώρησε σε ριζικές αλλαγές παντού, από τη διοίκηση μέχρι το αγωνιστικό τμήμα. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ανέλαβε τα ηνία στην άκρη του πάγκου του τριφυλλιού, που έκανε ολικό «λίφτινγκ» και στο ρόστερ του, που δείχνει σαφώς αναβαθμισμένο.

Στην προετοιμασία και οι δυο είχαν απώλειες λόγω Ευρωμπάσκετ, όμως σε γενικές γραμμές, μια βδομάδα πριν τα επίσημα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Και σιγά σιγά θα μπουν και οι τελευταίοι διεθνείς (Σλούκας για Ολυμπιακό, Γκριγκόνις για Παναθηναϊκό), αλλά και οι τελευταίες προσθήκες (ο Πονίτκα για τον Παναθηναϊκό).

Με αφορμή την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των δυο ομάδων και την ξεκάθαρη εικόνα που υπάρχει πλέον από τα φιλικά που έγιναν σε Κύπρο για τον Ολυμπιακό και στο ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό, παρουσιάζει τί έδειξαν οι δυο «αιώνιοι», τί πήγε στραβά, τί λειτούργησε και τί προβλημάτισε.

Ολυμπιακός: Γεμάτο ρόστερ, ξεκάθαροι ρόλοι, μακρινό σουτ και ομοιογένεια

Ο Ολυμπιακός έχει διατηρήσει τον περσινό κορμό του, κάτι που είναι το πιο σημαντικό ειδικά για το ξεκίνημα της σεζόν. Οι βασικές προσθήκες είναι 4 (Κάνααν, Μπολομπόι, Μπλακ, Πίτερς) συν τον Τζορτζ Πάπας και οι ερυθρόλευκοι έχουν την ομοιογένεια.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ που είχε ποτέ, κάτι που φάνηκε από όλα τα φιλικά. Ακόμη κι όταν έλειπαν οι διεθνείς. Ο Έλληνας τεχνικός είναι… μανούλα στην κατανομή ρόλων, ενώ περιμένει ακόμη και τον Κώστα Σλούκα που δεν έχει ενσωματωθεί στις προπονήσεις.

Αυτό που είδαμε στα φιλικά των Πειραιωτών εξαρχής, αλλά πολύ περισσότερο στα δυο τελευταία στην Κύπρο (Χάποελ Χολόν και Ερυθρό Αστέρα) είναι πως θα σουτάρουν πολύ από μακριά. Τους παίκτες η ομάδα τους διαθέτει (Λαρεντζάκης, Γουόκαπ, Σλούκας, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Βεζένκοφ, ΜακΚίσικ), ενώ και το φιλικό με τη Χολόν αλλά και αυτό με τους Σέρβους έδειξε από την κατανομή επιθέσεων ότι θα είναι ζητούμενο το τρίποντο.

Στο πρώτο ματς, της Παρασκευής, οι νταμπλούχοι Ελλάδας εκτέλεσαν 42 τρίποντα και μόλις 21 δίποντα, ενώ στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα πήρε 25 προσπάθειες έξω από τα 6,75. Ο Ολυμπιακός από την περσινή σεζόν έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ, με γρήγορη κυκλοφορία, όχι πολύ ντρίμπλα και πολύ… έξτρα πάσα, όμως φέτος ο Μπαρτζώκας θέλει να το πάει σε άλλο επίπεδο.

Και φαίνεται από τις προσθήκες που έκανε. Αυτή τη Πίτερς μάλιστα ενδέχεται να είναι κλειδί, καθώς προτίμησε έναν παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με το Βεζένκοφ στη θέση «4», με τον Βούλγαρο να μπορεί να κατέβει και στο «3». Ο Πίτερς είχε στα δυο ματς στην Κύπρο 15 και 11 πόντους, οι περισσότεροι από τα «φτερά» της επίθεσης.

Όσα βλέπαμε πέρσι ισχύουν στο λιμάνι, μόνο που πλέον το τέμπο έχει γίνει πιο υψηλό. 88 και 94 πόντους έβαλε ο Ολυμπιακός στα δυο τελευταία ματς, ενώ με τον Ερυθρό Αστέρα που τον κατατρόπωσε, είχε 29 ασίστ και 10 λάθη. Με πρώτο σε αυτές τον Γουόκαπ. Δείγμα της άψογης κυκλοφορίας και της ευστοχίας από μακριά, όπου ο Ολυμπιακός είχε 45%. Οι Πειραιώτες μοιάζουν να έχουν φορτσάρει με το «καλημέρα», όμως δεν είναι έτσι.

Η ομοιογένεια και οι ρόλοι είναι που δίνουν στον Ολυμπιακό να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την εποχή. Και αν ο Μπαρτζώκας καταφέρει να «κολλήσει» και τον Κάνααν, αλλά και τους Μπολομπόι και Μπλακ δίπλα στον Φαλ, τότε ο Ολυμπιακός θα ζήσει μια ακόμη καλύτερη χρονιά από την περσινή. Αρκεί να είναι υγιείς όλοι…

Παναθηναϊκός: Οι «καθαροί» πλέι μέικερ, η πίεση στην μπάλα και οι πιθανές προσθαφαιρέσεις 

Ο Παναθηναϊκός είναι μια άλλη ομάδα. Έχει καλύτερο ρόστερ από πέρσι, αλλά έχει προχωρήσει σε 10 μεταγραφές. Και πιθανόν να κάνει κι άλλη. Συγκεκριμένα, στο ρόστερ του τριφυλλιού έχουν έρθει τη φετινή σεζόν οι Πάρις Λι, Νέιτ Γουόλτερς, Μάριους Γκριγκόνις, Ματέους Πονίτκα, Άντριου Άντριους, Γιώργος και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, Ντέρικ Γουίλιαμς και Αρτούρας Γκουντάιτις.

Με λίγα λόγια από τον βασικό κορμό μόνο ο Παπαγιάννης έχει μείνει που είναι και ο αρχηγός, ο Μποχωρίδης και οι νεαροί Μαντζούκας, Χουγκάζ και Αβδάλας. Στα χαρτιά ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερο ρόστερ από πέρσι, πιο ποιοτικό σίγουρα σε ατομικό ταλέντο, όμως του λείπει η ομοιογένεια. Πολλές μεταγραφές που θα χρειαστεί χρόνος για να «δέσουν».

Στα πρώτα φιλικά φάνηκε αυτό, όμως στα δυο ματς του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» φάνηκε ότι οι πράσινοι έχουν πολλές δυνατότητες. Το ματς με την Εφές είναι το δείγμα, όπου ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε και επικράτησε. Με την Αρμάνι φάνηκαν αρκετές αδυναμίες και το πως χρειάζεται δουλειά, όμως ο Ράντονιτς έχει καταφέρει να περάσει πολλά από τα στοιχεία που θέλει στο παιχνίδι της ομάδας.

Ζούρος για Πονίτκα: «Η στόφα του και ο τρόπος που αγωνίζεται αφήνουν υποσχέσεις» - to10.gr

Τα «εργαλεία» που έχει είναι πάνω ακριβώς στον τρόπο που θέλει να παίξει. Κυρίως στην άμυνα. Θέλει να πιέζει στην μπάλα τους αντίπαλους γκαρντ και δεν υπάρχουν καλύτεροι παίκτες σε αυτό από τους Λι και Γουόλτερς.

Οι πράσινοι μετά από χρόνια έχουν βρει όχι έναν άλλα δυο κανονικούς πλέι μέικερ. Τόσο στην άμυνα αλλά και στην επίθεση. Παίκτες που δεν θα πάρουν βεβιασμένες επιθέσεις, θα κοντρολάρουν τον ρυθμό, θα βάλουν τους συμπαίκτες τους στο παιχνίδι και όποτε θα χρειαστεί θα σουτάρουν. Οι 9 ασίστ και το μηδέν λάθη με την Εφές δείχνει τη διαφορά στα γκαρντ σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα, «ταϊζουν» τον Παπαγιάννη που μπορεί να κυριαρχήσει στη στεφάνη.

Ο Ράντονιτς έχει δει καλά στοιχεία στα γκαρντ, όμως προβληματίζει σίγουρα και η απόδοση του Άντριους. Ο Αμερικανός είναι ένας σκόρερ ξεκάθαρα, που όμως δεν είναι καλά ακόμη στο τριφύλλι. Το 0/7 στο ματς με την Εφές βελτιώθηκε με την Αρμάνι που είχε 9 πόντους, όμως φαίνεται να υστερεί.

Έχει συνηθίσει να είναι πρωταγωνιστής, ενώ στον Παναθηναϊκό θα είναι ένας παίκτης ροτέισον. Ειδικά από τη στιγμή που θα μπουν στην εξίσωση και οι Γκριγκόνις, Πονίτκα που θα είναι σημαντικοί στην περιφέρεια. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός του τριφυλλιού γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή έχει 7 ξένους και πως πρέπει να «κοπεί» ένας από το Σούπερ Καπ.

Παράλληλα, γνωρίζει ότι υπάρχει ένα κενό και στη θέση «4», πίσω από τον Ντέρικ Γουίλιαμς. Χουγκάζ και Μαντζούκας θα πάρουν χρόνο, όμως δεν αποκλείεται ο Παναθηναϊκός να κοιτάξει και για ενίσχυση εκεί (Μήτογλου;), όπως και στο «3».

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στη βδομάδα σχετικά με αυτό, με τον Ράντονιτς να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον Άντριους που δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη. Μάλιστα υπάρχουν και σενάρια ακόμα και για αλλαγή του Αμερικανού πριν τις επίσημες υποχρεώσεις και εφόσον είναι 7 οι ξένοι.

Ειδάλλως είναι ο πιθανότερος για να μείνει εκτός από το Σούπερ Καπ, αφού ο Γκριγκόνις και ο Πονίτκα μοιάζει αδύνατον να μην δηλωθούν. Από εκεί και πέρα, ο Ράντονιτς φαίνεται να έχει διανείμει τους ρόλους μέσα στην ομάδα, ενώ έχει σαν «μπαλαντέρ» τα αδέρφια Καλαϊτζάκη, που έδειξαν (ειδικά ο Γιώργος) ότι μπορούν να γίνουν σημαντικοί.

Γενικότερα, τα μηνύματα που πέρασε ο Παναθηναϊκός είναι αισιόδοξα στην προετοιμασία του και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η ενέργεια στην άμυνα είναι σημαντική στο πλάνο του Ράντονιτς και το έχει το φετινό ρόστερ, ενώ στην επίθεση θέλει να κυκλοφορήσει η μπάλα. Κάτι που γίνεται και θα γίνει πολύ περισσότερο με Γκριγκόνις και Πονίτκα. Σε αντίθεση με πέρσι, ο Παναθηναϊκός εκτός από γεμάτο ρόστερ και πολύ καλό «4αρι», όπως είναι ο Γουίλιαμς, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά, έχει και δεύτερο σέντερ.

Ο Γκουντάιτις θα είναι πολύ χρήσιμος, αφού πέρα από μεγάλο κορμί, είναι ένας παίκτης που έχει ένα στοιχείο που λείπει από τον Παπαγιάννη. Βασικά το μοναδικό που λείπει. Το παιχνίδι με πλάτη. Στο ματς με την Εφές είχε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ είχε 7 με την Αρμάνι. Ο Λιθουανός σέντερ παίζει άμυνα, μαζεύει ριμπάουντ και κερδίζει εύκολα φάουλ (είχε 5/5 βολές με την Αρμάνι).

Γενικότερα ο Παναθηναϊκός θέλει δουλειά, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ καλή ομάδα της Euroleague και να παίξει το μπάσκετ του Ράντονιτς, γιατί η ομάδα είναι δομημένη ακριβώς πάνω σε αυτό και έχει την ταυτότητα του Μαυροβούνιου τεχνικού.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024