Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bad Bunny: Τραγουδά «El Apagon» και ρίχνει φως στις ανισότητες του Πουέρτο Ρίκο

Bad Bunny: Τραγουδά «El Apagon» και ρίχνει φως στις ανισότητες του Πουέρτο Ρίκο

Ο Πορτορικανός σούπερ σταρ μέσω του τελευταίου του μουσικού βίντεο αναφέρεται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησί του και στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο μουσικό βίντεο του Bad Bunny για το τραγούδι «El Apagon».

Πρόκειται για μια ωδή στο Πουέρτο Ρίκο, που πραγματεύεται αρκετά από τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν το νησί.

Το τραγούδι πήρε τον τίτλο του, «El Apagon – Aqui Vive Gente» (Το μπλακ άουτ – Εδώ ζουν άνθρωποι), από τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τους κατοίκους, ειδικά μετά το χτύπημα του τυφώνα Μαρία πριν από ακριβώς πέντε χρόνια.

Όμως o Bad Bunny δεν διστάζει να μιλήσει και για άλλα θέματα, όπως τις μαζικές αυξήσεις των ενοικίων και τα φορολογικά παράθυρα που υπάρχουν για τους πλούσιους ξένους ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η τοπική κυβέρνηση για την αδράνειά της.

Ουσιαστικά δεν είναι ένα απλό video clip αλλά ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ διάρκειας σχεδόν 23 λεπτών.

«Ελπίζω οι άνθρωποι στο Πουέρτο Ρίκο να μπορέσουν να δουν το βίντεό μου πριν σβήσουν τα φώτα», έγραψε ο Bad Bunny στον λογαριασμό του στο Instagram.

Διακοπές ρεύματος, εξώσεις και φοροελαφρύνσεις για λίγους

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τους ντόπιους να τραγουδούν το κομμάτι. Στη συνέχεια, εμφανίζονται ειδησεογραφικά ρεπορτάζ για τις διακοπές ρεύματος και το πως επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και των παιδιών που αναγκάζονται να κάνουν τα μαθήματά τους στο σκοτάδι.

Στο βίντεο γίνεται επίσης αναφορά στη LUMA Energy, την ιδιωτική εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία διαχειρίζεται τώρα το δίκτυο ηλεκτροδότησης του Πουέρτο Ρίκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί από τους ιθύνοντες για να διορθωθούν τα προβλήματα με το ρεύμα.

Το δίκτυο του νησιού βρίσκεται σε κακή κατάσταση από το 2017 και ο Bad Bunny έχει επικρίνει και στο παρελθόν τη LUMA Energy κατά τη διάρκεια των συναυλιών του, τονίζοντας πόσο απογοητευμένοι είναι οι πολίτες από την κακή ποιότητα των υπηρεσιών και τις φουσκωμένες τιμές της.

Στη συνέχεια του βίντεο γίνεται μνεία στις εξώσεις των κατοίκων προς όφελος των επενδυτών.

Όπως αναφέρεται, οι φορολογικές απαλλαγές άνοιξαν τις πόρτες στους πλούσιους ξένους και σε εταιρείες που μετακόμισαν στο Πουέρτο Ρίκο για να επωφεληθούν από τους νόμους και να λάβουν τεράστιες ελαφρύνσεις. Οι νόμοι αυτοί όμως επηρεάζουν τον βιοπορισμό των ντόπιων.

Μία γυναίκα διαβάζει την επιστολή έξωσης που έλαβε μετά την πώληση του κτιρίου όπου ζούσε επί 26 χρόνια. «Εκτοπίζουν τους ντόπιους για να γίνουν πλούσιοι», λέει η ίδια.

Τα ρεπορτάζ στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η Πορτορικανή ανεξάρτητη δημοσιογράφος Bianca Graulau, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς με τα συγκεκριμένα θέματα.

Εδώ και μερικά χρόνια, η ίδια χρησιμοποιεί το YouTube και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναφερθεί στα όσα βιώνουν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο και στο πώς οι οικονομικές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί. Τα βίντεό της γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και κοινοποιούνται τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τη διασπορά.

Ο Bad Bunny έχει μιλήσει για την πολιτική στο Πουέρτο Ρίκο εδώ και πολύ καιρό. Το 2019 ήταν από αυτούς που είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του τότε κυβερνήτη Ricardo Rossellο.

Εκτός από τραγουδιστής είναι γνωστός για την ακτιβιστική του δράση. Στα τραγούδια του «Afilando Los Cuchillos» («Ακονίζοντας τα μαχαίρια») και «Compositor del Ano» («Συνθέτης της χρονιάς») ασχολήθηκε άμεσα με κοινωνικά θέματα εντός και εκτός του Πουέρτο Ρίκο, με το «El Apagοn» όμως δήλωσε την αγάπη και υποστήριξή του στην πατρίδα του.

Το τραγούδι και το μουσικό βίντεο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μήνυμα, είναι ένα κάλεσμα για δράση και έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από τους Πορτορικανούς φανς του και όχι μόνο.

Περιλαμβάνεται στο τελευταίο άλμπουμ του Bad Bunny, «Un Verano Sin Ti» («Ένα καλοκαίρι χωρίς εσένα»), το οποίο έχει συμπληρώσει δέκα μη συνεχόμενες εβδομάδες στο No. 1 του Billboard 200.

Το ίδιο το «El Apagon» τις πρώτες τέσσερις ημέρες της κυκλοφορίας του στο Youtube μετρά πάνω από 6.21ο.000 προβολές και χιλιάδες θετικά σχόλια.

Δείτε το παρακάτω

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024