Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από την άποψη του κόστους του προγράμματος δεν διαφέρει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά διαφέρει ως προς το όραμα και το μοντέλο

Απολύτως κοστολογημένο, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα που εξήγγειλε χτες από το βήμα της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα ανέρχεται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απολύτως κοστολογημένο

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα πόσο κοστολογημένο και αξιόπιστο είναι αυτό το πρόγραμμα καθώς προβλέπει αύξηση δαπανών και μείωση εσόδων και κατά πόσο θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέο μνημόνιο ή απλώς θα μείνει μια υπόσχεση που δεν θα υλοποιηθεί, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από την άποψη του κόστους του προγράμματος δεν διαφέρει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά διαφέρει ως προς το όραμα και το μοντέλο.

«Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε σε μνημόνια αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν σε μνημόνια και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές και κατηγορούν εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Είναι επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και ρύθμιση του χρέους που έγινε βιώσιμο. Απολύτως κοστολογημένο το πρόγραμμά μας» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι ανέρχεται στα 5,6 δισεκατομμύρια.

«Δεν διαφέρει από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό που διαφέρει είναι το σχέδιο υλοποίησης, το όραμα και το μοντέλο. Το μοντέλο Μητσοτάκη παίρνει χρήματα από την έμμεση φορολογία, από μισθωτούς και μεσαία τάξη και επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην τιμή του ρεύματος. Εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς.

Αν δεν εφαρμοστεί το κόστος θα είναι δυσανάλογο για την οικονομία

»Ο πρωθυπουργός που έταζε μείωση φόρων, το τελευταίο εξάμηνο σε 7 δις αύξησε τους φόρους. Λέει ότι έδωσε 50 δισεκ. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Τα 7,5 δισεκ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Αν δεν εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση μεσαίας τάξης και αδύναμων ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Πως θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; Τη μη βιώσιμη ανάπτυξη με τις ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων; Αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα το κόστος θα είναι δυσανάλογο για την οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις εγγυήσεις που παρέχει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του για τη μεσαία τάξη τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος των μνημονίων και είχε τεράστιες απώλειες. Την περίοδο τη δική μας (σ.σ. διακυβέρνησης) είχε μια αύξηση εισοδήματος αλλα είχε φορολογική επιβάρυνση και αδικήθηκε. Το έχω πει. Αλλά δεν ήταν επιλογή μας. Θυμάστε τι γινόταν; Ξεχνάτε ότι είμαστε σε μνημόνια και αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν «Γερούν γερά»; Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό. Αφήσαμε 37 δις στα ταμεία.

Επιπλέον ηθική υποχρέωση στη μεσαία τάξη

»Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από επιλογή αλλά για να φέρουμε σε πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια. Έχουμε εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ μια επιπλέον ηθική υποχρεώση να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικές για τη μεσαία τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το αν θα βρει «τείχος» από τις Βρυξέλλες στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος ο κ. Τσίπρας είπε: «Εμείς καταθέσαμε κοστολογημένο σχέδιο που σκοπτεύει να επιφέρει αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κοντά στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι πόροι αν αθροίσουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ».

Επίγνωση των δυσκολιών

Στην κατεύθυνση αυτή επανήλθε στη διαφορά μοντέλου από το «πρόγραμμα Μητσοτάκη» διερωτώμενος «που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη;». «Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια. Καλούμε τους πολίτες να συγκρίνουν ποιές πολιτικές ευνοούν το δημόσιο συμφέρον και ποιές πολιτικές τα ιδιωτικά συμφέροντα» είπε ο κ Τσίπρας.

Πρόσθεσε ως προς τις φοροελαφρύνσεις ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις ελαφρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Όλα αυτά θα γίνουν με έγνοια να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Γνωρίζουμε, γιατί έχουμε ξανακυβερνήσει, αλλά έχουμε την βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr