Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Dacia Manifesto Concept: Σμιλεύοντας την καινοτομία του μέλλοντος

Dacia Manifesto Concept: Σμιλεύοντας την καινοτομία του μέλλοντος

Η Dacia ξεφεύγει από την συνήθη πεπατημένη της, παρουσιάζοντας ένα ρηξικέλευθο concept τα σχεδιαστικά στοιχεία του οποίου θα επηρεάσουν σημαντικά τα μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της

Με το βλέμμα στο μέλλον η Dacia αποκάλυψε ένα τολμηρό πρωτότυπο με την μορφή ενός διθέσιου off-road buggy το οποίο φιλοδοξεί να αποτυπώσει την ταυτοτική αναζήτηση της προσιτής φίρμας, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το σχεδιαστικό μέλλον.

Αν και προφανώς το Manifesto δεν πρόκειται να μετουσιωθεί σε έκδοση παραγωγής, πολλά από τα τεχνολογικά αλλά και αισθητικά του στοιχεία θα βρουν διέξοδο σε μοντέλα της Dacia στο άμεσο μέλλον με εφαλτήριο το Bigster το οποίο αναμένεται από το 2025.

Πλην των μελλοντικών επιρροών του στα μοντέλα παραγωγής της Dacia, το Manifesto εκπροσωπεί τους νέους πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η νέα ταυτότητα της θυγατρικής της Renault. Συνοψίζονται στις λέξεις ουσιαστικότητα, coolness, ανθεκτικότητα, περιπέτεια και οικολογική ευφυΐα.

Όπως εξάλλου σημειώνει ο David Durand επικεφαλής σχεδιασμού της Dacia, το Manifesto «αποτελεί ένα τρόπο δημιουργίας νέων ιδεών χωρίς τους περιορισμούς και την πίεση που συνεπάγεται ένα αυτοκίνητο παραγωγής αν και ορισμένες από αυτές θα εμφανιστούν στα μελλοντικά μας μοντέλα. Έχουμε αναζητήσει νέα όρια χωρίς περιορισμούς».

Έτσι το Manifesto δεν διαθέτει παρμπρίζ ή παράθυρα φέρνοντας τους επιβαίνοντες πιο κοντά στην φύση ενώ η Dacia υιοθετεί την απολύτως εξατομικευμένη ψηφιακή τεχνολογία παρακινώντας τους χρήστες να φέρουν τη δική τους έξυπνη συσκευή προκειμένου να παραμείνουν συνδεδεμένοι στην φύση.

Η συγκεκριμένη τεχνολογική διατύπωση αναμένεται να είναι από αυτές που θα επιβιώσουν στα μοντέλα παραγωγής της Dacia τα οποία θα επιτρέπουν την πλήρη συνδεσιμότητα και αξιοποίηση των δυνατότητων των smartphones των ιδιοκτητών τους και όχι μόνο.

Για την ακρίβεια το Manifesto διαθέτει μια εφαρμογή που συνδέεται με smartwatch και μπορεί να ανιχνεύσει την κόπωση του οδηγού, συνιστώντας του πότε να κάνει παύσεις.

Μια άλλη καινοτομία του Manifesto είναι το σύστημα YouClip το οποίο έγκειται σε ένα απλό στην σκέψη σύστημα βάσεων στήριξης που επιτρέπει στον οδηγό να τοποθετήσει οτιδήποτε θέλει στο ταμπλό και να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό.

Στις ιδιάζουσες λεπτομέρειες συγκαταλέγονται αποσπώμενα φωτιστικά σώματα LED τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως φακός ή ως σταθερή πηγή φωτισμού στην φύση.

Το Manifesto διαθέτει μια αποσπώμενη μπαταρία 2.250Wh η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια όπου απαιτείται και όχι απαραίτητα κοντά στο αυτοκίνητο.

Οι πυλώνες της ανθεκτικότητας και της περιπέτειας εκφράζονται, εκτός από την off-road αισθητική στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τα airless ελαστικά αλλά και το σύστημα τετρακίνησης για το οποίο η Dacia δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, θεωρητικά θα μπορούσε να ξεπλύνει το εσωτερικό του Manifesto με τρεχούμενο νερό αφού φυσικά αφαιρέσει τις επενδύσεις των καθισμάτων τα οποία χρησιμεύουν και ως sleeping bag. Tις περγαμηνές χρηστικότητάς του συμπληρώνουν ράγες οροφής με πολλαπλές διαμορφώσεις καθώς και διχτάκια σε αφθονία.

Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντικά ευφυή πτυχή του, το αμάξωμα του Manifesto αποτελείται από ένα είδος καινοτόμου και ανθεκτικού πλαστικού που δεν χρειάζεται βαφή. Το εν λόγω πλαστικό ονομάζεται Starkle και αποτελείται κατά 20% από ανακυκλωμένο προπυλένιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πατενταρισμένο υλικό δια χειρός Dacia το οποίο θα βρει διέξοδο στα μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της φίρμας.

Tον οικολογικό χαρακτήρα του concept car συμπληρώνουν μια ευρεία γκάμα ανακυκλωμένων υλικών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται φελλός και ανακυλωμένα ελαστικά ενώ το πρωτότυπο στερείται παντελώς από λεπτομέρειες σε γυαλιστερό χρώμιο και το αυτό αναμένεται να ισχύσει και για τα μελλοντικά Dacia παραγωγής.

Συνοψίζοντας όλα όσα εκπροσωπεί το Manifesto ο Lionel Jaillet σημείωσε ότι «με το συγκεκριμένο πρωτότυπο επαναπροσδιορίζουμε τα αυτοκίνητα του αύριο. Πρόκειται για ενός είδους εργαστήριο για τις πιο ακραίες καινοτομίες οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον».

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024