Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρμενία: Ανακοίνωσε εκεχειρία με Αζερμπαϊτζάν - Διαδηλωτές ζητούν παραίτηση Πασινιάν

Αρμενία: Ανακοίνωσε εκεχειρία με Αζερμπαϊτζάν – Διαδηλωτές ζητούν παραίτηση Πασινιάν

Διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πασινιάν, ενώ από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας ανακοινώθηκε συμφωνία εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Σε ισχύ τέθηκε από το βράδυ χθες Τετάρτη η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν.

Δεκάδες νεκροί

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Γκριγκοριάν στην αρμενική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 8 το βράδυ της Τετάρτης.

Δείτε ακόμα – Ναγκόρνο Καραμπάχ: Περιφέρουν κρανία Αρμενίων – Στολές με την εικόνα οθωμανού γενοκτόνου (σκληρές εικόνες)

Από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη συμφωνία εκεχειρίας, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 100 αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από το αζέρους στρατιώτες. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον θάνατο 54 στρατιωτών του.

Χιλιάδες διαδηλωτές

Παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν, κατηγορώντας τον αρμένιο πρωθυπουργό ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν (φωτογραφία από perild.com, επάνω, και βίντεο, κάτω).

Η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Ρωσία. Ωστόσο, με τη Μόσχα προσηλωμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο ΟΣΣΑ αρκέστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, η άφιξη των οποίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024