Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ωμός τουρκικός εκβιασμός σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ωμός τουρκικός εκβιασμός σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Αγκυρα φαίνεται να εργαλειοποιεί ξανά το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Εκνευρισμός, απειλές και εκβιασμοί. Η Τουρκία φαίνεται να μην απέχει πολύ από μία νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρεί απέναντι στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από την Τουρκία στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκαν σε ευρωπαϊκά και αραβικά ΜΜΕ αναπαρήχθησαν χθες και από τουρκικά ΜΜΕ.

Η φιλοκυβερνητική «Μιλιέτ» κυκλοφόρησε με τίτλο «Καραβάνι με πρόσφυγες», ενώ η Αγκυρα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να μετακινήσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες πριν από τις εκλογές του 2023.

Το αν η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για έναν νέο εκβιασμό απέναντι τόσο στην Αθήνα όσο και στην ΕΕ, καθοδηγώντας τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα όπως το 2020, δεν είναι ακόμα σαφές, ωστόσο η κατάσταση για τους πρόσφυγες γίνεται ολοένα και χειρότερη στην Τουρκία, δεδομένης και της στάσης της αντιπολίτευσης, που επενδύει προεκλογικά υπέρ της εκδίωξής τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι το καραβάνι με τους μετανάστες δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να δημιουργείται.

Ο Μηταράκης πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημείωσε ακόμα ότι η FRONTEX έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο θέμα.

Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας από την Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να εντείνει τον εκνευρισμό της Αγκυρας, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναλαμβάνει να υπενθυμίσει σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Ανατολού, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως «έχει δικαίωμα και καθήκον».

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε δε τους έλληνες πολιτικούς ανειλικρινείς και αναξιόπιστους, επέμεινε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και υποστήριξε ότι η Αθήνα είναι αυτή που προκαλεί. Επιχείρησε δε να επιτεθεί και στους συμμάχους της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτή γίνεται «εργαλείο άλλων» προειδοποιώντας την Αθήνα ότι «μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν και πήρατε την απάντησή σας. Ο λογαριασμός ήταν βαρύς».

«Διπρόσωπη και υποκριτική» χαρακτήρισε την πολιτική της Ελλάδας ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας, «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Για ρητορικό παροξυσμό της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΣΚΑΪ), σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της Ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των  Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο. Επαναλαμβάνουν συνεχώς αυτά τα ψέματα».

Τόνισε ότι η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στις προκλήσεις, είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της και έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Επισημαίνεται ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη με τον οποίο συζήτησαν το σύνολο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και, βέβαια, τις τουρκικές προκλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανησυχητικός είναι και ο ρόλος της τουρκικής αντιπολίτευσης που επενδύει σταθερά στην ένταση με την Ελλάδα, καλώντας μάλιστα τον Ερντογάν να μη μένει στις απειλές, αλλά να προχωρήσει και σε πράξεις απέναντι στην Αθήνα, «αν τολμάει», όπως υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκικές παραβιάσεις

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ενα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι στα 19.000 πόδια, ανάμεσα στην Ανδρο και τη Χίο.

Συνολικά την Τρίτη δύο τουρκικά UAV’s και έξι μαχητικά F-16 προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις με τις 48 να είναι από τα μη επανδρωμένα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024