Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs: «Μαχαίρι» στο προσωπικό υπό τον φόβο για νέα ύφεση

Goldman Sachs: «Μαχαίρι» στο προσωπικό υπό τον φόβο για νέα ύφεση

Θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού που θεωρεί ότι έχουν την πιο χαμηλή απόδοση, με αποτέλεσμα να φύγει 1% έως 5% των εργαζομένων.

Σε γύρο σημαντικών απολύσεων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Goldman Sachs, σύμφωνα με πηγές από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη επιβράδυνσης των επιχειρηματικών συμφωνιών από τις οποίες οι επενδυτικές τράπεζες βγάζουν χρήματα κυρίως στη Γουόλ Στριτ, η Goldman Sachs θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού που θεωρεί ότι έχουν την πιο χαμηλή απόδοση. Την πρακτική αυτή η επενδυτική τράπεζα την είχε διακόψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι εταιρείες του κλάδου είχαν αρκετή δουλειά ώστε να δικαιολογούν όλο το προσωπικό.

Η διαδικασία των απολύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει 1% έως 5% των εργαζομένων σε ολόκληρη την εταιρεία. Σύμφωνα με στοιχεία των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στα τέλη Ιουνίου, η Goldman Sachs είχε περίπου 47.000 υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα που αφορούν επενδυτική τραπεζική, συναλλαγές σε διάφορες αγορές, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, καταναλωτική τραπεζική και άλλες λειτουργίες.

Η κίνηση των απολύσεων γίνεται καθώς η προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας σημαντικά τα επιτόκια μειώνει τα ντιλ και εγείρει ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στην όλη κατάσταση.

Πτώση κερδών

Η Goldman Sachs είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν μειωμένα σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs μειώθηκαν κατά 40% από την ίδια περίοδο το 2021. Η επενδυτική τράπεζα εκείνη την εποχή είχε επίσης αναφέρει ότι οι προσλήψεις για το υπόλοιπο του έτους θα επιβραδυνθούν.

Οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής φέτος έχουν φτάσει συνολικά σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Dealogic, την οποία επικαλούνται οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Οι αρχικές δημόσιες προσφορές συγκέντρωσαν 95% λιγότερα ποσά κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την EY, την εταιρεία συμβούλων. Ο αριθμός των ντιλ έχει μειωθεί περίπου 73%.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά έχει περισσότερες προκλήσεις», δήλωσε τον Ιούλιο ο Ντέιβιντ Σάλομον, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs. «Πήραμε την απόφαση να επιβραδύνουμε την ταχύτητα προσλήψεων και να μειώσουμε ορισμένες αμοιβές στο μέλλον», είχε αναφέρει επίσης.

Συναλλαγές

Οι προγραμματισμένες απολύσεις είναι ενδεικτικές ευρύτερων ανησυχιών για περικοπές θέσεων εργασίας σε όλες τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και όχι μόνο, εν μέσω πτώσης της δραστηριότητας συναλλαγών και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αντικατοπτρίζει τη φύση του τραπεζικού κλάδου για υπερβολές είτε στην επιτυχία είτε σε πιο δύσκολους καιρούς, με το πλήγμα να ακολουθεί μια επιτυχημένη χρονιά κερδών το 2021 για τον κλάδο, όπως σχολίαζαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Τα μισθολόγια και οι άλλες παροχές αποτελούν τα μεγαλύτερα έξοδα για τράπεζες όπως η Goldman Sachs. Για τους υπαλλήλους της που παράγουν έσοδα, το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών συνήθως έρχεται με τη μορφή μπόνους στο τέλος του έτους, δίνοντας στην τράπεζα ευελιξία να μειώσει το κόστος σε μεταγενέστερο έτος.

Οι προσαρμογές στις αμοιβές συνοδεύονται συχνά από περικοπές εργαζομένων που κατατάσσονται σε χαμηλή θέση απόδοσης από τους μάνατζερ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024