Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ροδόπη: Συστάσεις και καλλιεργητικές πρακτικές για το βαμβάκι

Ροδόπη: Συστάσεις και καλλιεργητικές πρακτικές για το βαμβάκι

Ομαλή η εξέλιξη ανάπτυξης του βαμβακιού στη Ροδόπη

Παρόλη την αρχική οψίμιση της βαμβακοκαλλειέργειας, λόγω της ανομβρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών στην αρχή της άνοιξης, η φετινή χρονιά είχε μια ομαλή εξέλιξη ανάπτυξης στο βαμβάκι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που επικράτησαν το καλοκαίρι.

Στα πρώιμα βαμβάκια (ξερικά) έχει ανοίξει το 80-90% των καρυδιών, ενώ κατά τόπους ξεκίνησε η συγκομιδή. Στα μεσοπρώιμα βαμβάκια έχει ανοίξει το 30-40% των καρυδιών. Παράλληλα, δεν παρατηρούνται σημαντικές προσβολές από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Διαβάστε επίσης: Βαμβάκι: Πώς θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι παραγωγοί

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ροδόπης στο πράσινό σκουλήκι οι συλλήψεις στις παγίδες από τις 15 Αυγούστου και μετά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι και σήμερα. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές προσβολές στο βαμβάκι από την 3η  γενεά.

Στο ρόδινο σκουλήκι παρατηρήθηκε, κατά τόπους, αρκετά μεγάλος αριθμός συλλήψεων, ενήλικων αρσενικών, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Σε δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν το Σεπτέμβριο για το ρόδινο σκουλήκι εντοπίσθηκαν σε όψιμες φυτείες και σε ανώριμα καρύδια προσβολές και παρουσία νεαρών προνυμφών σε ποσοστό 5-10% .

Πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους περιορισμένοι εντομοκτόνοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση πληθυσμού μυζητικών εντόμων (τζιτζικάκια-ιασσίδες ).

Η συνολική παραγωγή σε σύσπορο βαμβάκι στην ΠΕ Ροδόπης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα για την περιοχή.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Από εδώ και στο εξής η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στην σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες. Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής σκευασμάτων που δρουν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή μπορούν να κάνουν συνδυασμούς αυτών.

Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση–άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15–18οC για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. Στις πρώιμες φυτείες επαρκεί συνήθως η χρήση τους, καθώς τα καρύδια είναι αρκετά ώριμα και ανοιγμένα, οι θερμοκρασίες είναι ακόμη ευνοϊκές (>15οC) και υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.

Τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα εμφανίζουν ισχυρή και ταχεία αποξηραντική δράση. Με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών προτείνεται να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει περισσότερο από το 70–80% των καρυδιών, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ποιοτικές και ποσοτικές ζημιές. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην δοσολογία εφαρμογής.

Επιβάλλεται μετά τη συγκομιδή να γίνει στελεχοκοπή και να ακολουθήσει φθινοπωρινό όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών. Οι εργασίες αυτές είναι πολύ απαραίτητες επειδή μειώνουν τον πληθυσμό του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού που θα επιβιώσει για να προσβάλλει τα φυτά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024