Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κηδεία Ελισάβετ: Ετοιμάζοντας την μεγαλύτερη διπλωματική εκδήλωση του αιώνα

Κηδεία Ελισάβετ: Ετοιμάζοντας την μεγαλύτερη διπλωματική εκδήλωση του αιώνα

Χαμός για μία πρόσκληση, αυστηρά πρωτόκολλα.

Καθώς η Βρετανία θρηνεί τον θάνατο του μακροβιότερου μονάρχη της, στο Λονδίνο γίνονται ήδη πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές εκδηλώσεις του αιώνα.

Τεράστια λίστα – Πυρετώδεις προετοιμασίες

Εκατοντάδες νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και δεκάδες ακόμη αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν ως τη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα για την κρατική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε την Πέμπτη μετά από 70 χρόνια στο θρόνο.

Η λίστα είναι τεράστια, ενώ όπως σημειώνει το Politico στην κηδεία είναι επίσης πιθανό να παραστούν ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Naruhito – ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει μαζί με την αυτοκράτειρα Masako και τον πρωθυπουργό Fumio Kishida – ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων.

Η Ισπανία είναι πιθανό να εκπροσωπηθεί από τον βασιλιά Φελίπε VI, ο οποίος έχει δεσμούς αίματος με τη βρετανική βασιλική οικογένεια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Θα ταξιδέψουν επίσης μέλη άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, μεταξύ άλλων από το Βέλγιο, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Χαμός για μία πρόσκληση

Η πιο αξιοσημείωτη -αν και μη αναπάντεχη- απουσία θα είναι αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παρουσία του δεν αποτελεί επιλογή. Στους κουτσομπολίστικους διπλωματικούς κύκλους, εξίσου σημαντικό θεωρείται το ποιος θα έρθει χωρίς ή με πρόσκληση, με τους αξιωματούχους των πρεσβειών να ανυπομονούν να ανακαλύψουν αν θα λάβει πρόσκληση ο Κινέζος πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Σπάνε τα τηλέφωνα στις πρεσβείες

Οι προετοιμασίες για την κηδεία αντιπροσωπεύουν ένα κολοσσιαίο υλικοτεχνικό, ασφαλιστικό και διπλωματικό έργο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες.

Οι ξένες πρεσβείες χειρίζονται ήδη εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ιδιώτες που ρωτούν αν είναι δυνατόν να προσγειωθούν στην πρωτεύουσα την ίδια ημέρα της κηδείας και σπεύδουν να κλείσουν πτήσεις και καταλύματα.

«Θα είναι μια τεράστια πρόκληση από πολλές πλευρές: πρωτόκολλο, ασφάλεια, ευαισθησίες», δήλωσε ο Ιωάννης Ραπτάκης, πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος συμφώνησε ότι θα έχει παρόμοιο μέγεθος με την κρατική κηδεία του Νέλσον Μαντέλα το 2013 ή τη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη πέρυσι, όσον αφορά τον τεράστιο αριθμό των παγκόσμιων ηγετών που πιθανόν θα παρευρεθούν.

Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες θα πρέπει να συνομιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα πολύ διακριτικά, καθώς το πρωτόκολλο για την κηδεία ενός αρχηγού κράτους είναι αυστηρότερο από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη τέτοια τελετή – και ιδίως δεδομένου ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν μια συνηθισμένη προσωπικότητα.

Τρελά αυστηρό πρωτόκολλο

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών και άλλοι θα είναι πολύ προσεκτικοί για να μη φανεί ότι εμπλέκονται υπερβολικά σε οποιαδήποτε άμεσο διπλωματικό στόχο σε μια τέτοια περίσταση», δήλωσε πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου.

Οι ηγέτες θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί ώστε να μην επισκιάσουν κατά λάθος την κηδεία ή να μην κλέψουν την προσοχή με ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασεβείς.

Παρ’ όλα αυτά, οι όποιες τυχαίες στιγμές υπάρχουν μεταξύ των ηγετών θα έχουν έντονο ενδιαφέρον για τους έμπειρους παρατηρητές, δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Αυτό συνέβη με την περίφημη χειραψία μεταξύ του Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο της Κούβας στην κηδεία του Μαντέλα, μια σύντομη στιγμή που ερμηνεύτηκε ως απόδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024