Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπλόκο στις «μαϊμού» αποδείξεις

Μπλόκο στις «μαϊμού» αποδείξεις

Αντληση εσόδων με κυνήγι φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων επιδότησης της ενέργειας.

Χιλιάδες ελέγχους και διασταυρώσεις σε αναδρομικά εισοδήματα παρελθόντων ετών μισθωτών και συνταξιούχων, που ενώ είχαν την υποχρέωση να τα δηλώσουν δεν το έχουν πράξει ακόμη, πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο να προλάβει να μην παραγραφούν έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προσπαθούν να βάλουν τέλος στη γάγγραινα των «μαϊμού» αποδείξεων που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές που εντοπίζονται όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές αλλά και στα αστικά κέντρα δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι ελέγχους μέσω μιας πρωτοποριακής εφαρμογής που μπορούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά μέσα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου να αντλήσει πολύτιμα έσοδα, τα οποία στη συνέχεια θα τα προωθήσει στα προγράμματα επιδότησης για το ρεύμα, το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Κάρφωμα» με μπόνους

Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ που θα ενεργοποιηθεί σύντομα φέρνει πραγματική επανάσταση στον τρόπο εντοπισμού «πειραγμένων» ή «μαϊμού» ταμειακών μηχανών που εκδίδουν αποδείξεις που ποτέ δεν δηλώνονται στην Εφορία.

Ουσιαστικά οι καταναλωτές αναβαθμίζονται σε ελεγκτές της Εφορίας! Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά τους και σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Θα μπορούν να ελέγχουν με το κινητό τους τις αποδείξεις που λαμβάνουν και στη συνέχεια θα τις «καρφώνουν» στην ΑΑΔΕ αν αυτές είναι «μαϊμού» και θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή, το ύψος της οποίας θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, εφόσον φυσικά από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

Θα σκανάρουν το QR CODE

Τη νέα εφαρμογή με την επωνυμία «Appodixi» που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν το QR CODE στις αποδείξεις παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει πρόβλημα, ειδοποιείται αυτομάτως η Φορολογική Αρχή, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για τη βεβαίωση της παράβασης και τον καταλογισμό προστίμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του Appodixi. Ετσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά».

Διαφάνεια των συναλλαγών

Από τη μεριά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή Appodixi είναι η πρώτη εφαρμογή για κινητά της ΑΑΔΕ, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την καταγραφή των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Προστίθεται στο έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, myDATA και timologio, ενισχύοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών και την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων, προς όφελος του υγιούς επιχειρείν, της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Η νέα εφαρμογή λειτουργεί πολύ απλά. Με το άνοιγμά της, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

• Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλαδή τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

• Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

• Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή με της εξής διαδικασία: Λήψη φωτογραφίας απόδειξης, λόγοι αναφοράς, πρόσθετες παρατήσεις, επιλογή ανώνυμης ή επώνυμης καταγγελίας.

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί

Σε ένα άνευ προηγούμενου ράλι ελέγχων αλλά και δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ, σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στη μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και ακόμη έχουν μείνει αρρύθμιστα. Παράλληλα, έχουν και πάλι ενεργοποιηθεί και τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συνολικά το 2021 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ξεπέρασαν σε αριθμό τις 253.000. Σε αντίστοιχο και ακόμη υψηλότερο αριθμό αναμένεται να κινηθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι κατασχέσεις λογαριασμών, ενοικίων και μισθών οφειλετών Εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.

Ελεγχοι και διασταυρώσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα

Μέσα στο καλοκαίρι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έστειλε μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) σε «ξεχασιάρηδες» φορολογουμένους προκειμένου να εκπληρώσουν άμεσα τις φορολογικές υποχρεώσεις τους που προέκυψαν μέσω ενδελεχών διασταυρώσεων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται σε email που έλαβε φορολογούμενος από την ΑΑΔΕ στις αρχές Αυγούστου, τα βασικά σημεία του οποίου δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής»: «Αγαπητέ κύριε, σας ενημερώνουμε ότι με την ολοκλήρωση σχετικών διασταυρώσεων διαπιστώθηκε ότιδεν έχετε περιλάβει σε δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπωναναδρομικές αποδοχές/συντάξεις που εισπράξατε το έτος 2016 και αφορούν σε παρελθόντα έτη 2015 ή/και προηγούμενα. Παρακαλούμε να ανατρέξετε στη Βεβαίωση Αποδοχών/Συντάξεων έτους έκδοσης 2017 και ακολούθως να υποβάλετε Τροποποιητική/ές Δήλωση/εις Φορολογίας Εισοδήματος για κάθε έτος που αφορούν οι αναδρομικές αποδοχές/συντάξεις (έτος αναφοράς), ώστε να εκπληρωθούν οι φορολογικές σας υποχρεώσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που έως 30/09/2022 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Δεν παραγράφονται

Αξίζει να τονιστεί ότι η αναφορά στο έτος 2016 μόνο τυχαία δεν γίνεται, καθώς αν έληγε το τρέχον έτος και η Εφορία δεν είχε εντοπίσει τα εν λόγω αδήλωτα εισοδήματα τότε από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα είχε παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσει φόρους και προσαυξήσεις. Με την αποστολή όμως του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ουσιαστικά «παγώνει» ο χρόνος παραγραφής και ο φορολογούμενος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Αν δεν το πράξει, θα του επιβληθούν φόροι και προσαυξήσεις.

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται από την Εφορία τα τελευταία χρόνια και εκείνοι που νομίζουν ότι έχουν γλιτώσει τους φόρους γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν εντοπιστεί από τις διασταυρώσεις διαψεύδονται πανηγυρικά, καθώς στο παρά ένα της εκπνοής του έτους παραγραφής εμφανίζεται ένα email που φέρνει στο φως όλες τις υποχρεώσεις τους για αναδρομικές αμοιβές παρελθόντων ετών.

Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024