Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Όλες οι λοιμώξεις δείχνουν να οφείλονται σε «κοκτέιλ» παραλλαγών

Κοροναϊός: Όλες οι λοιμώξεις δείχνουν να οφείλονται σε «κοκτέιλ» παραλλαγών

Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι κάθε άτομο που μολύνεται με τον SARS-CoV-2 μολύνεται από ένα «μείγμα» παραλλαγών του ιού και όχι μόνο από μία – το νέο εύρημα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον σχεδιασμό της απόκρισης στην πανδημία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve ανακάλυψαν ότι κάθε άνθρωπος που μολύνεται με τον SARS-CoV-2, δεν μολύνεται από μόνο μια παραλλαγή του ιού αλλά από ένα «κοκτέιλ» παραλλαγών.

Οι επιστήμονες τονίζουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLoS Genetics» ότι σήμερα οι καταγραφές που γίνονται σχετικά με τα κρούσματα συνήθως αναφέρουν ένα μόνο κυρίαρχο στέλεχος ως «ένοχο» για το κάθε κρούσμα, γεγονός που οδηγεί σε υποκαταγραφή για τη γενετική ποικιλομορφία του ιού. Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της απόκρισης των αρχών δημόσιας υγείας στην πανδημία.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Ανησυχητικές επιπλοκές σε νεαρά άτομα που νόσησαν ήπια

Υποκαταγραφή παραλλαγών

«Η έρευνά μας δείχνει την πολυπλοκότητα των μεταδοτικών νοσημάτων η οποία συχνά υπεραπλουστεύεται καθώς λαμβάνεται υπόψη μόνο η παραλλαγή που εντοπίζεται ως κυρίαρχη στα δείγματα και αποδεικνύει τη σημασία του να εξετάζουμε το δείγμα και για άλλες παραλλαγές» ανέφερε ο Ερνεστ Τσαν, διευθυντής του Τμήματος Βιοπληροφορικής στο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Βιολογίας του Κλίβελαντ το οποίο ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve. «Είδαμε ότι οι γενετικές παραλλαγές που καταγράφονται σε χαμηλή συχνότητα στις λοιμώξεις με τον SARSCoV-2 μπορούν να αποτελέσουν προγνωστικούς δείκτες νέων στελεχών που θα είναι υπεύθυνα για επόμενα ξεσπάσματα του ιού».

Πλήρης αλληλούχηση του ιικού γονιδιώματος

Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε αλληλούχηση ολόκληρου του ιικού γονιδιώματος του SARS-CoV-2 σε δείγματα από 250 ασθενείς στο βορειοανατολικό Οχάιο και χρησιμοποίησε αντίστοιχα δεδομένα από άλλους 110 ασθενείς των οποίων είχε γίνει πλήρης γενετική αλληλούχηση του γονιδιώματος άλλων ιών που τους είχαν μολύνει.

Τα δείγματα «μιλούσαν» περισσότερο από έναν χρόνο πριν

Τα δεδομένα αυτά συνελέγησαν στα πρώτα κύματα της πανδημίας όταν η παραλλαγή Αλφα και μετά η παραλλαγή Δέλτα ήταν εκείνες που προκαλούσαν τη μεγαλύτερη ανησυχία παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι μεταλλάξεις οι οποίες εντοπίζονται στις υποπαραλλαγές της Ομικρον ΒΑ.1 και ΒΑ.2 ήταν παρούσες στα δείγματα τουλάχιστον έναν χρόνο προτού η Ομικρον και οι υποπαραλλαγές της καταστούν κυρίαρχες.

Ανάγκη καταγραφής της γενετικής ποικιλομορφίας του ιού

O καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve Πίτερ Ζίμερμαν σημείωσε ότι «το να επικεντρωνόμαστε στις κυρίαρχες παραλλαγές αποτελεί βασικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων. Ωστόσο η ερευνητική κοινότητα χρειάζεται να ποσοτικοποιεί και να καταγράφει τη γενετική ποικιλομορφία του SARSCoV-2, ώστε οι αρμόδιοι δημόσιας υγείας αλλά και ο γενικός πληθυσμός να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να αποκριθούν αποτελεσματικότερα στον ιό».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024