Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αιγαίο: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις - Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα

Αιγαίο: Συνεχίζονται οι παραβιάσεις – Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται.

Το κλίμα έντασης και προκλήσεων στο Αιγαίο συντηρούν οι Τούρκοι, με την τουρκική μονταζιέρα να «παίρνει φωτιά».

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 86η ΔΕΘ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τα νταηλίκια στο Αιγαίο, η γειτονική χώρα επενδύει σε κλίμα σύγκρουσης, επιχειρώντας έτσι να μετριάσει την εσωτερική της πολιτική αντιπαράθεση.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφέρθηκε σε «κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας», σημειώνοντας ότι η ελληνική απάντηση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και οι διεθνείς συμμαχίες μας, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν άφησε το χρόνο να περάσει για την επόμενη προκλητική κίνηση.

Το «Ανατόλιαν» και οι πυροβολισμοί

Λίγα λεπτά μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρενόχληση σκάφους κοντά στην Τένεδο, εναντίον του οποίου το σκάφος του Λιμενικού Σώματος άνοιξε πυρ.

Μάλιστα, συνόδευαν την είδηση με ένα βίντεο, του οποίου τη γνησιότητα αμφισβήτησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Λίγες ώρες αργότερα, η απάντηση του Λιμενικού Σώματος έφερνε στη δημοσιότητα τα όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα, με το σκάφος «Ανατόλιαν» που εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια της Λέσβου.

Όπως τονίζει το Λιμενικό, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους, να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια.

Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει καταδίωξη, κατά την οποία τα στελέχη του Λιμενικού προχώρησαν σε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, ενώ στη συνέχεια εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Συνεχίζουν τα drones στο Αιγαίο

Πέρα από τη θάλασσα του Αιγαίου, η τουρκική προκλητικότητα συντηρείται και στους αιθέρες, καθώς οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών βρίσκονται στο καθημερινό πρόγραμμα των αξιωματικών που βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Δεκάδες είναι οι παραβιάσεις από τουρκικά drones στο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να προχωρούν κατά πάγια πρακτική σε αναγνώριση και αναχαίτιση.

Τελευταίο περιστατικό σήμερα, Κυριακή, όπου σημειώθηκαν 32 παραβιάσεις από δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πέταξαν σε κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ZEIT: Η Ελλάδα απέναντι σε έναν μικρό, βρώμικο πόλεμο

Αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο να προκληθεί θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτη εξέλιξη κάνει και η γερμανική εφημερίδα «ZEIT».

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν σημειώνεται πως «στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον εκλογών τον επόμενο χρόνο και έχει κακές προοπτικές. Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός είναι στο 80%. Επιδιώκει ισορροπία με όλους όσοι του προσφέρουν χρήματα ή προσωπική υποστήριξη. Η Ελλάδα δεν του προσφέρει χρήματα, αλλά τη δυνατότητα για έναν μικρό, βρώμικο πόλεμο, με την κατοχή ενός νησιού όπως το 1974 στην Κύπρο. Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα στην προεκλογική εκστρατεία, αυτή θα ήταν μια από τις επιλογές του για να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας τις απειλές του «Σουλτάνου» για επανάληψη των γεγονότων της Σμύρνης το 1922.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024