Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο OT στη ΔΕΘ – Κενεβέζος (Πρέσβης Κύπρου): «Απαιτούνται πολυεπίπεδες διεθνείς συνεργασίες»

Ο OT στη ΔΕΘ – Κενεβέζος (Πρέσβης Κύπρου): «Απαιτούνται πολυεπίπεδες διεθνείς συνεργασίες»

Ο Κύπριος Πρέσβης χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας πολυεπίπεδων συνεργασιών, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως η τρέχουσα, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Α. Κενεβέζος,  Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα,  μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Είμαστε ένα μικρό κράτος που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για μία χώρα να διαμορφώνει συνθήκες φιλικές και υγιείς.

Υπάρχουν δύο ρήματα, τόνισε: «το αξιοποιώ και το εκμεταλλεύομαι»

«Εκμεταλλεύομαι σημαίνει βλέπω τις ευκαιρίες, βλέπω το φως και μπαίνω» υποστήριξε και πρόσθεσε, ότι το αξιοποιώ σημαίνει ότι προβλέπω πού θα είναι το φως και προχωρώ όχι σε συνθήκες ετεροφωτισμού αλλά φιλικές.

Ο κ. Κενεβέζος στάθηκε ιδιαίτερα στις συμμαχίες που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην ενέργεια, αλλά σε πολυεπίπεδες συνεργασίες που επεκτείνονται στον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις, τα γράμματα, την ερευνητική κοινότητα, τις εν γένει επενδύσεις. Υπογράμμισε, δε ότι τέτοιες σχέσεις δημιουργούν αναχώματα σε δύσκολες περιόδους.

Γεωτρήσεις

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις σε οριοθετημένα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Κύπριος Πρέσβης είπε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές: «Είναι αξιομνημόνευτο πώς ένα τόσο μικρό νησί δημιουργεί τόσο πολύ αρνητική κα θετική ένταση» υπογράμμισε, τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται προσοχή: «Οι εξελίξεις είναι θετικές στα οικόπεδα, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε τον βηματισμό μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην λέμε πολλά λόγια».

Ο κ.  Κενεβέζος επεσήμανε πάντως, ότι οι εξελίξεις αυτές σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να γίνεται πιο ελκυστική σε επενδύσεις: «Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά».

Τουρκική προβοκάτσια

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τουρκικής προβοκάτσιας, επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί συχνά ένα πολύ εύκολο στόχο εκφοβισμού για την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία μας έλαχε από τη μοίρα να είναι γείτονάς μας. Κατέχει μεγάλο μέρος των εδαφών μας, έχει αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Η πραγματικότητά μας έχει θλίψη και τραγωδία. Έχουμε ακόμα αγνοουμένους».

Ο κ. Κενεβέζος υπογράμμισε ότι με μια χώρα σαν την Τουρκία, δεν μπορούμε να ξέρουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί: «Είναι στάση και θέση ζωής να είναι προβοκάτορας. Έτσι έχει μάθει: να ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ρωσία, μεταξύ Ευρώπης και σταλινικού κράτους».

Ωστόσο, ο Κύπριος πρέσβης εκτιμά ότι δεν έχει πετύχει πολλά με τη στάση της αυτή, καθώς έχει χάσει πολλές από τις παλαιότερες συμμαχίες της. Τονίζει μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή αγορά και σημαντική γεωγραφική σχέση από την οποία πηγάζουν οι όποιες συνεργασίες της.

Οι σχέσεις του ελληνισμού

Ο Κύπριος πρέσβης πάντως στάθηκε ιδιαίτερα στις συμμαχίες της Κύπρου, για τις οποίες είπε ότι έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μιλώντας για συνέργειες που επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024