Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Του έκοψαν 120 ευρώ κλήση γιατί οδηγούσε πατίνι χωρίς κράνος

Λέσβος: Του έκοψαν 120 ευρώ κλήση γιατί οδηγούσε πατίνι χωρίς κράνος

Σύμφωνα με το πρόστιμο, είχε συνδεδεμένα ακουστικά στα αυτιά του κατά την οδήγηση και κυκλοφορούσε σε Εθνική Οδό

Ενας 16χρονος πήρε το ηλεκτρικό του πατίνι όπως κάθε μέρα με προορισμό το φροντιστήριο, πριν προλάβει όμως να φτάσει, η τροχαία του έκοψε πρόστιμο 120 ευρώ.

Ο ανήλικος μαθητής μετά το 10ο χλμ της Εθνικής Οδού Μυτιλήνης Καλλονής σταμάτησε σε μπλόκο της τροχαίας μετά από το σήμα που του έκαναν. Εκεί ο νεαρός δεν περίμενε σε καμία περίπτωση αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Στρατής Αχλάτης, πατέρας 16χρονου αναφέρει για το περιστατικό: «Του είπαν ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί με το πατίνι, με πήρε το παιδί τηλέφωνο, μίλησα με τους αστυνομικούς, τους εξήγησα ότι δεν το γνώριζα και να αφήσουν το παιδί να πάει πίσω και μου λένε θα φάει κάποιο πρόστιμο. Τι πρόστιμο; 30-40€, τελικώς ήταν 120€».

Ο 16χρονος δε φόραγε κράνος εκείνη τη μέρα. Σύμφωνα με το πρόστιμο, είχε συνδεδεμένα ακουστικά στα αυτιά του κατά την οδήγηση και κυκλοφορούσε σε Εθνική Οδό. Πέραν αυτών, δεν είχε μαζί του κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, πρ. Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σχολίασε: «Σύμφωνα με την παράβαση την οποία είδαμε υπάρχει το πρόστιμο διότι το ηλ. πατίνι κινείται σε εθνική οδό η οποία έχει όριο ταχύτητας μεγαλύτερο των 50 χλμ οπότε βάσει του ΚΟΚ δεν επιτρέπεται η κίνησή του σε αυτό το τμήμα».

Και συνεχίζει ο πατέρας του 16χρονου: «Τον γράψανε ότι και καλά το πατίνι δεν μπορούσε να κυκλοφορεί σε αυτόν τον δρόμο βάσει του νέου κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ότι δεν φόραγε κράνος, λάθος μας. Απ’ ό,τι είδα τα όρια ταχύτητας στον δρόμο που έγινε το συμβάν δεν υπερβαίνουν τα 50χλμ και ο νέος κώδικας που έψαξα λέει ότι μπορούνε μέχρι 50 χλμ».

Σε κατάσταση σοκ τηλεφώνησε αμέσως στον πατέρα του. Ήταν μία απόσταση που διένυε καθημερινά για το φροντιστήριο και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι απαγορεύεται να κυκλοφορεί σε αυτόν τον δρόμο με το ηλεκτρικό πατίνι.

«Σάστισα, λέω τώρα τι έγινε; Γιατί ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα να φύγω. Κάπως ταράχτηκα, φοβήθηκα, μετά σιγά σιγά μίλησα μαζί του, άργησα να τον ηρεμώ. Το παιδί έχει συνείδηση, ξέρει πώς να κινείται στον δρόμο, τον έχω μάθει από πολύ μικρό», τόνισε ο Στρατής Αχλάτης.

Όλη η αλήθεια για τα ηλεκτρικά πατίνια
Από τον Μάρτιο του 2021 για τα ελαφριά προσωπικά ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια μεταξύ άλλων ισχύει: Η υποχρεωτική χρήση κράνους και ο αντανακλαστικός εξοπλισμός τη νύχτα, η μέγιστη ταχύτητα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 25χλμ την ώρα και απαγορεύεται η χρήση ακουστικών ή κινητού και η μεταφορά επιβατών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Κ.Ο.Κ. προβλέπεται:

– Υποχρεωτικό κράνος – φως μπροστά (για τη νύχτα)

– Μέγιστη ταχύτητα τα 25χλμ./ώρα

– Απαγόρευση χρήσης ακουστικών ή κινητού τηλεφώνου

– Απαγόρευση μεταφοράς επιπλέον επιβατών

Ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών, Χρηστός Νικολαϊδης σημείωσε: «Ένα ηλεκτροκίνητο πατίνι κινείται σε όλο το οδικό δίκτυο στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος εκτός από αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας παράδειγμα».

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι οδηγοί αλλά και οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων πατινιών και ποδηλάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί και να ακολουθούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

;

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024