Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Νέο συλλαλητήριο από φοιτητές το απόγευμα στα Προπύλαια

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Νέο συλλαλητήριο από φοιτητές το απόγευμα στα Προπύλαια

«Θα αγωνιστούμε για πανεπιστήμια ελεύθερα, χωρίς αστυνομία, θα υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι

Συνεχίζονται από τους φοιτητές οι αντιδράσεις για τη λειτουργία του σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Η «πρεμιέρα» του τη Δευτέρα ήταν επεισοδιακή, με ένταση και ρίψη χημικών στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ.

Το απόγευμα της Πέμπτης (8/9) οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, του Βιολογικού, του Μαθηματικού, της Κοινωνιολογίας, των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, της Ιατρικής ΕΚΠΑ, του Παντείου, της Αρχιτεκτονικής, των Τοπογράφων ΕΜΠ, των Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΑΔΑ και της ΑΣΠΑΙΤΕ, διοργανώνουν στα Προπύλαια, συλλαλητήριο κατά των ομάδων των ΟΠΠΙ (Ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

«Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν»

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεσή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στους φοιτητικούς συλλόγους. Η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη συνεχίζεται από την πλευρά του υπουργείου, καθώς πριν από λίγες μέρες είδαμε να τοποθετούνται περιμετρικά των ιδρυμάτων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ΟΠΠΙ -δηλαδή, το νέο ειδικό σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας- με τη συνοδεία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχουν στρατοπεδεύσει μέσα στο ΑΠΘ διμοιρίες ΜΑΤ.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους κινητοποιηθήκαμε άμεσα και μπλοκάραμε την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με συγκεντρώσεις στις πύλες των ιδρυμάτων μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια εποχή όπου τα πάντα ακριβαίνουν, τα νοίκια ανεβαίνουν ραγδαία και η διαβίωσή μας δυσκολεύει διαρκώς, επιλέγει να προσπαθήσει να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του.

Εμείς από την πλευρά μας τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν, όπως ήδη αποδείξαμε μη αφήνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία να μπει μέσα στα πανεπιστήμιά μας. Θα αγωνιστούμε για πανεπιστήμια ελεύθερα, χωρίς αστυνομία, θα υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα».

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τις προηγούμενες ημέρες μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ανέφερε ότι στόχος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι η προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του campus της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα.

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει τεχνητή ένταση, στόχος μια πιο ήρεμη ακαδημαϊκή ζωή», υπογράμμισε.

Οι αστυνομικοί θα κάνουν περιπολίες στο ΕΚΠΑ, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα η δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Επίσης, επόμενο βήμα για τα σχέδια ασφαλείας των ΑΕΙ είναι η τοποθέτηση των λεγόμενων «τουρνικέ» στην είσοδο κτιρίων και χώρων και επιτρέπουν να εισέρχεται ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου ή κάρτας. Ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει τοποθετήσει 14 αντίστοιχους μηχανισμούς στο κτίριο της διοίκησης του, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση 12 αντίστοιχων μηχανισμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024