Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα για τα προσαρμοσμένα εμβόλια της Όμικρον

Κοροναϊός: Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα για τα προσαρμοσμένα εμβόλια της Όμικρον

Σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θα συνεχίσουν να χορηγούνται τα εμβόλια πρώτης γενιάς.

Τα εμβόλια Covid-19 δεύτερης γενιάς, τα οποία εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν αρχικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις συστάσεις που εξέδωσαν την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τα νέα διδύναμα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα οποία καλύπτουν ταυτόχρονα τον αρχικό πανδημικό ιό και το στέλεχος BA.1 της επικρατούσας παραλλαγής Όμικρον, έχουν εγκριθεί μόνο ως αναμνηστικές δόσεις για άτομα 12 ετών και άνω.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χορηγούνται σε άτομα που δεν είχαν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό –σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρησιμοποιούνται τα εμβόλια πρώτης γενιάς, τα οποία παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσου και θανάτου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ΗΠΑ και Ευρώπη ενέκριναν διαφορετικά εμβόλια για την Όμικρον

Μεταξύ των εμβολιασμένων Ευρωπαίων, τα κράτη-μέλη έχουν το περιθώριο να αποφασίσουν ποιος θα λαμβάνει τα νέα εμβόλια και πότε.

Ωστόσο ο ΕΜΑ και το ECDC συνιστούν με κοινή ανακοίνωσή τους να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Διαβάστε επίσης: Τελικά το εμβόλιο Covid μειώνει τη μετάδοση, δείχνει μελέτη σε κρατουμένους

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα άτομα 60 ετών και άνω, τα άτομα με εξασθενημένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι έγκυες και τα άτομα 12 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα.

Προτεραιότητα πρέπει επίσης να δοθεί στους φιλοξενούμενους και το προσωπικό σε οίκους ευγηρίας, ενώ πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμνηστικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού.

Το επόμενο διάστημα πάντως ο ΕΜΑ αναμένεται να εγκρίνει και εμβόλια δεύτερης γενιάς που βάζουν στο στόχαστρο τα στελέχη ΒΑ.4 και BA.5 της Όμικρον που επικρατούν αυτή τη στιγμή στις περισσότερες χώρες. Τέτοια εμβόλια έχουν ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024