Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο και τα ερωτήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο

Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο και τα ερωτήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο

Οι 4 λέξεις του πρώην πρωθυπουργού, μια μαντινάδα και ποικίλες αντιδράσεις

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Τετάρτης στα Ανώγεια Κρήτης είχε προαναγγελθεί μέρες πριν από τον δήμο, που αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωσης μνήμης για τον πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ηταν η δεύτερη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού από τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε μιλήσει για θέματα της επικαιρότητας με μηνύματα κυρίως για Τουρκία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Βαλκάνια.

Τότε, αρχές του καλοκαιριού, το Μαξίμου μιλούσε – διά στόματος του πορτ παρόλ Γιάννη Οικονόμου – για «εξαιρετική ανάλυση» από τον Καραμανλή και ανάδειξη «παραστατικά, όπως πάντα» της ανάγκης για εθνική ομοψυχία. Αυτή τη φορά, τέλος καλοκαιριού πια, καταγράφηκε ως τελείως διαφορετικό το σκηνικό συνολικά στο γαλάζιο στρατόπεδο, σε κυβέρνηση και κόμμα δηλαδή, παρασκηνιακά αλλά και επισήμως, έχοντας πυροδοτήσει πλέον εσωκομματικές συζητήσεις και σενάρια. Αν από την τελευταία 20λεπτη εμφάνιση του Καραμανλή έλειπαν τα δύο λεπτά που ο ίδιος επέλεξε να αφιερώσει στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, δεν θα συνέβαινε αυτό. Για την ακρίβεια, αν έλειπαν τέσσερις συγκεκριμένες λέξεις, αυτές που αιφνιδίασαν τους κυβερνητικούς επικοινωνιακούς μηχανισμούς λόγω του μη αναμενόμενου, όπως αποδείχθηκε, υψηλού πολιτικού φορτίου τους, και στην πραγματικότητα ενόχλησαν πολλά στελέχη παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις: «απόρρητο», «ιοβόλες σκιές», «κάθαρση». Και αν έλειπε επίσης ο… επίλογος της ομιλίας Καραμανλή.

Γιατί ακόμα και μια μαντινάδα («άλλο το να ‘σαι αετός, κι άλλο να τον κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές, κι άλλο να τις φτάνεις») μπήκε άρον άρον στο μικροσκόπιο των γαλάζιων για το αν απευθυνόταν ως τιμή στον αείμνηστο Κεφαλογιάννη ή αν είχε άλλον παραλήπτη. Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού την επόμενη μέρα της παρέμβασης ότι η ομιλία δεν εμπεριείχε «αιχμές κατά της κυβέρνησης», καθώς και οι επίσημες, στο ίδιο μήκος κύματος τελικά, δηλώσεις του Οικονόμου, δεν περιόρισαν τις γαλάζιες ταλαντώσεις. Αντίθετα, πύκνωναν τα ερωτήματα και οι εκτιμήσεις που αντάλλασσαν νεοδημοκράτες για τη στάση και τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, όπως ανέβαιναν και οι στροφές της αντιπολιτευτικής κριτικής προς το πρωθυπουργικό γραφείο, που άλλωστε αντέδρασε καθυστερημένα και αρχικά αμήχανα και προσεκτικά.

Δεν θέλει εσωστρέφεια

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και θέλει ουσιαστικά να απεγκλωβιστεί, διαμηνύοντας ότι αφήνει το θέμα στις «θεσμικές διαδικασίες» αλλά και ταυτίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις επιδιώξεις για μονοθεματική πολιτική καθημερινότητα, δεν θέλει εσωστρέφεια, γαλάζιους διαγκωνισμούς ή αιωρούμενα σενάρια που δημιουργούν στην κομματική βάση προβληματισμό. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Μητσοτάκης, εν μέσω της πιο δύσκολης περιόδου της διακυβέρνησής του, έχει αποφασίσει να στρέψει το κέντρο βάρους στις εξαγγελίες της ΔΕΘ και στην τροχιά της ΝΔ προς τις κάλπες, ζητώντας αρμονική κινητοποίηση του κυβερνητικού και του κομματικού μηχανισμού.

Μηνύματα αυτοπεποίθησης

Εσπευσε ο Καραμανλής να θέσει στον Μητσοτάκη όρια, «κάτι σαν κόκκινη γραμμή», για την περίπτωση που προκύψουν άλλες «δυσάρεστες» εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΥΠ; Εχει πάρει αποφάσεις ο πρώην πρωθυπουργός να μην υπάρξει δεύτερη θητεία του στη Βουλή; Θα ακολουθήσουν τώρα περισσότερες διαφοροποιήσεις από τη δεξιά πτέρυγα; Είναι μερικά από όσα, σύμφωνα με πληροφορίες, διακινούνταν (και εξακολουθούν), με ή χωρίς απάντηση, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε να στείλει από τις Σέρρες, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μηνύματα αυτοπεποίθησης της ΝΔ για τις κάλπες του 2023, συστράτευσης («κρατήστε την ενέργειά σας, θα τη χρειαστούμε» έλεγε σε πολίτες) και συνολικά ενεργοποίησης της γαλάζιας κομματικής βάσης. Η τακτική αυτή έχει κριθεί αναγκαίο να συνεχιστεί, όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές. Αλλά σπεύδουν να την αποσυνδέσουν από το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024