Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλάσκα: Μια ιθαγενής σε ιστορική πρώτη στο αμερικανικό Κογκρέσο

Αλάσκα: Μια ιθαγενής σε ιστορική πρώτη στο αμερικανικό Κογκρέσο

Πώς μια άγνωστη Δημοκρατική υποψήφια και μέλος των αυτόχθονων πληθυσμών στην Αλάσκα κατάφερε να κατατροπώσει τη γνωστή και μη εξαιρετέα, νυν τραμπική Σάρα Πέιλιν, σε μια εκλογική αναμέτρηση-μικρογραφία της σύγχρονης Αμερικής

Η μάχη στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια της Αλάσκας σπάνια αποτελούσε θέμα συζήτησης εδώ και μισό αιώνα στις ΗΠΑ.

Την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατείχε σταθερά από το 1973 ο Ρεπουμπλικανός Ντον Γιανγκ -το μακροβιότερο μέλος του κόμματος στο Κογκρέσου– μέχρι και τον θάνατό του τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 88 ετών.

Ως εκ τούτου προκηρύχθηκαν ειδικές εκλογές για την αναπλήρωση της θέσης.

Ζητούμενο ήταν κατ’ αρχάς η ανάδειξη νέου βουλευτή που θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας του εκλιπόντος, η οποία λήγει τον Ιανουάριο.

Ήταν όμως επίσης και το «ξεκαθάρισμα» μεταξύ των υποψηφίων που θα κονταροχτυπηθούν το Νοέμβριο στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, διεκδικώντας τη μονοεδρική περιφέρεια για μια μετέπειτα πλήρη θητεία.

Οι κάλπες στην Αλάσκα στήθηκαν στα μέσα του Αυγούστου. Το τελικό αποτέλεσμα έγινε γνωστό μόλις στις αρχές αυτού του μήνα, καθώς στη βορειοδυτική και μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ εφαρμόστηκε πρώτη φορά ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι έκρυβε μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις…

Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν ο νικητής της κάλπης των ειδικών αναπληρωματικών εκλογών. Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο του Ντον Γιανγκ. Είναι γυναίκα, μέλος των Δημοκρατικών και μέλος των αυτοχθόνων.

Μέρι vs Σάρα

Η 49χρονη Μέρι Πελτόλα περνά έτσι στην ιστορία ως η πρώτη ιθαγενής από την Αλάσκα που μπαίνει στο Κογκρέσο. Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε ποτέ τη βουλευτική αυτή έδρα.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στη νίκη της είναι ότι κατατρόπωσε -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- την Σάρα Πέιλιν.

Ένα… «άβαταρ» της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας των  Ρεπουμπλικανών, πολύ προτού ο Ντόναλντ Τραμπ «αλώσει» το κόμμα. Η ίδια τον στήριξε από την πρώτη στιγμή. Όχι τυχαία, πολλοί την αποκαλούν «Τραμπ με κραγιόν και γόβες».

Σε αυτή την αναμέτρηση, εξάλλου, η ατυχήσασα υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2008 και πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα υποστηρίχθηκε ανοιχτά από τον πρώην -και επίδοξο εκ νέου υποψήφιο- πρόεδρο.

Μοιραία, η ήττα της Πέιλιν και η ανέλπιστη νίκη της Πελτόλα σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ αναπτέρωσε το ηθικό των Δημοκρατικών, ενόψει του Νοεμβρίου. Και δη σε μια πολιτεία όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει με διαφορά 10 μονάδων τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πολλά ωστόσο φαίνεται ότι εν προκειμένω κρίθηκαν από το ποιόν της ίδιας της Πελτόλα.

Μια αντισυμβατική υποψήφια

Γεννημένη σε πολύτεκνη οικογένεια στο Άνκορατζ το 1973 -την ίδια χρονιά που πρωτοεξελέγη ο Ντον Γιανγκ στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων- η Μέρι είναι μέλος των αυτόχθονων Γιούπικ.

Έχει διατελέσει επί μια δεκαετία μέλος της τοπικής Βουλής στην Αλάσκα μέχρι και το 2009. Υπήρξε επίσης δημοτική σύμβουλος στο Μπέθελ, μια μικρή πόλη στη δυτική Αλάσκα όπου διαμένει σήμερα μαζί με τον τρίτο σύζυγό της και τα επτά παιδιά τους -τα τρία θετά για την Πελτόλα.

Υπηρέτησε ως δικαστής στο Φυλετικό Δικαστήριο του Συμβουλίου Αυτοχθόνων Orutsararmuit. Για μια περίοδο στα νιάτα της εργάστηκε ως τεχνίτρια ρέγγας και σολωμού και ως ρεπόρτερ. Από το 2017 είναι εκτελεστική διευθύντρια της Διαφυλετικής Επιτροπής Αλιείας στον ποταμό Κούσκοκβιμ.

Αν και Δημοκρατική, έχει κάνει τον δικομματισμό κεντρικό στοιχείο της πολιτικής στρατηγικής της. Κατά διαστήματα έχει στηρίξει ακόμη και τις προεκλογικές εκστρατείες μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών της πολιτείας της.

Με τη Σάρα Πέιλιν -με την οποία είχαν συνυπάρξει στο παρελθόν πολιτικά στα τέλη της θητείας τους, η μια ως τοπική βουλευτής, η άλλη ως κυβερνήτης στην Αλάσκα- διατηρεί μέχρι και σήμερα φιλική σχέση.

Ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας της Πελτόλα είναι η αναζήτηση της πολιτικής συναίνεσης και η άρνησή της να εξαπολύει επιθέσεις κατά των αντιπάλων της -κάτι όλο και πιο σπάνιο στο σημερινό πολωμένο σκηνικό των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι βασικές θέσεις της είναι είναι διαμετρικά αντίθετες από όσα οι Ρεπουμπλικανοί πρεσβεύουν.

Στηρίζει με θέρμη το δικαίωμα στην άμβλωση και τη θέσπιση αυστηρού νομικού πλαισίου στην οπλοκατοχή.

Δίνει μάχες για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων της Αλάσκας, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού.

Ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, αγωνίζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου της και για την διαφύλαξη των φυσικών του πόρων.

Μια από τις κύριες δεσμεύσεις της είναι να στηρίξει τις τοπικές αγροτικές κοινότητες έναντι των εταιρικών συμφερόντων στην ανάπτυξη της Αλάσκας.

Η επόμενη μάχη

Η νίκη για τη Μέρι ήρθε ανήμερα των 49ων γενεθλίων της. Η ιστορική ορκωμοσία της στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα γίνει στις 13 του μήνα.

Όμως αυτή θα είναι η αρχή μιας νέας μάχης για τη Δημοκρατική νεοεκλεγείσα βουλευτή, η θητεία της οποίας θα λήξει τυπικά σε μόλις τέσσερις μήνες.

Για να διατηρήσει την έδρα της Αλάσκας και μετά το 2023, θα πρέπει να αναμετρήσει και πάλι τις δυνάμεις της με τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους της στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Εκεί, θα την περιμένει και πάλι στη «γωνία» η Σάρα Πέιλιν.

Για την ακρίβεια, θα βρεθούν αντιμέτωποι η Πελτόλα, η Πέιλιν και ο Ρεπουμπλικανός (αν και προερχόμενος από πολιτική οικογένεια Δημοκρατικών) Νικ Μπέγκιτς Γ’.

Η κούρσα θεωρείται αμφίρροπη -η Πελτόλα κέρδισε τις αναπληρωματικές εκλογές με διαφορά μόλις 3% από την Πέιλιν. Η τωρινή επικράτησή της θεωρείται πάντως ατού για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δημοσκόποι και αναλυτές αποδίδουν τη δυναμική της σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που δεν αναμένεται να εξαλειφθούν μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Αυτή περιλαμβάνουν τη δημιουργία συνασπισμών μεταξύ ταξικών, κομματικών και εθνοτικών γραμμών. Τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων της Αλάσκας για την πολιτική επιστροφή της Πέιλιν -η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από κυβερνήτης το 2009 λόγω σκανδάλων, έγινε σταρ των ριάλιτι, πολιτική σχολιάστρια σε συντηρητικά ΜΜΕ και τώρα αποτελεί φανατικό εκφραστή του τραμπισμού.

Βρίσκεται, δε, σε ανοιχτό ανταγωνισμό με τον Μπέγκιτς. Γεγονός, που διασπά την εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών στην Αλάσκα.

Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα από την Anchorage Daily News αν ο Τραμπ φέρει την ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Πελτόλα απάντησε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι, μόλις ολοκληρωθεί η δέουσα διαδικασία, θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Όσο για την επιθετικότητα του Ρώσου γείτονα, τόνισε ότι καταδεικνύει την ανάγκη αναδιάρθρωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην απομακρυσμένη πολιτεία της.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024