«Ιστορικό» χαρακτηρίστηκε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προτρέπει τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να επιτρέψουν στα θύματα σεξουαλικής βίας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

«Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»: Θύματα βιασμού έστειλαν χθες Παρασκευή ηχηρό μήνυμα στον ΟΗΕ, όπου η Γενική Συνέλευση (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter) ενέκρινε «ιστορικό» ψήφισμα για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη όσων υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις.

«Πρόσβαση στη δικαιοσύνη»

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε δια συναινέσεως, η Γενική Συνέλευση «προτρέπει τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να επιτρέψουν στα θύματα σεξουαλικής βίας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τα ένδικα μέσα και την αρωγή».

Δείτε ακόμα – Στον Αρειο Πάγο η Γεωργία Μπίκα – Αποφασισμένη να φτάσει μέχρι και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το ψήφισμα, που έγινε δεκτό με επευφημίες και χειροκροτήματα, υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για τα θύματα η «ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση» στη δικαιοσύνη, η ανάγκη «ενίσχυσης» της διεθνούς συνεργασίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο η Αμάντα Νγκουγέν, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Rise, η οποία αγωνίζεται για να ακουστούν οι φωνές «1,3 δισ. θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Με τα ρούχα που «με βίασαν»

«Hθελα να γίνω αστροναύτης, δεν ήθελα να γίνω ακτιβίστρια. Αλλά ιδού, βρίσκομαι εδώ… όπως και τα ρούχα που φορούσα όταν με βίασαν, τα οποία εκτίθενται εδώ», συμπλήρωσε η 30χρονη Αμάντα, αναφερόμενη σε μια έκθεση με τίτλο «Τι φορούσες;» στην έδρα του ΟΗΕ, η οποία είχε στόχο να καταγγείλει τον στιγματισμό των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων από μερίδα της κοινής γνώμης.

Παρότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θεωρείται «συμβολικού χαρακτήρα», για την Αμάντα Νγκουγέν αντιπροσωπεύει πρόοδο. «Λέμε ότι ο βιασμός μας έχει σημασία και πρέπει να το αναγνωρίσετε», τονίζει.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος ήλπιζαν ότι θα εγκρινόταν χωρίς «σκιές» επιφυλάξεων από κράτη-μέλη.

Η Νιγηρία – με την υποστήριξη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Μαλαισίας και του Ιράν – επιχείρησε να επιβάλει τροποποιήσεις. Ωστόσο, όλες οι τροπολογίες – που αφαιρούσαν τις αναφορές στην ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, στη βία με βάση το φύλο ή ακόμα και την πρόσβαση στην αντισύλληψη – απορρίφθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr