Bloomberg: Μέχρι το τέλος του 2022, 101 χώρες θα μπορούσαν να βιώσουν εμφύλιες ταραχές
Σε ποιες χώρες προβλέπεται να αυξηθούν οι κίνδυνοι κοινωνικών αναταραχών.
Ο κίνδυνος εμφύλιων ταραχών έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς τόσο οι ανεπτυγμένες χώρες όσο και οι αναδυόμενες αγορές παλεύουν με τον ραγδαίο πληθωρισμό και την αναταραχή που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν μακρύ χειμώνα ενεργειακών διαταραχών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – καθώς και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι εκτοξεύσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη
Ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, οι πολιτικές αναταραχές θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή διαδηλώσεων και απεργιών των εργαζομένων με τη δυνατότητα να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό των εθνών.
Ο κίνδυνος μαζικών αναταραχών σε 101 χώρες αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση που έχει στην κατοχή της η βρετανική εταιρεία συμβούλων Verisk Maplecroft.
«Πρόκειται για σημαντικά γεγονότα όσον αφορά τη διατάραξη της καθημερινής ζωής» δήλωσε σε συνέντευξή της η Jimena Blanco, επικεφαλής αναλύτρια της Verisk Maplecroft. Στις αναδυόμενες αγορές, τα χειρότερα σενάρια μπορεί να περιλαμβάνουν «ταραχές, λεηλασίες, ακόμη και απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
101 χώρες θα μπορούσαν να βιώσουν εμφύλιες ταραχές μέχρι το τέλος του έτους

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων, 101 από τις 198 χώρες κατέγραψαν αύξηση του κινδύνου κοινωνικών αναταραχών, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικοί υπολογισμοί το 2016. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος μειώθηκε σε 42 χώρες.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι προϋποθέσεις για αναταραχές αυξάνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η δημόσια δυσαρέσκεια εξηγείται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Τονίζεται επίσης ότι οι κίνδυνοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας στην Ευρώπη αναμένεται να επιδεινώσουν την ενεργειακή κρίση και να αυξήσουν το κόστος ζωής. Η ξηρασία και η λειψυδρία σε πολλές χώρες θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τοπικές διαμαρτυρίες στις πιο πληγείσες περιοχές.
Στον κατάλογο των χωρών με αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Κύπρος, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Ουκρανία. Το 2023, οι κίνδυνοι προβλέπεται να αυξηθούν στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελβετία, μεταξύ άλλων χωρών.
- Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα
- Κορόνα: «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο για την αναδόμηση – Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»
- Περιφέρεια προσφέρει επίδομα 300 ευρώ σε νεοδιοριζόμενους γιατρούς
- Οι καλλιτέχνες που χάσαμε το 2025, μέσα από τα δικά τους λόγια
- Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα – Σκοτώθηκαν και έξι τζιχαντιστές
- Με Τζόουνς στην αποστολή η Παρτιζάν για Βαλένθια
- Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη: Νεαροί πόζαραν ανενόχλητοι δίπλα στη λάβα
- Gift card από τα Public: Χριστούγεννα χωρίς το άγχος της επιλογής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442