Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καστανίδης: Έχουν ποινικές ευθύνες όσοι αρνούνται να απαντήσουν για τις υποκλοπές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Καστανίδης: Έχουν ποινικές ευθύνες όσοι αρνούνται να απαντήσουν για τις υποκλοπές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Όσοι επικαλούνται το απόρρητο τελούν το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, υποστήριξε ο Χάρης Καστανίδης Η Επιτροπή Θεσμών είναι το αποκλειστικό όργανο κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ

«Όταν καλούνται κρατικοί λειτουργοί και εξετάζονται ως μάρτυρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που αφορά και τους εισαγγελείς και τους διοικητές ΕΥΠ, δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από το απόρρητο και να μην παράσχουν πληροφορία, διότι τότε τελούν το αδίκημα του άρθρου 224 του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης» δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών.

Προκλητική παραβίαση του Συντάγματος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σχολίασε την χτεσινή ακρόαση των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των υποκλοπών και τόνισε ότι «οχυρώθηκαν πίσω από τη συμπαγή γραμμή ότι είναι απόρρητο και δεν σας λέω τίποτα. Ένας μάλιστα είπε ότι δεν σας δίνω καμία απάντηση και για ότι άλλο με ρωτήσετε».

«Πρόκειται για προκλητική παραβίαση του Συντάγματος. Ο εξαίρετος νομικός, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τώρα επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ Ράμμος δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί κανένας να επικαλεστεί την αρχή του απορρήτου έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει εκ του νόμου την ευθύνη και είναι το αποκλειστικό όργανο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν υπάρχει άλλο όργανο σχετιζόμενο με την λαϊκή κυριαρχία και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Δεν μπορεί κανένας να έρχεται και επί του απορρήτου να επικαλείται δικό του δεσμεύων απόρρητο» τόνισε ο κ. Καστανίδης.

Αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης

Ο κ. Καστανίδης προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή δεν ισχύει το απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο άρθρα στον κανονισμό της Βουλής, το 146 και 147 που ορίζουν ρητά ότι όταν καλούνται κρατικοί λειτουργοί και εξετάζονται ως μάρτυρες -κάτι που αφορά και τους εισαγγελείς και τους διοικητές ΕΥΠ-  δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από το απόρρητο και να μην παράσχουν πληροφορία διότι τότε τελούν το αδίκημα του άρθρου 224 του ποινικού κώδικα. Δηλαδή ο νόμος λέει ρητά ότι αν αρνηθούν πληροφορία, ότι τελούν το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης και σας ανακοινώνω ότι ήδη θα κινηθούν διαδικασίες που έχουν και ποινικό χαρακτήρα».

«Αυτό που έχω επίσης αποκομίσει είναι ότι κατά παράβαση του νόμου 2225, τμήματα ή σύνολο των διαφορών φακέλων, πρέπει να έχουν καταστραφεί. Ο αναθεωρημένος νόμος για την ίδρυση της ΑΔΑΕ, ο νόμος 2225 προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να καταστραφεί κανένα αρχείο για τα επόμενα πέντε χρόνια» συμπλήρωσε αναφορικά με το θέμα του καταγεγραμμένου υλικού των παρακολουθήσεων.

Θα πάνε στη γραμμή του απόρρητου και στην εξεταστική

Ο κ. Καστανίδης εκτίμησε ότι αυτή τη στάση που είχαν χτες όσοι κλήθηκαν σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα έχουν και στην εξεταστική επιτροπή. «Οι καλοί μου συνάδελφοι από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης θα κάνουν κάθε προσπάθεια να βρουν την αλήθεια. Νομίζω ότι από την εικόνα που έχω από χθες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα εμφανιστούν και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής με αυτή τη συμπαγή σιωπή των ανθρώπων που θέλουν να πάρουν μαζί τους τα μυστικά που ξέρουν.

»Θα πάνε δηλαδή στη γραμμή του απορρήτου και δεν σας αποκαλύπτω τίποτα παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας, κάθε έννοια τυπικής νομιμότητας, κάθε έννοια νομολογίας του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομικής τάξης. Γιατί αν ο καθένας μπορεί να λέει ότι μπορεί να εγκληματώ αλλά καλύπτομαι πίσω από το απόρρητο και μόνο ο θεός θα μάθει τι έκανα, τότε θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμπεράσματα οδυνηρά για τη Δημοκρατία που οδηγούν στην κατάργηση της.

Δεινή θέση

»Όμως από την εμπειρία μου δεν είδα πουθενά, για πολλά χρόνια τόσο λίγοι άνθρωποι ότι θα μπορούσαν να κρύψουν για πάντα την αλήθεια. Βεβαίως έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που θα μάθουμε την αλήθεια και θα πρέπει να είναι τώρα γιατί θα πρέπει να αξιολογηθεί και ενόψει των εκλογών.

»Μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν ορισμένες κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες που το επιβάλλει θεσμική δεοντολογία αλλά υπάρχουν και από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες αν αξιοποιηθούν σωστά από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δεινή θέση».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024