Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαυροβούνιο: «Ρώσοι χάκερ» πίσω από την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τη χώρα

Μαυροβούνιο: «Ρώσοι χάκερ» πίσω από την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τη χώρα

Ομάδα του FBI σπεύδει τη χώρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε σειρά υποδομών και υπηρεσιών.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου, δίκτυα υδροδότησης και υπηρεσίες μεταφορών του Μαυροβουνίου βρέθηκαν στο στόχαστρο πολυήμερης «ρωσικής» κυβερνοεπίθεσης, την οποία η μικρή χώρα των Βαλκανίων προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια κλιμακίου του FBI.

Το Μαυροβούνιο προστίθεται έτσι στη λίστα των νοτιοευρωπαϊκών χωρών που δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις αφότου τάχθηκαν κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τη Μολδαβία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, αναφέρει το Associated Press.

Διαβάστε επίσης: Η Microsoft καταγγέλλει ρωσική κατασκοπεία στους συμμάχους της Ουκρανίας

«Τεράστια ποσά χρημάτων επενδύθηκαν στην  επίθεση κατά των συστημάτων μας» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μάρας Ντουκάζ. Το υπουργείο δεν μπορεί να προσδιορίσει την πηγή της επίθεσης, υπάρχουν όμως «ισχυρές ενδείξεις ότι προήλθε από τη Ρωσία» είπε.

Ransomare και DoS

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, χάκερ χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό επιθέσεων ransomware, στις οποίες τα αρχεία των στόχων κρυπτογραφούνται μέχρι να καταβληθούν λύτρα για το ξεκλείδωμά τους, και επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DoS), στις οποίες οι διακομιστές-στόχοι κατακλύζονται με αιτήματα σύνδεσης ώστε να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους χρήστες.

Κλιμάκιο ειδικών κυβερνοασφάλειας του FBI σπεύδει στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «μια ακόμα επιβεβαίωση της άριστης συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μαυροβούνιο, και απόδειξη ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στη στήριξή τους».

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ παραδέχονται για πρώτη φορά κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας

Την ευθύνη για τουλάχιστον ένα μέρος της κυβερνοεπίθεσης ανέλαβε συμμορία κυβερνοεκλήματος που μόλυνε υπολογιστές του κοινοβουλίου με το Cuba, έναν ιό ransomware που σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Profero χρησιμοποιείται από ρωσόφωνους χάκερ.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει απαίτηση για λύτρα.

Ειδικοί κυβερνοασφάλειας στη Δύση πιστεύουν ότι οι ρωσικές συμμορίες στον κυβερνοχώρο δρουν χωρίς παρέμβαση του Κρεμλίνου, αρκεί να μην στοχοποιούν φιλικές χώρες.

Αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν ότι η Ρωσία είχε κίνητρο να επιτεθεί επειδή η βαλκανική χώρα των 600.000 κατοίκων, κάποτε σύμμαχος της Μόσχας, εντάχθηκε στο NATO to 2017 παρά τις αντιρρήσεις του Κρεμλίνου και τάχθηκε με το Δυτικό στρατόπεδο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Δεδομένης της έκτασης της επίθεσης, η αμερικανική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή για προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, στις τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια και τους συνοριακούς σταθμούς.

Το Μαυροβούνιο έχει πρόσφατα συνεργαστεί με την Διοίκηση Κυβερνοχώρου του αμερικανικού στρατού, η οποία μεταξύ άλλων βοήθησε τη χώρα να θωρακιστεί έναντι ξένων παρεμβάσεων πριν από τις εκλογές του 2020.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024