Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για την κακοποίηση 98χρονου στο «Παπαγεωργίου»

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για την κακοποίηση 98χρονου στο «Παπαγεωργίου»

Ο κ. Ασλανίδης κατήγγειλε πως νοσοκόμες έδεσαν με γάζες τα χέρια του υπερήλικα, ο οποίος μάλιστα έφερε και μώλωπες.

Την παρέμβαση Εισαγγελέα προκάλεσε η καταγγελία του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη για κακοποίηση που υπέστη ο 98χρονος πατέρας του, ενώ νοσηλευόταν  στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Ο Εισαγγελέας ποινικής δίωξης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης και της παράνομης βίας. Παράλληλα, ζήτησε να προσκομιστεί η έκθεση του επιθεωρητή υγείας και να ερευνηθεί αν έχει γίνει ΕΔΕ.

Ο κ. Ασλανίδης κατήγγειλε πως νοσοκόμες έδεσαν με γάζες τα χέρια του υπερήλικα, ο οποίος μάλιστα έφερε και μώλωπες. Από την πλευρά του, το νοσοκομείο απάντησε πως ο ασθενής ήταν ανήσυχος και ότι το ότι δένονται με ατραυματικούς ιμάντες τα χέρια των ασθενών γίνεται για τη δική τους προστασία.

«Με έδεσαν και με ξυλοκόπησαν», λέει ο 98χρονος που νοσηλεύεται στο «Παπαγεωργίου»

Εκτός από την καταγγελία του γιου και δημοσιογράφου, Νίκου Ασλανίδη, χτες μίλησαν και ο 98χρονος ασθενής αλλά ανακοίνωση εξέδωσε και η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο 98χρονος αναφέρει με δηλώσεις του στο GRTimes πως τον έδεσαν και τον ξυλοκόπησαν, ενώ από την άλλη πλευρά το νοσοκομείο αναφέρει πως ο ασθενής διαγνώσθηκε με οργανικό ψυχοσύνδρομο με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα, ενώ προσθέτει πως ο ίδιος αυτοτραυματίστηκε.

Σημειώνεται πως για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε  πως το περιστατικό ερευνάται.

98χρονος: Έζησα έναν εφιάλτη

«Δεν ξαναπάω σε νοσοκομείο. Προτιμώ να πεθάνω εδώ στο σπίτι μου. Αυτό που έζησα δεν περιγράφεται με λόγια», αναφέρει αναλυτικά ο πατέρας του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη περιγράφοντας την περιπέτεια που βίωσε πρόσφατα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Πήγα για να με περιθάλψουν, με έδεσαν και με ξυλοκόπησαν», λέει ο 98χρονος Γιώργος Ασλανίδης στο GRTimes, ενώ το περιστατικό δημοσιοποίησε ο γιος του, Νίκος Ασλανίδης, ο οποίος τονίζει: «Αντί να περιθάλψουν τον πατέρα μου, τον βασάνισαν. Είναι ντροπή. Εκτίθεται το σύστημα υγείας από κάποιους νοσηλευτές με απαράδεκτες συμπεριφορές».

Νοσοκομείο: Οι μώλωπες δεν οφείλονται σε βιαιοπραγία, αλλά στη βίαιη αφαίρεση φλεβοκαθετήρων

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας.

Ο ασθενής Α. Γ., ετών 98, εισήχθη στις 25-08-2022 και ώρα 22:30 μ.μ., στην Ουρολογική Κλινική, μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, λόγω αιματουρίας, με ιστορικό Ca προστάτη και λήψη αντιπηκτικής αγωγής λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Για την αντιμετώπιση της αιματουρίας τέθηκαν συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης, μέσω ενός τρίαυλου καθετήρα Foley 22 fr. Σε ασθενείς με συνεχείς πλύσεις ουροδόχου κύστης πάγια τακτική του Νοσοκομείου είναι η ένδυσή τους με νοσοκομειακή ρόμπα, τόσο για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους αλλά και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ουροκαθετήρα. Λόγω της υπονατριαιμίας, η οποία επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, της μεγάλης ηλικίας αλλά και της αλλαγής περιβάλλοντος ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος το απόγευμα στις 26-08-2022 και αφού εκτιμήθηκε από ψυχίατρο, τέθηκε σε αγωγή λόγω διάγνωσής του με οργανικό ψυχοσύνδρομο. Για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών έγερσης από την κλίνη, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχοκινητικά ανήσυχων ασθενών και πάντοτε ύστερα από ιατρική οδηγία α) τοποθετήθηκε το συνηθισμένο κιγκλίδωμα προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του και β) λόγω της έντονα επαναλαμβανόμενης προσπάθειας αφαίρεσης των καθετήρων από τον ίδιο περιορίστηκαν με ατραυματικούς ιμάντες τα άνω άκρα του για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός του. Οι μώλωπες που αναφέρθηκαν οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία, όπως αναφέρθηκε.

Η Ιατρική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Υπηρεσία με σεβασμό στους νοσηλευόμενους ασθενείς έχουν δημιουργήσει πρωτόκολλο αποτελεσματικής διαχείρισης ασθενών με οργανικό ψυχοσύνδρομο, το δε προσωπικό του Νοσοκομείου καταβάλλει καθημερινά τις μέγιστες προσπάθειες για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων αποκλιμάκωσης και την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας με γνώμονα πάντοτε τη μη προσβολή της προσωπικότητας του ασθενούς.

Πλεύρης: «Θα διερευνήσουμε το περιστατικό»

«Θα διερευνήσουμε το περιστατικό», δήλωσε στο Open ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι στην απάντηση που πήρε για το περιστατικό από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αναφέρεται πως «έχει να κάνει με συμβουλές που υπήρξαν από ειδικούς ιατρούς που εξέτασαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δεν θέλω να πω περισσότερα σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας που υπήρχε. Όσες παρεμβάσεις είχαν να κάνουν αποκλειστικά με το να μπορέσει να δοθεί η θεραπεία».

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024