Δεύτερος ισχυρός σεισμός στη Σάμο – 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Αιγαίο
Είχε προηγηθεί σεισμός 4,7 Ρίχτερ.
Δεύτερος ισχυρός σεισμός -με διαφορά 14 μόλις λεπτών – ταρακούνησε τη Σάμο, καθώς μετά τα 4,7 Ρίχτερ, το νησί «χτυπήθηκε» από 5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και εντοπίζεται πάλι στα νότια της Σάμου. Το εστιακό βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε άλλα νησιά, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.
Δεν συνδέεται με τον σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2020
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο οι δύο σεισμοί έχουν την ίδια εστία, η οποία εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου.
Ο σεισμολόγος τόνισε στο in ότι ακόμη είναι νωρίς ώστε να γίνουν προβλέψεις για μετασεισμούς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι σεισμοί δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ που έγινε στη Σάμο το 2020, καθώς τότε το ρήγμα βρισκόταν στα βόρεια του νησιού.
«Ο δεύτερος σεισμός δεν ήταν μετασεισμός, καθώς κατέγραψε περισσότερα Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, έχει επικοινωνήσει ήδη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στελέχη του δήμου να διενεργήσει ελέγχους.
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι οι δύο νέοι σεισμοί δε συνδέονται με τους σεισμούς που «ταρακούνησαν» το νησί πριν 2 χρόνια προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και να ακολουθεί τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.
Το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό:

Στον δρόμο οι κάτοικοι
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ συνεργεία του δήμου έχουν βγει για ελέγχους.
Οι κάτοικοι, όπως είπε, είναι μεν στο δρόμο, αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους και η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νότια του νησιού.
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
- Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)



















![Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Αναφορές ότι οι φλόγες έχουν τυλίξει κατοικίες και βιομηχανικές μονάδες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_4-7-26_23_03_511783200164-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442