Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Καμίνης: Όσο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης, το αφήγημα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι υπονομευμένο

Γιώργος Καμίνης: Όσο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης, το αφήγημα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι υπονομευμένο

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πιαστεί σε «Καυδιανά δίκρανα»: Από τη μια πλευρά η Τουρκία, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα είτε στον Εβρο είτε στα νησιά και, από την άλλη πλευρά, μια Ευρώπη η οποία δεν δέχεται μετεγκαταστάσεις.

Την ανησυχία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, μετέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος Μετανάστευσης και Ασύλου του κόμματος, Γιώργος Καμίνης.

«Για πολλοστή φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραθέτει αριθμούς, για να ισχυριστεί ότι σχεδόν έχει λύσει το μεταναστευτικό. Όσο δεν υπάρχει όμως μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης, όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είναι εξ ορισμού υπονομευμένο», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καμίνης.

Διαβάστε επίσης: Νότης Μηταράκης: Πολλά ερωτηματικά για το περιστατικό στον Έβρο – Ανταποκριτής ξένου ΜΜΕ παρίστανε τον μεταφραστή

Και έκανε λόγο για μία κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί πλήρως να επιβάλει την άποψή της στο θέμα της μετεγκατάστασης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«H Ελλάδα έχει πιαστεί σε ‘Καυδιανά δίκρανα’: Από τη μια πλευρά η Τουρκία, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα είτε στον Εβρο είτε στα νησιά και, από την άλλη πλευρά, μια Ευρώπη η οποία δεν δέχεται μετεγκαταστάσεις», τόνισε ο κ. Καμίνης.

«Όσο η εξωτερική μας πολιτική θα παραμένει παγιδευμένη ακριβώς σε αυτά τα δίκρανα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πετυχημένη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Θα ακούμε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός όσων έρχονται στην Ελλάδα και θα βλέπουμε – αντιφατικό εκ πρώτης όψεως – να χτίζονται θηριώδεις δομές στα νησιά», κατέληξε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Κυβερνητική «δυσανεξία» στη δημοσιογραφική κριτική

Στην ομιλία του, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο θέμα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, θέμα στο οποίο, όπως υπενθύμισε, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει τηρήσει εξ αρχής μια υπεύθυνη και μετριοπαθή στάση: «δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει άκριτα κάθε καταγγελία, γνωρίζοντας ακριβώς ότι η Τουρκία χειραγωγεί συστηματικά το μεταναστευτικό ζήτημα», όπως είπε.

Στηλίτευσε όμως έντονα την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει την αξιοπιστία διεθνών ΜΜΕ και δημοσιογράφων, που ερευνούν ή απλώς σχολιάζουν τις πρακτικές της, είτε πρόκειται για τις παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές, είτε για τις επαναπροωθήσεις.

«Όταν έρχονται διεθνή ΜΜΕ αναμφισβήτητου κύρους, όπως οι New York Times, η Le Monde, η Washington Post, οι Financial Times κ.λπ, και μιλάνε όχι απλά για επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια σύνορα, αλλά για ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα κι έχουν βρεθεί στα νησιά κι εμφανίζονται κουκουλοφόροι που τους βάζουν σε βάρκες και τους σπρώχνουν στο πέλαγος, κι έρχονται διεθνή ΜΜΕ και το υποστηρίζουν αυτό, μας λέτε ότι έτσι παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Εκεί προσοχή! Γιατί το επιχείρημα εδώ αντιστρέφεται. Εσείς κάνετε τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου τιμητές της χώρας μας. Αυτό έχει συμβεί και γι’ αυτό βοά όλη η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Δεν μπορείτε επίσης να επαναλαμβάνετε το ντροπιαστικό για τη χώρα μας παιχνίδι της κυβέρνησης, για όποιον τυχόν αρθρογραφεί σε μέσο αλλοδαπό – όποιο κύρος και να έχει αυτό – να σπεύδει να επικαλεστεί την πολιτική του ταυτότητα προκειμένου να υπονομεύσει την αξιοπιστία του δημοσιογράφου και του δημοσιεύματος».

«Βλέπω ότι το κάνετε κι εσείς», είπε ο κ. Καμίνης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης: «Δεν το έκανε μόνο η κυβέρνηση, δυστυχώς, στο Βατερλώ της, το οποίο έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Βλέπω ότι τείνει να γίνει μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο την απαξιώνει πλήρως στη διεθνή κοινότητα».

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024