Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε… προεκλογική περίοδο δέκα πανεπιστήμια της χώρας

Σε… προεκλογική περίοδο δέκα πανεπιστήμια της χώρας

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εκλογές για τα νέα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ

Διακοπές με «άρωμα» εκλογών έκαναν οι πρυτανικές αρχές δέκα πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία θα κληθούν να εκλέξουν τα πρώτα Συμβούλια στην διοίκηση τους, όπως θεσπίστηκαν με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Στην νέα τους μορφή και με έναν πανίσχυρο πρύτανη-πρόεδρο στην «κορυφή» τους, τα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση στα πανεπιστήμια  Γεωπονικό, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ελληνικό Μεσογειακό (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Ήδη εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για την εκλογή των 6 εσωτερικών μελών τους που θα αποτελέσουν και το κεντρικό κομμάτι της νέας διοίκησης των ΑΕΙ. Όπως είναι γνωστό, για να συγκροτηθούν τα νέα Συμβούλια, θα πρέπει να εκλεγούν πρώτα 6 εσωτερικά μέλη μεταξύ των καθηγητών τους (τα οποία στην συνέχεια θα επιλέξουν 5 εξωτερικά μέλη). Μέσα από τα εσωτερικά τους μέλη θα επιλεγεί από όλα τα μέλη του κάθε Συμβουλίου, ο πρύτανης και πρόεδρος τους.

Τα ερωτήματα βέβαια ανακύπτουν πλέον το ένα μετά το άλλο επί των διαδικαστικών θεμάτων εφαρμογής του νέου νόμου και θα στέλνονται τις επόμενες ημέρες με την μορφή ερωτημάτων στο υπουργείο Παιδείας.

Σ αυτό το πλαίσιο, πολλοί αναρωτιούνται «ποιοι» θα βάλουν τελικά υποψηφιότητες για να επιλέγουν ως εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων στα πανεπιστήμια, καθώς η δύναμη τους θα είναι περιορισμένη.

Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι τα νέα Συμβούλια μπορεί να βρεθούν να έχουν εξωτερικά μέλη μειωμένων προσόντων, καθώς οι «5» που θα συμμετάσχουν σε κάθε ανώτατο Ίδρυμα εκτός της κοινότητας του, θα έχουν νομική ευθύνη για όλες τις αποφάσεις του, αλλά δεν θα διαθέτουν την πλειοψηφία να τις επηρεάσουν. Έτσι,  είναι πιθανότατο να καλούνται συχνά να βάλουν …την υπογραφή τους σε αποφάσεις που μπορεί να μην τους βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

Με το δεδομένο δε ότι ο νέος νόμος δίνει τεράστιες εξουσίες στον πρύτανη και πρόεδρο του κάθε Συμβουλίου και την «ομάδα» του (αυτούς δηλαδή που θα τον επιλέξουν μεταξύ των 6 εσωτερικών μελών τους), είναι προφανές ότι τα εξωτερικά μέλη των νέων διοικήσεων των ΑΕΙ θα έχουν ρόλο κυρίως …διακοσμητικό.

Τα παραπάνω βέβαια δεν αφορούν τα εσωτερικά μέλη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων κάθε πανεπιστημίου και τους καθηγητές τους, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα «βάλουν τα δυνατά τους» να καταθέσουν υποψηφιότητες που στόχο θα έχουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των ΑΕΙ θα γίνουν «ηλεκτρονικά» μέσω του συστήματος «Ζευς» και θα ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους δυόμιση μήνες του Φθινοπώρου (δεδομένου άλλωστε ότι η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών τους έχει πάρει παράταση ως τον Φεβρουάριο του 2023 για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων τους). Επίσημες συμμετοχές στην διαδικασία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη σχεδόν σε κανένα Ίδρυμα, με ημερομηνία λήξης υποψηφιοτήτων την 30η Σεπτεμβρίου.  Η θητεία των εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων διοίκησης των δέκα ΑΕΙ που θα τα συγκροτήσουν πρώτα, θα λήξει στις 31 Αυγούστου του 2026.

Και συγκεκριμένα:

-Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του νέου Συμβουλίου διοίκησης του θα γίνουν στις 17 Οκτωβρίου.

-Στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι εκλογές θα γίνουν την 24η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα. Η εκλογική διαδικασία θα διενεργηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά  από τις 9:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. Εάν βέβαια, για οποιονδήποτε λόγο η εκλογική διαδικασία αποβεί άγονη θα επαναληφθεί στις  31η Οκτωβρίου. Η διεθνής δημόσια πρόσκληση για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου του έχει καταληκτική ημερομηνία την 17 Οκτωβρίου.

-Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εκλογές επίσης θα γίνουν στις 24 Οκτωβρίου.

-Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Οκτωβρίου με τους υποψήφιους για την διοίκηση του να προετοιμάζονται.

-Στο πανεπιστήμιο Πειραιώς επίσης οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Οκτωβρίου.

-Στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Οκτωβρίου.

-Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  τα εξωτερικά μέλη του θα καταθέτουν υποψηφιότητες ως την  19η Σεπτεμβρίου.

-Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκλογές εσωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου.

-Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του θα γίνουν   στις 11 Οκτωβρίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα εξωτερικά μέλη του θα είναι η 22η Σεπτεμβρίου.

-Στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και η εκλογική διαδικασία θα διενεργηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024