Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φωνές, ακούω φωνές»: Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε όταν θυμώνετε

«Φωνές, ακούω φωνές»: Πώς να σταματήσετε να φωνάζετε όταν θυμώνετε

Απογοητεύεστε, νευριάζετε, γκρινιάζετε και τελικά φωνάζετε; Και τι καταλαβαίνετε; Αντί να κερδίζετε, χάνετε. Δεν θα ήταν κακή λοιπόν και λίγη ψυχραιμία

Ok να φωνάζετε από ενθουσιασμό. Ok να φωνάζετε από ευτυχία. Ok όταν εσείς ή κάποιος άλλος βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά το να φωνάζετε όταν νευριάζετε ή ακόμη χειρότερα, με το παραμικρό, που ωφελεί; Οι φωνές επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας με τους άλλους και σε καμιά περίπτωση δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα μετά.

Διαβάστε επίσης: 6+1 τρόποι να διαχειριζόμαστε το συναίσθημα του θυμού

Πώς να σταματήσω να βάζω τις φωνές

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι το να φωνάζετε, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να εκφράζετε το πώς αισθάνεστε και σίγουρα όχι ο πιο αποτελεσματικός. Όταν νιώσετε πως θέλετε να φωνάξετε, βάλτε «φρένο» και προσπαθήστε να σκεφτείτε «καθαρά».

  • Παύση και βαθιά ανάσα

Όταν αρχίζετε να υψώνετε τη φωνή σας, κάντε μια παύση για ένα λεπτό. Σκεφτείτε: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείτε αυτό που προσπαθείτε να πείτε; Αυτό θα σας εμποδίσει από το να πείτε κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσετε αργότερα. Αναπνεύστε, αναπνεύστε και συνεχίστε να.. αναπνέετε! Κοιτάξτε γύρω σας και επικοινωνήστε πάλι μόνο όταν νιώσετε πως η ένταση έχει εξασθενήσει και είστε ξανά χαλαροί.

  • Περπατήστε μέχρι το «περίπτερο»

Που λέει ο λόγος.. Αφιερώστε λίγα λεπτά στο να πάτε μια βόλτα. Όχι για να «ξεφύγετε» από την κατάσταση, αλλά για να ηρεμήσετε. Όταν επιστρέψετε μπορείτε να συνεχίσετε τη συζήτηση από εκεί που την αφήσατε και να ζητήσετε συγγνώμη εάν έχετε ήδη πει κάτι που «πονάει».

  • Πριν μιλήσεις, σκέψου

Όταν είμαστε γεμάτοι θυμό, συνηθίζουμε να λέμε ό,τι μας έρχεται στο μυαλό χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. «Ακούστε» τα λόγια σας και σκεφτείτε τα πριν τα πείτε. Οι ενδεχομένως προσβλητικές λέξεις που σας έρχονται στο νου, δεν είναι εσείς, αλλά ο θυμός που μιλάει για εσάς. Αναδιατυπώστε ώστε να μεταφέρετε το μήνυμά σας χωρίς να πληγώσετε τους άλλους.

  • Τι σας «προκαλεί»;

Τι είναι αυτό που σας θυμώνει; Είναι το παιδί σας που δεν σας «ακούει»; Ο σύντροφός σας που επαναλαμβάνει κάτι που έχετε ήδη συζητήσει; Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τι σας προκαλεί νεύρα ώστε να επικεντρωθείτε στο να το αντιμετωπίσετε διαφορετικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το παιδί σας ή τον σύντροφό σας να σας ακούσει χωρίς να καταφύγετε σε φωνές. Πάρτε βαθιά ανάσα και με ήρεμο τόνο εξηγήστε τους πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για οποιαδήποτε συζήτηση και πως θα επανέλθετε όταν θα είστε «έτοιμος».

Γιατί φωνάζω όταν θυμώνω;

 Είναι πολύ πιθανό να φωνάζετε ως αντίδραση όταν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο μιας κατάστασης και θέλετε να επιβληθείτε. Το να φωνάζουμε όταν είμαστε θυμωμένοι δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό. Βέβαια, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη εξάσκηση στο να διαχειρίζεστε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται υπομονή και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνείτε στους γύρω σας ό,τι αισθάνεστε.

Να θυμάστε: Οι φωνές έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε εμάς, όσο και στους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε. Σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται μια μορφή εκφοβισμού και κακοποίησης και μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.

Ψυχραιμία λοιπόν και μην ανησυχείτε. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο πιο καθαρά κρίνετε και τόσο πιο εύκολα όποιο πρόβλημα προκύψει, λύνεται.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024