Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βιομηχανική ντομάτα: Παραμένει κυρίαρχο προϊόν - Απαιτούνται όμως βελτιωτικά μέτρα

Βιομηχανική ντομάτα: Παραμένει κυρίαρχο προϊόν – Απαιτούνται όμως βελτιωτικά μέτρα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Ηλεία αναμένεται η φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους

Με συμμάχους την καλή ποιότητα και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνεχίζεται απρόσκοπτα από τους αγρότες η εισκόμιση βιομηχανικής ντομάτας στα δύο εργοστάσια στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια που οι παραγωγοί παρά τις αντιξοότητες, που έχουν αντιμετωπίσει την έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσει φέτος τους 100.000 τόνους (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι).

Διαβάστε επίσης: Ξηρασία: Η έλλειψη νερού απειλεί την ντομάτα και τα υποπροϊόντα της και στέλνει στα ύψη τις τιμές

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος επισκέφθηκε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Καταράχι του δήμου Πύργου και συνομίλησε με παραγωγούς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ενώ όπως τόνισε απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα στηρίξουν μελλοντικά το προϊόν.

Οι παραγωγοί επέμειναν ότι η βιομηχανική ντομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια αφού παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και των ζημιών στη φυτικό κεφάλαιο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Βασιλόπουλος σχολίασε ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ολοκληρωτικός  με συγκεκριμένα μέτρα εκτός από την διατήρηση της συνδεδεμένης, την παραχώρηση κρατικής γης τουλάχιστον για μια 5ετία σε δικαιούχους,  ευέλικτη πολιτική άρδευσης και προβολή-ανάδειξη του προϊόντος σε νέες αγορές με την στήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .

Ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ακόμα ότι ένα συμβολαιακό προϊόν όπως η βιομηχανική ντομάτα παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον παραγωγό  άλλα και στην αλυσίδα των επαγγελματιών,  που ασχολούνται κάθε χρόνο με την καλλιέργεια  όπως μεταποιητές, μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους, και εργατικό δυναμικό: «Έχουμε μια εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια στην περιφέρειά μας, που οφείλουμε να την στηρίξουμε και φέτος το είδαμε ξεκάθαρα παρά την  αρχική  τάση εγκατάλειψης στρεμμάτων οι παραγωγοί μας καλλιέργησαν βιομηχανική ντομάτα».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024