Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζαπορίζια: Η G7 απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση του ΔΟΑΕ - Τι δηλώνει η Μόσχα

Ζαπορίζια: Η G7 απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση του ΔΟΑΕ – Τι δηλώνει η Μόσχα

Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, (G7) «βαθιά ανήσυχες» για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος στον ουκρανικό σταθμό της Ζαπορίζια, ζήτησαν σήμερα εγγυήσεις για την πρόσβαση «με πλήρη ελευθερία» του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον σταθμό αυτόν.

«Επαναβεβαιώνουμε πως ο Πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ανήκει νόμιμα στην Ουκρανία και τονίζουμε πως κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο θα ήταν απαράδεκτη», προειδοποιεί εξάλλου η ομάδα των διοικητών της G7 σε μια άλλη ανακοίνωση για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών.

Υπογραμμίζει πως ο πυρηνικός σταθμός «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές δραστηριότητες ή για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού».

Καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον σταθμό της Ζαπορίζια, η περιοχή του οποίου έχει τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο πυρών προκαλώντας φόβους για κίνδυνο ενός μεγάλου δυστυχήματος.

Η G7 «παραμένει βαθιά ανήσυχη λόγω της σοβαρής απειλής που θέτει ο έλεγχος των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών», σύμφωνα με τη δήλωση.

«Οι ενέργειες αυτές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος ή ενός πυρηνικού συμβάντος και θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών και της διεθνούς κοινότητας», προειδοποιεί η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία.

«Το προσωπικό του ΔΟΑΕ πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας εν ευθέτω χρόνω με πλήρη ελευθερία», απαιτεί η G7.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται έξι από τους 15 ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και βρίσκεται κοντά στη γρμμή του μετώπου στον νότο.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς κοντά στο συγκρότημα του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενέρχονταρ, στον ποταμό Δνείπερο, θέτοντας σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις.

Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom προειδοποίησε προχθές, Σάββατο, για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιάς έπειτα από νέους βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ζαπορίζια αποκρυσταλλώνει τις ανησυχίες των Δυτικών. Ο ΟΗΕ έχει καλέσει να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ ο καθένας «αποσυνδέθηκαν πλήρως» από το εθνικό δίκτυο λόγω βλαβών στις ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, σύμφωνα με το Κίεβο, προτού επανασυνδεθούν.

Τι δηλώνει η Ρωσία

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα χαιρετίζει την επικείμενη αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ, επεσήμανε ότι η Μόσχα συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής.

Από την πλευρά του ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ουκρανικής επαρχίας όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός δήλωσε ότι οι αρχές θα εγγυηθούν την ασφάλεια της αποστολής αυτής.

Ο Γεβγένι Μπαλίτσκι σχολίασε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του ΔΟΑΕ.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, ο Μπαλίτσκι επεσήμανε ότι δεν αναμένει σημαντικά αποτελέσματα από την επίσκεψη, ενώ κατηγόρησε τον ΔΟΑΕ ότι βρίσκεται «στο τσεπάκι των ΗΠΑ».

«Σε ό,τι αφορά την άφιξη του ΔΟΑΕ δεν αναμένω σημαντικά αποτελέσματα. Κατανοούμε ότι οι Αμερικανοί έχουν όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο τσεπάκι τους και ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί λειτουργούν αποκλειστικά με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά όπως και να έχει, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής», τόνισε.

Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024