Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σκυλιά δακρύζουν από τη χαρά τους όταν ξανασμίγουν με τους ανθρώπους που αγαπούν

Τα σκυλιά δακρύζουν από τη χαρά τους όταν ξανασμίγουν με τους ανθρώπους που αγαπούν

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Current Biology, οι σκύλοι είναι ικανοί για δάκρυα που προέρχονται από συναισθήματα, ειδικά όταν βλέπουν κάποιον δικό τους.

Οι σκύλοι συγκινούνται τόσο πολύ όταν οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν στο σπίτι που δακρύζουν από χαρά διαπίστωσαν επιστήμονες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι σκύλοι δακρύζουν όταν τους γεννιούνται θετικά συναισθήματα», δήλωσε ο Takefumi Kikusui του Πανεπιστημίου Azabu στην Ιαπωνία, συν-συγγραφέας της εργασίας. «Κάναμε επίσης την ανακάλυψη ότι η ορμόνη της ωκυτοκίνης είναι ο πιθανός μηχανισμός που παρακινεί αυτή τη δράση».

Οι άνθρωποι κλαίνε τόσο όταν είναι λυπημένοι όσο και όταν χαίρονται, μια έκφραση που αναπτύχθηκε ως μη λεκτικό σύνθημα επικοινωνίας, καθώς και ως θεραπευτική μέθοδος της θλίψης ή της συγκλονιστικής χαράς.

Επίσημες έρευνες σχετικά με τα «χαρούμενα δάκρυα» σε σκύλους και άλλα ζώα δεν έχουν γίνει στο παρελθόν, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ανεπίσημα ότι τα ζώα δείχνουν σημάδια χαράς ή ενθουσιασμού όταν οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν στο σπίτι, κουνώντας την ουρά τους και τρέχοντας ακανόνιστα ως προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κάτι που ονομάζεται Schirmer Tear Test σε μια ομάδα 22 σκύλων, το οποίο περιλαμβάνει τη μέτρηση της ποσότητας των δακρύων του ζώου. Διαπίστωσαν ότι τα δάκρυα που παρήγαγαν τα μάτια των σκύλων αυξήθηκαν σημαντικά όταν επανασυνδέθηκαν με τον ιδιοκτήτη τους σε σύγκριση με κάποιον που γνώριζαν αλλά δεν ήταν ο ιδιοκτήτης τους.

«Δεν είχαμε ακούσει ποτέ για την ανακάλυψη ότι τα ζώα δακρύζουν σε χαρούμενες καταστάσεις, όπως η επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους, και ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι που αυτό θα ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία», δήλωσε ο Kikusui.

Ένα επιπλέον εύρημα της μελέτης ήταν ότι ο όγκος των δακρύων των σκύλων αυξήθηκε όταν εφαρμόστηκε στα μάτια τους διάλυμα ωκυτοκίνης. Αυτό υποδηλώνει ότι η ωκυτοκίνη -μια ορμόνη ηρεμίας, γαλήνης κι ευεξίας που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό μετά τον τοκετό και τον έρωτα- μπορεί να μεσολαβεί στην έκκριση δακρύων κατά τη διάρκεια μιας επανένωσης ιδιοκτήτη-σκύλου.

«Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο ζώο, οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί ή έχουν εξημερωθεί μέσω της επικοινωνίας με τον άνθρωπο και έχουν αποκτήσει υψηλού επιπέδου ικανότητες επικοινωνίας με τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας την οπτική επαφή», γράφουν οι συγγραφείς στην εργασία.

«Οι σκύλοι έχουν γίνει συνεργάτες των ανθρώπων και μπορούμε να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς», ανέφερε ο Kikusui. «Μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι πιθανό ότι τα σκυλιά που δείχνουν δακρυσμένα μάτια κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με τον ιδιοκτήτη φροντίζονται, ενδεχομένως, περισσότερο από τον ιδιοκτήτη».

Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι αρκετά μικρό, μόλις 22 σκυλιά, οπότε περισσότερες δοκιμές σε μεγαλύτερες κλίμακες θα εξυπηρετούσαν την εδραίωση των ευρημάτων.

Επιπλέον, οι συγγραφείς ελπίζουν να εξετάσουν αν τα σκυλιά παράγουν δάκρυα ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα και αν τα σκυλιά κλαίνε από χαρά όταν επανενώνονται με άλλα σκυλιά, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση των σκύλων καθώς και στην εξημέρωση από τον άνθρωπο.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024