Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Η υπόθεση Ανδρουλάκη και οι συνακροάσεις στον Περισσό - Τι λένε τα κόμματα για την εξεταστική του ΠΑΣΟΚ

Υποκλοπές: Η υπόθεση Ανδρουλάκη και οι συνακροάσεις στον Περισσό – Τι λένε τα κόμματα για την εξεταστική του ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική. Χρονική επέκταση της έρευνας ζητούν τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση

Μπρα ντε φερ ανάμεσα στα κόμματα αναμένεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής γύρω από το ακριβές αντικείμενο έρευνας που θα έχει η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές καθώς την ερχόμενη Δευτέρα η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει επί του θέματος αυτού και αφού θα έχουν προηγηθεί με βάση τη σημερινή απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη για την επικύρωση της τοποθέτησης του νέου διοικητή της ΕΥΠ και φυσικά η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Παρασκευή.

Στηρίζει την πρόταση ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι στιγμής συγκεκριμένη πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής έχει καταθέσει στη Βουλή μόνο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία πρόταση έχει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφάσισε νωρίτερα σε κοινή τους συνεδρίαση το εκτελεστικό γραφείο και το προεδρείο της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ η εξεταστική επιτροπή φαίνεται να περιορίζεται στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από ΕΥΠ και predator, καθώς όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 παρ. 5 εδ. β’ και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, για να διερευνήσει άμεσα και να διαλευκάνει πλήρως την σκοτεινή και σκανδαλώδη υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη».

Η υπόθεση Ανδρουλάκη και οι συνακροάσεις στον Περισσό

Βέβαια στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ γίνονται αναφορές στην παρακολούθηση δημοσιογράφων καθώς και στις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου κατά την περίοδο 2016 – 2019.

Ειδικότερα, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφού υπάρχει εκτεταμένη επιχειρηματολογία για την παραβίαση του Συντάγματος σε ότι αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη για «λόγους εθνικής ασφάλειας» τονίζει στη συνέχεια:

«Τα ερωτήματα γίνονται πιο πιεστικά και αποκτούν καθολική πολιτική διάσταση, υπό το φως προηγουμένων αποκαλύψεων και καταγγελιών για την παρακολούθηση δημοσιογράφων ή του τηλεφωνικού κέντρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

»Κατόπιν αυτών, πρέπει να διερευνηθεί, χωρίς καμία χρονοτριβή, ποια πολιτικά πρόσωπα ή άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, είναι υπόλογα για την παραβίαση του Συντάγματος και υπέχουν πολιτικές ή άλλες ευθύνες. Ευθύνες, όχι με την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης, που δημόσιο πρόσωπο εξ ορισμού φέρει, όταν ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά με την έννοια πράξεων ή παραλείψεων του που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του μη σύννομου αποτελέσματος».

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην πρόθεση της ΝΔ για έρευνα από το 2012

Σε κάθε περίπτωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθενται στην πρόθεση της ΝΔ η εξεταστική επιτροπή να έχει άλλο ουσιαστικά αντικείμενο γύρω από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας όπως είναι η κυβερνητική πρόθεση σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες.

Χρονική διεύρυνση της έρευνας

Πάντως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 τάχθηκαν υπέρ της χρονικής διεύρυνσης της έρευνας για τις παρακολουθήσεις. Ουσιαστικά όλα τα κόμματα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση εμφανίζονται να συμφωνούν επί της αρχής στην έρευνα και την εξεταστική επιτροπή αλλά διαφωνούν στον χρονικό ορίζοντα του ελέγχου που θα κληθεί να κάνει η εξεταστική σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της ΕΥΠ.

Αυτό που μένει να φανεί σε πρώτη φάση είναι αν η συγκεκριμένη αναφορά στις συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ που υπάρχουν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα ερμηνευτούν ως δυνατότητα επέκτασης της έρευνας και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα

Μέχρι στιγμής, επισήμως το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει αν θα στηρίξει την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και δεν έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω σε αυτή την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη και υπ’ αυτή την έννοια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ΚΚΕ να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση αν δεν ερμηνεύσει ως δυνατότητα χρονικής επέκτασης της έρευνας τις αναφορές που υπάρχουν για τις καταγγελίες του σε ότι αφορά τις συνακροάσεις στον Περισσό.

Ερώτημα αποτελεί επίσης αν τελικά και η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ θα καταθέσει δική της ξεχωριστή πρόταση καθώς μέχρι σήμερα το Μαξίμου δεν απόκλειε να «καλύπτεται» από άλλες προτάσεις που τυχόν κατατεθούν από την αντιπολίτευση.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024