Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΟΠΥΥ – Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι

ΕΟΠΥΥ – Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι

Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ.

Διευκρινίσεις σχετικά με πρόσβαση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έδωσε τόσο η ΠΟΣΣΑΔΙΑ, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, εξηγώντας λεπτομερώς τι θα ισχύσει για τους πολίτες.

Δεν επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι

Αρχικά το υπουργείο Υγείας αναφορικώς με το θέμα που έχει προκύψει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι διευκρινίζει τα εξής:

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων. Το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το συνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή.

Παράλληλα ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χώρις συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματιζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παροχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Διαβεβαιώσεις και από ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ-ΕΟΠΥΥ

Διαβεβαιώσεις για την διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης των ατόμων με διαβήτη στα αναλώσιμα τους εξέδωσε με απάντηση του στα ερωτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ο ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Οι παραπλανητικές και ανυπόστατες φημολογίες, σύμφωνα με τις οποίες η πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα συστήματα καταγραφής θα είναι απαγορευτική λόγω των τιμών αποζημίωσης που ορίστηκαν στο ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022, προκάλεσαν πανικό και ανησυχία σε πολλούς γονείς και είναι απόλυτα λογικό. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την προκληθείσα κατάσταση και τέλος κάποιοι άλλοι «είδαν φασαρία και συμμετείχαν για τον καβγά».

Και συνεχίζει: «Την Παρασκευή 19/08/2022 λάβαμε τις τεκμηριωμένες απαντήσεις του ΕΟΠΥΥ τις οποίες παραθέτουμε στο τέλος του δελτίου Τύπου. Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε μια σύντομη, όσο είναι εφικτό, περιγραφή των γεγονότων των τελευταίων ημερών, ώστε όλοι να κατανοήσουν πως όλα στηρίζονται σε μια «φούσκα», που προκάλεσε χωρίς λόγο ανησυχία σε πολλούς συμπάσχοντές μας».

Ποια είναι η πραγματικότητα  σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ:

Εξίσωση όλων των αισθητήρων προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από την 01/11/2018 (ΦΕΚ 4898 Β’/01.11.2018) και σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που ισοδυναμεί με το κόστος των συνολικών μηνιαίων αναλωσίμων σε ταινίες και σκαριφιστήρες.
Η διαπραγμάτευση, όπως προβλέπεται νομοθετικά, μπορεί να ευοδώσει, μπορεί και όχι. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, οπότε στη συνέχεια αναλαμβάνει ευθύνη το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο του ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022 (σελ. 2, παρ. 20), η απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ελήφθη στις 28/07/2022. Πώς είναι δυνατόν το πρωί της ίδιας ημέρας, δηλαδή στις 28/07/2022, να δίνονται συνεντεύξεις που αφορούν στο περιεχόμενο μιας απόφασης που εκείνη την ημέρα θα είχε παρθεί; Πώς γνώριζαν οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας το περιεχόμενο της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ;

Ένα μέλος του ΑΥΣ του ΕΟΠΥΥ, δε θα έπρεπε να έχει διαμαρτυρηθεί ή να έχει απαιτήσει να συμμετάσχει στις διαδικασίες αξιολόγησης των τεχνολογικών προϊόντων που εγκρίνει ή όχι ο ΕΟΠΥΥ; Η κα Ανδριανή Βαζαίου συμμετέχει στην υποεπιτροπή του ΑΥΣ από το 2012. Γιατί δε συμμετείχε στη διαπραγμάτευση του LIBRE ή στην αξιολόγησή του, που διήρκησε από το 2017 έως το 2019; Επιπλέον, ποια επιστημονική εταιρία που άπτεται του Σακχαρώδη Διαβήτη ζήτησε ποτέ να συμμετάσχει στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τα ιατροτεχνολογικά υλικά ή σε Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας που αξιολογούν και διαπραγματεύονται τα φάρμακα και τις τιμές τους;

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024