Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βιολογική γεωργία: Πώς η έρευνα και η καινοτομία υποστηρίζουν τις οικολογικές προσεγγίσεις

Βιολογική γεωργία: Πώς η έρευνα και η καινοτομία υποστηρίζουν τις οικολογικές προσεγγίσεις

Οι ολοκληρωμένες οικολογικές προσεγγίσεις είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας και καινοτομίας

Στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, όσον αφορά τόσο την κατανάλωση όσο και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή (π.χ. βιοποικιλότητα, ποιότητα και ποσότητα νερού, κλιματική αλλαγή, ποιότητα αέρα) οφείλει να ανταποκρίνεται η γεωργία.

Η βαθύτερη κατανόηση των αγροοικολογικών αρχών θα αλλάξει τις αντιλήψεις για τη λειτουργία των συστημάτων πρωτογενούς παραγωγής και θα καταστήσει δυνατή τη χρήση υπηρεσιών προς όφελος βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων χρήσης γης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η κερδοφορία.

Διαβάστε επίσης: ΚΑΠ: Πώς θα επιτευχθεί η ορθολογική χρήση των θρεπτικών συστατικών στη γεωργία

Οι ολοκληρωμένες οικολογικές προσεγγίσεις είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας και καινοτομίας. Περιλαμβάνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών, ζώων και άλλων οργανισμών, αλληλεπιδράσεις εντός του εδάφους, καθώς και υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η επικονίαση, ο βιολογικός έλεγχος παρασίτων, η διατήρηση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους, ο κύκλος των θρεπτικών ουσιών και οι υδρολογικές υπηρεσίες – οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι ακόμη γνωστές.

Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένοι τύποι γεωργικών συστημάτων που εφαρμόζουν οικολογικές προσεγγίσεις και έχουν τις δικές τους ανάγκες έρευνας και καινοτομίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο βιολογικός τομέας, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο τέτοιο σύστημα γεωργίας με ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο και δυναμική ανάπτυξη της αγοράς.

Η συνεργασία με άλλα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και μη τροφίμων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, νέων και δημιουργικών λύσεων και επιχειρηματικών μοντέλων, ειδικά για ριζικές οικολογικές καινοτομίες.

Οι οικολογικές προσεγγίσεις εξαρτώνται από το συνδυασμό τυπικής και πρακτικής γνώσης με σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές. Η γνώση που σχετίζεται με τα αγρο-οικοσυστήματα είναι συγκεκριμένη για τον τόπο και εξελίσσεται.

Οι καινοτομίες αναμένεται να κεφαλαιοποιήσουν τις τοπικές συνθήκες και να παρέχουν τοπικές και εξατομικευμένες λύσεις. Πρέπει να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα πειράματα και μια κατάλληλη ερευνητική υποδομή για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των οικολογικών προσεγγίσεων σε σχέση -ιδίως- με τα επίπεδα τοπίου και την εξέλιξή τους σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024