Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότεροι και πλουσιότεροι... οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Περισσότεροι και πλουσιότεροι… οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Δεν πτοούνται από πολέμους και πανδημίες - Κατά 17,8%, στα 11,8 τρισ., αυξήθηκε ο πλούτος των 3.311 κροίσων του πλανήτη.

Πανδημίες, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση και οικονομική αβασιμότητα δεν πτοούν τους κροίσους αυτού του κόσμου. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Wealth-Χ και της εταιρείας Altrata, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 3,3% το τελευταίο 12μηνο, φτάνοντας αισίως τα 3.311 άτομα, κάτι που αποτελεί και νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ο συνολικός δε καθαρός τους πλούτος σημείωσε άνοδο κατά 17,8%, φτάνοντας τα 11,8 τρισ. δολάρια, την ώρα που το 55% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή 2,87 δισ. άνθρωποι, έχει περιουσία κάτω από 10.000 δολάρια έκαστος (!).

Ο συνολικός τους πλούτος, βάσει των στοιχείων του Ερευνητικού Ινστιτούτου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, είναι περίπου 5,5 τρισ. δολάρια, αντιστοιχώντας, δηλαδή, σε λιγότερο από τον μισό αυτού των κροίσων του κόσμου. Την τελευταία 10ετία (από το 2012), ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50%, ενώ ο συνολικός τους πλούτος κατά 90%.

Το κλειστό club

Η άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα πλούτου, ενώ είναι ιδιαίτερα έντονη ακόμη και μεταξύ των υπερπλούσιων του κόσμου, αφού το κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wealth-Χ, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,9% των εξαιρετικά πλούσιων ανθρώπων, αυτών δηλαδή που η καθαρή τους περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια και φτάνει συνολικά τα 42,8 τρισ. δολάρια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι «ανισότητες» στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου υπάρχουν και μεταξύ των δισεκατομμυριούχων υπέρ αυτών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου, καθώς περισσότερο από το 50% των κροίσων βρίσκεται στη «χαμηλή» κλίμακα με περιουσία «μόλις» 1-2 τρισ., ενώ επιπλέον το 1/3 των δισεκατομμυριούχων έχει καθαρή περιουσία 2-5 δισ. δολαρίων. Δηλαδή το 85% των δισεκατομμυριούχων ελέγχει λιγότερο από το μισό (το 42%) του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων.

Από την άλλη πλευρά, το 6% των δισεκατομμυριούχων (192 άτομα) με περιουσία άνω των 10 δισ. δολαρίων ο καθένας διαθέτει συνολική περιουσία 4,8 τρισ. δολαρίων, δηλαδή μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ 20 «σούπερ δισεκατομμυριούχοι» (super-billionaires) βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου διαθέτοντας καθαρή περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων, που φθάνει συνολικά τα 2,04 τρισ. δολάρια.

Το ηλικιακό προφίλ

Από το 2016, μάλιστα, το κλαμπ των super-billionaires πενταπλασίασε την αξία της περιουσίας του, απόρροια μεταξύ άλλων της ταχείας ψηφιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, της άφθονης ρευστότητας που προσέφεραν οι κεντρικές τράπεζες, της ανόδου των χαρτοφυλακίων ακινήτων, αλλά και των φορολογικών και ρυθμιστικών πλαισίων που σε πολλές περιπτώσεις ενισχύουν την κυριαρχία στην αγορά των ισχυρών εταιρειών του κόσμου. Η πανδημία ενίσχυσε πολλές από αυτές τις τάσεις αυξάνοντας την καθαρή περιουσία των «σούπερ δισεκατομμυριούχων».

Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ του παγκόσμιου πληθυσμού δισεκατομμυριούχων, το 40% είναι άνω των 70 ετών, ενώ μόλις το 11% είναι νεότεροι των 50 ετών, με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 66 χρόνια, αλλά στον τομέα της τεχνολογίας είναι 11 χρόνια μικρότερη.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων κυριαρχείται από άνδρες, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 13%, αλλά η εκπροσώπησή τους βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Αυτό αντανακλά τις μεταβαλλόμενες πολιτισμικές συμπεριφορές, την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τις διευρυνόμενες και πιο διαφοροποιημένες αγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τη μεταφορά πλούτου μεταξύ των γενεών.

Το 61% των κροίσων (από 55% το 2016) είναι αυτοδημιούργητο, με την πανδημία να ενισχύει μάλιστα αυτήν την τάση. Στον τομέα της τεχνολογίας πάντως το ποσοστό των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων εκτοξεύεται στο 943%, ενώ στη βιομηχανία βρίσκεται στο 43%.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024