Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια συγγνώμη που έφτασε 50 χρόνια μετά

Μια συγγνώμη που έφτασε 50 χρόνια μετά

Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε συγγνώμη από την Ινδιάνα που μπήκε στο στόχαστρο, όταν εμφανίστηκε στην απονομή των Οσκαρ του 1973 στη θέση του Μάρλον Μπράντο.

Σχεδόν μισό αιώνα από τη βραδιά που η Σασίν Λίτλφεδερ ανέβηκε στην σκηνή των Οσκαρ αντί του Μάρλον Μπράντο για να καταγγείλει την απεικόνιση των Ινδιάνων στις χολιγουντιανές ταινίες, η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τής ζήτησε συγγνώμη για την «κακοποίηση» που υπέστη.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη κίνηση στάθηκε η εκδήλωση «συνομιλίας, επούλωσης των πληγών και εορτασμού» που θα διοργανώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας με καλεσμένη την 75χρονη σήμερα γυναίκα.

Η Ινδιάνα μπήκε στο στόχαστρο όταν εμφανίστηκε στην απονομή των Οσκαρ του 1973 στη θέση του Μάρλον Μπράντο. Ο ηθοποιός αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο για την ερμηνεία του στον «Νονό» και έστειλε την κοπέλα, ντυμένη με την παραδοσιακή στολή των Απάτσι ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής, για να εξηγήσει τους λόγους.

Σε μια ομιλία μόλις 60 δευτερολέπτων η Λίτλφεδερ αναφέρθηκε στη λανθασμένη μεταχείριση των ανθρώπων της φυλής της από την κινηματογραφική βιομηχανία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα συμφιλίωσης και αγάπης, με αφορμή τη δίμηνη κατάληψη του Γουέντ Ντι από το Κίνημα Αμερικανών Ινδιάνων στη Νότια Ντακότα που βρισκόταν σε εξέλιξη την ίδια περίοδο.

Οπως φαίνεται και από το βίντεο της βραδιάς, ένα μέρος του κοινού την αποδοκίμασε έντονα. Στα παρασκήνια, ο Τζον Γουέιν, πρωταγωνιστής των γουέστερν με τις κατεξοχήν σκηνές μάχης εναντίον των Ινδιάνων, φέρεται να έγινε έξαλλος με τα όσα ακούγονταν εκείνη την ώρα στη σκηνή. Μάλιστα, θέλησε να εισβάλει εκεί για να σταματήσει τη Λίτλφεδερ και χρειάστηκαν έξι άτομα της ασφάλειας για να τον αποτρέψουν. Από τη στιγμή αυτή που πέρασε στην ιστορία των Οσκαρ και στη συνέχεια η κοπέλα δέχτηκε προσωπικές επιθέσεις, επικριτικά σχόλια και έπεσε θύμα διακρίσεων. Αυτό θέλησε τώρα να διορθώσει η Ακαδημία Κινηματογράφου.

Επιστολή

Σε επιστολή που έγραψε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ντέιβιντ Ρούμπιν κι έστειλε στη Λίτλφεδερ τον περασμένο Ιούνιο, χαρακτηρίζει την εμφάνισή της «ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας θυμίζει την ανάγκη σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κακοποίηση που υποστήκατε λόγω της δήλωσής αυτής ήταν αδικαιολόγητη. Είναι ανεπανόρθωτο το συναισθηματικό φορτίο που βιώσατε και το κόστος για την καριέρα σας στη βιομηχανία μας. Επί πολύ καιρό δεν αναγνωρίστηκε το θάρρος που δείξατε. Γι’ αυτό σας ζητούμε εκ βαθέων συγγνώμη και σας εκφράζουμε τον ειλικρινή θαυμασμό μας» έγραψε ο Ρούμπιν.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, η Λίτλφεδερ σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι είναι «βαθιά ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πόσα έχουν αλλάξει» αφότου η ίδια εμφανίστηκε στα Οσκαρ, ενώ για τη συγγνώμη σχολίασε πως «εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – πέρασαν μόνο 50 χρόνια!» και κατέληξε: «Πρέπει να διατηρούμε συνεχώς την αίσθηση του χιούμορ μας. Είναι η δική μας μέθοδος επιβίωσης».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024