Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Citigroup: Πώς σκιαγραφεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Citigroup: Πώς σκιαγραφεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Τα «ανοικτά μέτωπα» της παγκόσμιας οικονομίας

Παρά την πρόσφατη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει στη νέα μηνιαία μελέτη της για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις η Citigroup.

Η αίσθηση του οικονομολόγου Nathan Sheets και της ομάδας του, είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση της ανάπτυξης και ραγδαία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό καιρό ακόμη. Παρά την πρόσφατη φαινομενικά πιο ηλιόλουστη εικόνα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές νέες μελλοντικές καταιγίδες.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Η ύφεση το βασικό σενάριο – Στο 8% οι πληθωρισμός

Ενώ η βασική τους πρόβλεψη είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει τελικά μία εκτεταμένη ύφεση, εντούτοις οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και αφορούν μεταξύ άλλων μία πιο απότομη από την προβλεπόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη, την αποτυχία των κινεζικών αρχών να στηρίξουν την οικονομία, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα των ΗΠΑ σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Οι δείκτες μεταποίησης εξάλλου κινούνται λίγο πάνω από το 50 που είναι το όριο της ύφεσης.

Οι νέες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Κυλιόμενες… υφέσεις

Για τη Citigroup, αν και η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφύγει μία πλήρη ύφεση, εντούτοις αναμένονται κυλιόμενες υφέσεις σε επιμέρους περιοχές/χώρες: Στην Ευρωζώνη και την Βρετανία αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτος. Παράλληλα, αναμένεται ύφεση σε μια σειρά από μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Πολωνία.

Για να βρεθεί πάντως η παγκόσμια οικονομία σε μία βαθιά ύφεση απαιτείται μια πιο έντονη και πιο άμεση ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς υπάρχει επαρκής δυναμική στην οικονομία των ΗΠΑ ώστε η ανάπτυξη να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν και με πτωτικούς ρυθμούς. Ωστόσο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν σε ύφεση νωρίτερα – το 1ο τρίμηνο του 2023, για παράδειγμα – αυτό θα προσθέσει κρίσιμη μάζα στην παγκόσμια επιβράδυνση και πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη ύφεση.

Η Citigroup που προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το 2022, κάτω δηλαδή από την μακροπρόθεσμη τάση υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις για το 2023, αναμένοντας τώρα ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,2%, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό στο 7,1% και το 5,4% αντίστοιχα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024