Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θάνατος στα σύνορα της ΕΕ» -  Άρθρα κόλαφος στον Διεθνή Τύπο για το προσφυγικό με αφορμή τον Έβρο

«Θάνατος στα σύνορα της ΕΕ» – Άρθρα κόλαφος στον Διεθνή Τύπο για το προσφυγικό με αφορμή τον Έβρο

«Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ρέει ένας ποταμός, ο Έβρος. Τον επιτηρούν Έλληνες συνοριοφύλακες και η Frontex. Το τι σημαίνει αυτό, το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε την αθλιότητα ακόμα και όταν κοιτάμε αλλού»

Το προσφυγικό επανέρχεται στην ατζέντα των διεθνών ΜΜΕ με αιχμή την υπόθεση του Έβρου και τους 38 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε ένα νησί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Με την ΕΕ να μην έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε μία συμφωνία για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, λόγω των αντιδράσεων συγκεκριμένων χωρών, που επιμένουν να νίπτουν τας χείρας τους όσον αφορά τις ευθύνες αλλά και έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Αναλυτές και ειδικοί σημειώνουν τις ευθύνες και της ΕΕ, η οποία αδυνατώντας να λάβει αποφάσεις, ως οφείλει, συνεχίζει να απαιτεί από τις χώρες στα σύνορα της Ευρώπης να «θωρακίζονται» απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να προτείνει λύσεις, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική όταν το ζήτημα παίρνει διαστάσεις.

«Πολιτικό παιχνίδι ανευθυνότητας»

Οι Βρυξέλλες επιχειρούν δε να αποποιηθούν κάθε ευθύνη των όσων λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της ΕΕ,  με τον Niamh Nic Carthaigh, διευθυντής πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης να αναφέρεται – σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian – στα γεγονότα στον Έβρο κάνοντας λόγο για ένα «πολιτικό παιχνίδι χονδροειδούς ανευθυνότητας» μεταξύ των δύο χωρών – το οποίο κοστίζει ζωές.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα «η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, με 3,6 εκατομμύρια Σύρους να είναι εγγεγραμμένοι μόνον εκεί, με τα εν λόγω μεγέθη να έχουν δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα εις βάρος των μεταναστών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για διεξαγωγή βίαιων απωθήσεων μεταναστών που συνεχίζονται, παρά την προειδοποίηση της ΕΕ τον Ιούνιο ότι η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότησή της».

Ο Guardian επισημαίνει και τις δηλώσεις της Λουίζ Ντόνοβαν εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ότι «η υπηρεσία είναι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του παιδιού και προέτρεψε και τις δύο χώρες να τηρήσουν το Διεθνές Δίκαιο. «Ενώ τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», τόνισε».

Πρόσθεσε δε ότι «η επείγουσα ανθρωπιστική επιταγή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει πάντα να έχει προτεραιότητα».

«Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη»

«Καμία βοήθεια από μέρους της Τουρκίας ή της Ελλάδας: Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (RND) το οποίο σημειώνει – μεταξύ άλλων – ότι «δεκάδες μετανάστες αναγκάζονται να παραμείνουν σε νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως καμία χώρα δεν φαίνεται να αισθάνεται υπεύθυνη γι’ αυτούς. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».

Το δημοσίευμα της Τρίτης, σημειώνει ότι το σκηνικό του κατά τα φαινόμενα δράματος είναι ένα μικρό νησί ανατολικά του χωριού Κισσάρι. Επισημαίνει δε ότι «μέσα στον Έβρο υπάρχουν αρκετά νησιά, μερικά από τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και άλλα στην Τουρκία. Δεν είναι σαφές σε ποιά από τις νησίδες έχουν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν μπορεί να τους βοηθήσει».

Και θέτει το ερώτημα «πώς οι άνθρωποι έχουν επιβιώσει στο ακατοίκητο νησί χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό για μια εβδομάδα ή, σύμφωνα με ορισμένους, για διάστημα έως και τέσσερις εβδομάδες».

«Θάνατος στα σύνορα της ΕΕ»

Πιο σκληρή είναι η γερμανική εφημερίδα TAZ-Die Tageszeitung, η οποία σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Θάνατος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: Συνεχής επανάληψη» και σημειώνει ότι «η Συμφωνία Συγκρότησης Κυβερνητικού Συνασπισμού στη Γερμανία αναφέρει: «Θέλουμε να βάλουμε τέλος στον πόνο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Πόσα περισσότερα θα πρέπει να διαβαστούν και να γραφτούν ακόμα για να συμβεί αυτό;»

Ασκώντας εμμέσως κριτική και στην ΕΕ και τις πρακτικές της (τύπου Frontex) η TAZ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ρέει ένας ποταμός, ο Έβρος. Σχηματίζει εκεί ένα φυσικό σύνορο εκεί και ως εκ τούτου αποτελεί μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τον επιτηρούν Έλληνες συνοριοφύλακες και η Frontex. Το τι σημαίνει αυτό, το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε την αθλιότητα ακόμα και όταν κοιτάμε αλλού, ή μάλλον κοιτάμε αλλού επειδή πρόκειται για αθλιότητα».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «όσα αναφέρονται παρακάτω έχουν ήδη ειπωθεί. Έχουν ειπωθεί με τον ένα και τον άλλο τρόπο, πριν από δεκαετίες, πριν από λεπτά, από διάφορους και όμως πάντοτε τους ίδιους ανθρώπους. Το τι γράφεται εδώ το γνωρίζετε ήδη. Αυτό αποτελεί πρόβλημα και για εμένα.

»Γράφω τα ίδια πράγματα, τα γυρίζω ανάποδα, επιχειρώ να τα ξανανιώσω, προσπαθώ να τα διαμορφώσω διαφορετικά, αλλά: Είναι τα ίδια πράγματα. Η συνεχής επανάληψη φθείρει τις σκέψεις και μουδιάζει τα συναισθήματα. Αν γεμίσει κανείς άμμο σε διαφορετικά καλούπια, θα παραμείνει άμμος. Αν μιλά κανείς διαρκώς για το θάνατο στα σύνορα της Ευρώπης, κάποια στιγμή η φρίκη γίνεται απλώς ένα αντανακλαστικό και κάθε νέο κείμενο μοιάζει με ένα παλιό».

Η Μαρία…

Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πεντάχρονο κορίτσι που έχασε τη ζωή του στον Έβρο ασκώντας δριμύτατη κριτική στην Αθήνα, αφού όπως αναφέρει: «Το κορίτσι το τσίμπησε σκορπιός στον αμμώδη ύφαλο άμμο και στη συνέχεια το παιδί υπέκυψε στο δηλητήριο.

»Για να μην αποσυντεθεί το σώμα της κόρης τους, οι γονείς το έβαλαν στο ποτάμι για να κρατηθεί κρύο. Σκορπιός τσίμπησε και ένα άλλο παιδί, ενώ μια έγκυος παραπονέθηκε για αιμορραγία. Το γνώριζαν όλοι, η κοινή γνώμη, οι Έλληνες συνοριοφύλακες, οι πολιτικοί.

»Υπήρξαν ηχογραφήσεις και βίντεο, ακριβείς πληροφορίες για το πού βρίσκονται. Όμως οι Αρχές δεν βοήθησαν, απλώς ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν την ομάδα των ανθρώπων. Οι επιζώντες έφτασαν στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας. Διάβασα ότι το νεκρό κορίτσι λεγόταν Μαρία».

Δεν άλλαξε τίποτα

Η εφημερίδα δεν αποφεύγει να βάλει στο κάδρο και τη Γερμανία, στηλιτεύοντας τις ευθύνες του Βερολίνου, υπενθυμίζοντας τον θάνατο του μικρού Αϊλάν πριν από επτά χρόνια, ο οποίος όπως σημειώνει δεν άλλαξε τίποτα αφού «άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν στο δρόμο προς την ΕΕ».

Και καταλήγει αναφερόμενο στην γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, σημειώνοντας: «Αναρωτιέμαι αν ντρέπεται μια Υπουργός Εξωτερικών που δηλώνει «αν κοιτάξουμε αλλού, οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο», γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η πρόταση δεν περιγράφει ένα ενδεχόμενο, αλλά μια κατάσταση που και η Γερμανία προκάλεσε σκόπιμα και συνεχίζει να ευνοεί.

»Αναρωτιέμαι εάν ακόμα θέλει να εφαρμόσει αυτό που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Συγκρότησης Κυβερνητικού Συνασπισμού: Να βάλει τέλος στον πόνο στα εξωτερικά σύνορα. Αναρωτιέμαι πότε θα έρθει η «φεμινιστική Εξωτερική Πολιτική». Πόσα ονόματα θα μάθουμε μέχρι τότε και πόσα όχι; Πόσα κείμενα θα γράψουμε και θα διαβάσουμε ακόμα που θα μοιάζουν λίγο διαφορετικά εδώ κι εκεί, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι πάντοτε τα ίδια;»

«Πού είναι οι ανθρωπιά;»

Ιδιαίτερα σκληρό είναι το δημοσίευμα της γαλλικής Liberation  που αναφέρεται στο «ανθρωπιστικό δράμα» και τη «μακρά δοκιμασία των 40 σύρων μεταναστών εγκλωβισμένων σε νησί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Αθήνα αρνήθηκε να βοηθήσει τους ανθρώπους στον Έβρο και κάνοντας αναφορά στο θάνατο της μικρής Μαρίας προσθέτει, «σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, ενώ αυτή τη Δευτέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή στη χώρα, οι Έλληνες γιόρταζαν την Παναγία, η μικρή Μαρία περίμενε ακόμη να ταφεί».

Η Liberation σημειώνει ότι τελικά οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε χώρο προσωρινής στέγασης για να προσθέσει ότι γράφτηκε ο «επίλογος μιας τραγωδίας που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας: «Πού είναι η ανθρωπιά; Στις  πύλες της ΕΕ, αυτό το ερώτημα παραμένει τραγικά επίκαιρο, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα».

Θύματα επαναπροωθήσεων

Ρεπορτάζ δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες και η Figaro αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι  «αυτοί οι πρόσφυγες ήταν θύματα παράνομων επαναπροώθησεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και είχαν εγκλωβιστεί σε ένα νησί του Έβρου για αρκετές ημέρες», προσθέτοντας, ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί για φερόμενες παράνομες απωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της στον Έβρο και στα θαλάσσια στο Αιγαίο, σύμφωνα με μαρτυρίες θυμάτων, που δημοσιεύθηκαν από ΜΚΟ, το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ, αλλά η Αθήνα πάντα αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες».

Επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις η Τουρκία

Την ευκαιρία επιχείρησε να αξιοποιήσει και η Τουρκία, με σειρά δημοσιευμάτων να απορρίπτουν κάθε ευθύνη της Άγκυρας, καταγγέλλοντας αποκλειστικά και μόνο την Αθήνα για όσα έγιναν στον Έβρο. Η Γενί Σαφάκ έχει τίτλο «το νησί του θανάτου της Ελλάδας: τους άφησαν να πειάνουν», ενώ υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι ότι οι τουρκικές αρχές δεν μπορούν να επέμβουν στη νησίδα επειδή βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του ποταμού». «Ο εφιάλτης 38 μεταναστών έληξε μετά από επτά μέρες» είναι ο τίτλος της εθνικιστικής τουρκικής Σοζτζού.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024