Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταϊβάν: Νέα επίσκεψη οι ΗΠΑ, νέες ασκήσεις η Κίνα

Ταϊβάν: Νέα επίσκεψη οι ΗΠΑ, νέες ασκήσεις η Κίνα

Ακόμα μία ομάδα αμερικανών βουλευτών επισκέφθηκε την Ταϊβάν και είχε συνάντηση με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ Γουέν

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προχωρά και σε άλλες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την ώρα που μια ομάδα αμερικανών βουλευτών επισκέπτεται το νησί το οποίο διεκδικεί η Κίνα και είχε συνάντηση με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ Γουέν.  Οι πέντε αμερικανοί νομοθέτες, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι, έφτασαν στην Ταϊπέι σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη αργά την Κυριακή.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα αξιωματούχων που επισκέπτεται την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από την οποία η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης εμβέλειας στρατιωτικές ασκήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι φιλοδοξίες του Σι και οι δεύτερες σκέψεις για την Ταϊβάν

Η κινεζική στρατιωτική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την περιοχή δίπλα στην Ταϊβάν, η Διοίκηση Ανατολικού Μετώπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ανακοίνωσε ότι οργάνωσε κοινές περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας και ασκήσεις μάχης στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις χαρακτηρίστηκαν «αυστηρός αποτρεπτικός παράγοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν που συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά κόλπα και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».

Πεκίνο: Καταστροφέας της ειρήνης οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Αμυνας στο Πεκίνο ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι το ταξίδι των βουλευτών παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και «εκθέτει πλήρως το αληθινό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών ως καταστροφέα της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».

Και συνεχίζεται η ανακοίνωση: «Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα συντρίψει αποφασιστικά κάθε μορφή αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Ταϊβάν καθώς και ξένης παρέμβασης».

Η Διοίκηση του Ανατολικού Μετώπου γνωστοποίησε ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά στα νησιά Πένγκου της Ταϊβάν, τα οποία βρίσκονται στα στενά του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα και φιλοξενούν μεγάλη αεροπορική βάση. Μάλιστα έδειξε και βίντεο των νησιών που τραβήχτηκε από αεροσκάφος της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας.

Ταϊβάν: Αποφασισμένη να διαφυλάξει το status quo στα στενά

Η πρόεδρος Τσάι, συναντώντας τους αμερικανούς βουλευτές, είπε ότι οι ασκήσεις της Κίνας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με διεθνείς συμμάχους και παρακολουθούμε τη στρατιωτική κατάσταση. Ταυτόχρονα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο πως η Ταϊβάν είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη σταθερότητα και το status quo στα στενά της Ταϊβάν» τόνισε.

Ο βουλευτής Μάρκι είπε στην πρόεδρο Τσάι ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια περιττή σύγκρουση. Η Ταϊβάν έχει επιδείξει απίστευτη αυτοσυγκράτηση και διακριτικότητα σε δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι 15 κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν χθες, ένα ανεπίσημο φράγμα μεταξύ των δύο, προσθέτοντας ότι καταδικάζει τις νέες ασκήσεις της Κίνας και θα τις αντιμετωπίσει «ήρεμα».

«Υποτονική» συνάντηση

Η επίσκεψη της Πελόζι εξόργισε την Κίνα, η οποία απάντησε με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την Ταϊπέι για πρώτη φορά και εγκατέλειψε υπάρχουσες γραμμές διαλόγου με την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για στρατιωτικά θέματα και για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, αυτό το ταξίδι ήταν πολύ πιο χαμηλών τόνων από εκείνο της Πελόζι, με τη συνάντηση της προέδρου Τσάι με τους αμερικανούς βουλευτές να μη μεταδίδεται ζωντανά στις σελίδες της προεδρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που είναι η γενική πρακτική όταν έρχονται ξένοι καλεσμένοι υψηλού επιπέδου.

Η ομάδα έφυγε από την Ταϊβάν αργά τη Δευτέρα το απόγευμα και μόνο έπειτα έδωσε στη δημοσιότητα το προεδρικό γραφείο πλάνα από τη συνάντηση με την πρόεδρο. Η de facto πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ταϊπέι γνωστοποίησε ότι είχαν επίσης συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου και μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του κοινοβουλίου της Ταϊβάν.

«Η αυταρχική Κίνα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πώς η δημοκρατική Ταϊβάν κάνει φίλους» έγραψε ο Γου στο Twitter για τη συνάντησή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024