Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάλαινα Μπελούγκα: Πέθανε κατά τη μεταφορά της από τον Σηκουάνα - Της έκαναν ευθανασία

Φάλαινα Μπελούγκα: Πέθανε κατά τη μεταφορά της από τον Σηκουάνα – Της έκαναν ευθανασία

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να απεγκλωβιστεί η φάλαινα Μπελούγκα από τον Σηκουάνα χωρίς ωστόσο να υπάρξει καλή εξέλιξη για το κήτος

Η λευκή φάλαινα που είχε χάσει τον δρόμο της και η κατάσταση της υγείας της ήταν πολύ ανησυχητική έπειτα από μία εβδομάδα που βρισκόταν εγκλωβισμένη στον ποταμό Σηκουάνα στη βορειοδυτική Γαλλία, πέθανε κατά τη μεταφορά της σε ειδικό χώρο με θαλασσινό νερό όπου επρόκειτο να λάβει ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Παρά τη χωρίς προηγούμενο προσπάθεια διάσωσης της μπελούγκα, σας ανακοινώνουμε με θλίψη τον θάνατο του κήτους», ανακοίνωσε στο Twitter η νομαρχία του Καλβαντός, διευκρινίζοντας ότι το ζώο υποβλήθηκε σε ευθανασία. Πέθανε καθ’ οδόν προς την πόλη Ουιστρεάμ όπου επρόκειτο να εξεταστεί από κτηνιάτρους πριν από την ενδεχόμενη μεταφορά της, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.

Επιδείνωση της κατάστασής της κατά τη μεταφορά

«Παρά τα τεχνικά και επιμελητειακά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η κατάσταση του κήτους επιδεινώθηκε δυστυχώς στη διάρκεια του ταξιδιού», πρόσθεσε η νομαρχία. «Η κτηνιατρική εμπειρογνωμοσύνη αποκάλυψε την κατάσταση μεγάλης αδυναμίας και την αδύναμη αναπνευστική λειτουργία της μπελούγκα. Ελήφθη ως εκ τούτου η απόφαση, από κοινού με τους κτηνιάτρους, της ευθανασίας».

Στο Twitter, η κτηνίατρος της υπηρεσίας διάσωσης Φλοράνς Ολιβέ-Κουρτουά εξήγησε πως «στη διάρκεια του ταξιδιού, οι κτηνίατροι διαπίστωσαν μια υποβάθμιση (…) των αναπνευστικών λειτουργιών» της φάλαινας, μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους περίπου 800 κιλών.

«Διαπιστώσαμε πως το ζώο είχε ανοξία (μια μείωση της ποσότητας οξυγόνου), άρα έπαιρνε ανεπαρκή ποσότητα αέρα, και ως εκ τούτου ήταν προφανές ότι αυτό το ζώο υπέφερε», συνέχισε. «Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν καλό να την ελευθερώσουμε και άρα έπρεπε να προχωρήσουμε στην ευθανασία της», πρόσθεσε.

Σχέδιο διάσωσης

Διασώστες χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν γερανό για να ‘σηκώσουν’ τη φάλαινα από τον ποταμό. Κτηνίατροι έσπευσαν να της προσφέρουν φροντίδες προτού τοποθετεί σε φορτηγό ψυγείο για ένα οδικό ταξίδι τουλάχιστον 160 χλμ. μέχρι το λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία).

Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο με θαλασσινό νερό με την ελπίδα ότι θα ανακτούσε κάποιες δυνάμεις προτού μεταφερθεί στη θάλασσα.

Το κήτος, που εντοπίστηκε στις 2 Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η προσπάθεια διάσωσης ήταν μια επιχείρηση επικίνδυνη για την μπελούγκα, όμως η οργάνωση για την προστασία της θάλασσας Sea Shepherd France είχε πει ότι η υποσιτισμένη φάλαινα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο θερμό, γλυκού νερού περιβάλλον του ποταμού.

Μετά την απομάκρυνσή της από τον Σηκουάνα, αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την κακή κατάσταση της υγείας του ζώου.

Στα τέλη Μαΐου μια σοβαρά άρρωστη όρκα κολύμπησε δεκάδες μίλια στον Σηκουάνα και πέθανε από φυσικά αίτια μετά την αποτυχία των προσπαθειών να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια μπελούγκα είχε εντοπιστεί στον ποταμό Τάμεση ανατολικά του Λονδίνου.

Οι φάλαινες Μπελούγκα ζουν συνήθως στην Αρκτική θάλασσα.

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024