Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενέργεια: Ο εφιάλτης του «σιβηρικού χειμώνα» πλανάται πάνω από την Ευρώπη - Θα τη σώσει ο... καιρός της Ασίας;

Ενέργεια: Ο εφιάλτης του «σιβηρικού χειμώνα» πλανάται πάνω από την Ευρώπη – Θα τη σώσει ο… καιρός της Ασίας;

Η Ευρώπη συνεχίζει τις προσπάθειές της να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια. Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο καιρός στις ασιατικές χώρες.

Ο εφιάλτης του «σιβηρικού χειμώνα» πλανάται πάνω από την Ευρώπη, καθώς η «Γηραιά Ήπειρος» προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια και ψάχνει εναλλακτικές πηγές καυσίμων.

Οι προσπάθειές της θα ενταθούν τους επόμενους μήνες ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της θα μπορέσουν να ζεσταθούν. Ωστόσο, η επιτυχία της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τι θα συμβαίνει στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.

Νωρίς για μετεωρολογικές προγνώσεις

Οι ασιατικές χώρες, μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) και άνθρακα στον κόσμο, βλέπουν, όπως και η Ευρώπη, τη ζήτηση να κορυφώνεται κατά τον χειμώνα, όταν τα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από θέρμανση.

Είναι πολύς νωρίς ακόμη να γίνουν μετεωρολογικές προγνώσεις για τον χειμώνα που έρχεται, αλλά σε περίπτωση που θα έχουμε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, θα υποφέρουν και οι Ευρωπαίοι.

Ο διεθνής ανταγωνισμός για την διασφάλιση καυσίμων έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Στην Ευρώπη η πίεση εντείνεται μετά και τη ραγδαία μείωση των ροών από τον Nord Stream. Από την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα θα τεθεί σε ισχύ και η απαγόρευση των ειαγωγών ρωσικού άνθρακα.

«Ο καιρός είναι βεβαίως κάτι το απρόβλεπτο, ειδικά για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα» σχολιάζει ο Αμπισέκ Ροχάτζι, αναλυτής του BloombergNEF. «Ένας πιο ψυχρός του αναμενομένου χειμώνας θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλμα στις τιμές, αν οι ρωσικές προμήθειες στην Ευρώπη παραμείνουν χαμηλές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επιπλέον ποσότητες LNG.

Μέχρι στιγμής πάντως οι ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται σε κάποιον βαθμό από τις μειωμένες εισαγωγές άνθρακα και LNG της Κίνας, αλλά και από τα lockdown που κατεβάζουν απότομα την ταχύτητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η Κίνα έκαψε λιγότερο κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024